Téma týdne: Zdravý život po padesátce
FOTO: autorka

Téma týdne: Zdravý život po padesátce

4. 2. 2017

Když jsem si přečetla téma týdne, rozhodla jsem se přerušit konečně letošní literární absenci a vyjádřit se k otázce diet, hubnutí i zdravého životního stylu.

Nejdřív musím zavřít oči, vrátit se tak o půlku století a vetřít do hloučku náctiletých holek. Je středoškolská přestávka. Dívky stojí mezi lavicemi a o něčem soustředěně diskutují. Zvedají minisukénky, vyhrnují rukávky, vytahují trička a předvádějí malé zaoblinky jejich půvabného mládí. V té době byla módní ikonou průhledná Twiggy. Takže jakýkoliv faldík na těle nás provokoval. Neexistovaly zázračné pilulky, ani léčebné metody dneška. Musely jsme se spokojit s řadou zaručeně osvědčených diet. A bylo jich dost. Čokoládová, šlehačková, vajíčková.

Ta poslední - to se jedla stále jen uvařená vajíčka. Takže po třetím dnu mě našla maminka omdlelou v koupelně. Ani nemusím popisovat rodičovskou reakci. Přesto jsem měla stále dojem, že mám na mou nízkou výšku příliš velká prsa, krátký krk a tučná, zaoblená kolena. Jak jsem záviděla mé vysoké spolužačce dlouhé a hubené nohy.  

V poslední době se už ani nevážím. Twiggy dávno vyšla z módy. A když se tak dívám na některé sebejisté mladé dámy, kterým v letním tričku přetékají faldy přes upnuté džíny, cítím se docela štíhlá. Pak jdu kolem výlohy a mrknu do ní. Zděsím se a začnu se kárat.  

Nedávno jsem se přiznala na kontrole panu doktorovi, že miluju sladký. Podíval se na chytrý papír. „Ale Vy máte cukr pod normálem.  Musíte hlídat jen trochu tuky.“  Překvapilo mě to, protože koláčky necukruju, ale zasypávám bílými závějemi. A oříškové dorty z pravého másla od Hájka přímo zbožňuju.

Asi nejsem ten vzorový typ seniorky, která žije zdravým životním stylem. Ale není to se mnou tak hrozné. Občas jdu v zimě na běžky, v létě si vyjedu na kole, zaplavu, zaturistikuju, makám na zahradě a vedle sladkostí jím i zeleninové saláty. Hlavně se nepřecpávám.

No, jak si tak sahám na břicho, přeci alespoň pár kilo by mělo jít dolu. Jenže sportujte při inverzi a večer vám to utrhne plíce.

Jako ukázku přikládám dvě trochu nejasné fotky osmnáctiletého buřtíka. Hloupé mládí!

 

hubnutí zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Slávka Kobylková
Vždyť jste byla krásná,já jsem byla svalnatější-dělala jsem balet a gymnastiku,takže jsem vážila dost,ale to byly svaly.Nikdy jsem netrpěla výčitkami,byla jsem spokojená ,a tak tomu je dodnes,mám totiž pořád stejně kil,i když je mi 60 let.Žádné diety nedržím ani jsem nedržela.Možná právě proto, jak si někdo rozhoupe metabolismus dietami,tak to je konec. Nejsem hubená ani tlustá,tak akorát,aspoň si myslím.
Drahomíra Stínilová
Děkuju moc všem za komentáře. Byly vtipné a zábavné. Hodně jsem se u nich nasmála.
Jarmila Komberec Jakubcová
Mně nejvíc zaujala dieta vinná - pití bílého vína (jeden litr denně) a k tomu tři suché rohlíky. Zkusila jsem to o dovolené a výsledek byl, že jsem třetí den prostě vyjedla lednici a efekt nula.
Věra Lišková
Také si pamatuji na jednu dietu z mládí. Když přišla móda minisukní tak se zdálo sestře že má příliš velká kolena. Navrhla že budeme jíst pouze jablka a pít mléko. Kila půjdou dolů, zadoufaly jsme společně. S rostoucím hladem se počet snědených jablek den po dni zvětšoval. Měli jsme jich ve sklepě několik bedniček. Jenže na kolena to mělo vliv nulový, pořád byla zaoblená, tak jsme to vzdaly a na postavu Twiggy nedosáhly.
Zuzana Pivcová
Drahuško, je to legrační, jak vesměs každá z nás chtěla vypadat jinak, než jak vypadala. Já jsem Twiggy předběhla, ta přišla do módy až poněkud později, než jsem se svou nedobrovolně anorekticky vyhlížející postavou vyrukovala do puberty já. Ale myslím, že stejně za nás nebyla děvčata tak silná, jako jsou nyní, alespoň v Praze ano, hlavně od pasu dolů. je to určitě stravou z fastfoodu a colou a dalšími lákadly. Jak už jsem někde napsala, pokud nechci nabírat další kila, je to především ze zdravotních důvodů. A každému přeji, ať je se svým tělem a ve svém těle spokojen co nejvíce. Díky.
Hana Rypáčková
Všechny vnučky jsou zděšeny z počátku z rostoucích oblin a prsou. Naštěstí jsou včas vyvedeny z omylu díky chlapcům. Stejně se šlechtí jen jedna pro druhou, kluk není nadšen slízáváním rtěnky a univerzální maskou na obličeji ... Myslím, že v mém středním věku , kdy bych měla nabývat kila po dětech mi pomohla školní jídelna, kam jsem docházela na oběd. Vešla jsem - smíšené vůně a řev dětí a učitelek držících dozor mě opět vyhodil z budovy. Druhý pokus , kdy už část dětí odcházela se někdy také nepodařil a a na třetí jsem honem něco snědla, než se vřítí další várka. /Měla jsem pracoviště necelý kilometr na kraji města.Najedla jsem se pořádně, když byly buchty- nesla jsem si je do klidu a s kafíčkem to nemělo chybu...
ivana kosťunová
Také existovala mléčná dieta-po třtím dnu jsem skončila na WC a myslela jsem, že už odtamtud nikdy nevylezu. Pak jsem si neustálými dietami způsobila žaludeční neurózu, kdy jsem bolestí žaludku chodila v předklonu, a nepozřela nic, kromě suchého rohlíku a piva. V té době jsem vážila 47 kilo a skučela jsem, že radši budu tlustá, než to zažívat podruhé. To pivo mě vyléčilo. Je to tak- menší postavy vypadají silněji, každé kilo je u nich více vidět.
Naděžda Špásová
Drahuško, s tím buřtíkem to myslíte vážně? Takhle jsem vypadala taky a vážila jsem 50 kg. Pokud si vzpomínám, tak jsme s holkama něco jako diety, nebo Twiggy neřešily. Zato kluky ano.
Lidmila Nejedlá
Drahuško, byla jsi kočka a stále jsi sympatická dáma.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.