Psi, prasátka a kocour Felix
FOTO: autorka

Psi, prasátka a kocour Felix

8. 2. 2017

V mém životě byli většinou jen psi, prasátka a kdysi dávno i kocour Felix. Tomu ale někdo vystřelil oko vzduchovkou a chudák Felix s nemocným okem žil mnoho let, a když odešel do kočičího světa, tak od té doby jsem již kočku nikdy neměla.

Prasátka – to nebyli ti opravdoví čuníci, ale lidská prasátka a prasata, kterých můžeme potkat okolo sebe denně desítky. To jsou ti, kdo odhazují na zem odpadky, zaneřádí les petkami. Ty plné v pohodě donesou tam, ale prázdné jsou již asi těžké odnést z lesa do koše. A nejde jen o pet lahve, ale celkově o binec, který kolem sebe dělají. 

Až na poslední roky svého života jsme vždycky měli psa. Psa velkého, nejlépe německého ovčáka…

Začnu od počátku – jednou donesl na Mikuláše švagr montérskou brašnu, kterou nám dal se slovy, že tam máme dárek. A nás rovnou upozornil, že dárky se nevracejí.

Byly u toho i děti, které ihned napadlo, co tam bude za dárek. Už to asi víte i Vy, bylo tam štěně. Sice jsme byli dva dospělí proti dvěma dětem, ale spolu se švagrem nás přehlasovali, a tak jsme si štěně nechali.

Švagr říkal, že je to pejsek, tak jsme mu dali jméno Ben. Zanedlouho jsme s Benem navštívili veterináře, který nám vystavil průkazku. Jaké bylo naše překvapení, když jsme byli na dalším očkování a kontrole a jiný "vetík" nám řekl, že fenka má kýlu a bylo by lepší ji odoperovat. Kdyby jednou byla březí, tak by to mohl být problém. Koukali jsme na něho jako zjara. V průkazu bylo tedy jméno Ben opraveno na Bena…

Benušku jsme milovali, ale po její operaci kýly ona nemilovala nás. Byla naštvaná a týden s námi nemluvila. Jen s dcerou, když přišla ze školy, si potichu povídala. K nám se otáčela zády.

Krizi jsme překonali a Benuška byla zase náš miláček a my její. Jak jsem již psala, dostali jsme ji na začátku prosince, takže přes zimu byla s námi v domě – v bytě. Měla svou deku a užívala si všech výhod domácího mazlíčka. Ale taky rostla jako z vody. V květnu jsme jí proto postavili na zahradě velký kotec. To bylo mrmlání, než si na něj zvykla. Ale zvykla si.

Tenkrát jsem bydlela v rodinném domě s velkou zahradou. Kdo ráno poslední odcházel, Benu vypustil z kotce ven. A tak se někdy stalo, že jsem přišla o polední pauze s nákupem domů a na zahradě bylo zryto. Už když jsem šla k brance a viděla jsem Benu, jak leží a nevítá mě „s úsměvem“, bylo mi jasné, že něco provedla. Ptala jsem se jí, co že to bylo, a ona schovávala hlavu na předních packách a jen čekala, až to sama objevím…

Když nemáte nikoho, kdo by Vám zryl zahradu, pořiďte si psa!“…dneska se tomu směju.

S Benuškou jsme vedly zaryté rozhovory. Třeba – jednu zimu bylo nějakých mínus 20 stupňů, tak v té době jsme Beně udělali pelech dole ve sklepě - u kotle. Po pár dnech, kdy mrazy skončily, nařídil manžel, že Bena musí zase do kotce. Já jsem ji naposledy večer byla provětrat, a když jsme se vracely, ona zamířila rovnou ke dveřím do sklepa. Tak jí říkám, ba ne, holka, dneska musíš zase do svého a ona na mě upřela ta svoje očiska a povídala, že ne, že ve sklepě je tepleji…

Jiná situace – Benuška už měla svůj věk a měla být připuštěna. Žádný ženich se jí ale nezdál dost dobrý. Podívala se na něho, pak na nás s pohledem, jako že tohle myslíte fakt vážně??? A odešla…Nakonec asi až čtvrtý pokus vyšel..

Naše Kačka je už od ZŠ velká cestovatelka. Tehdy jela se školou na týdenní pobyt do Anglie. Začala balit, a když si dolů ke dveřím postavila batoh, myslela si Bena, že jdou spolu ven. Ale Káťa zase vyšla do patra a dolů se snesl její kufr. Pak jsme se všichni, včetně Benušky, naložili do auta, vezli jsme dceru ke škole. V autě se s Kačkou Bena mazlila a asi si pořád myslela, že půjdou na procházku. Jaké bylo její překvapení, když kufr a batoh spolkl ten velký obr (autobus) a Káťa se začala loučit. Na Benu mluvila a chlácholila ji, že zase přijede, ale ta už pochopila, a jako se tenkrát obracela zády k nám, teď to odnesla Kačka. Skoro se rozhodla, že nikam nepojede. Nakonec odjela a Bena týden doma nejedla. Dokud se Káta nevrátila, tak byla smutná. Takoví jsou psi věrní přátelé...

Určitě bych si vzpomněla i na další příhody s Benuškou nebo na našeho miláčka Badyho, ale to už by bylo moje psaní moc dlouhé.

 

Příspěvek je součásti Tématu týdne o domácích mazlíčcích. Chovali jste nebo chováte doma nějaké zvířátko? Sepište své zkušenosti na portál i60. Vyhrát můžete malý dárek.

domácí mazlíčci
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Děkuji všem za milé reakce :-)
Alena Tollarová
Podobný článek nikdy nenapíšu, protože psa ani kočku mít nemůžu. Ale u různých známých vidím, že mít takového kamaráda je fajn a zažije se s nimi spousta legrace. Tak si aspoň vždycky chlupáče poňuchňám.
Ilona Erika Kolář
Jsem ráda, že nejsem alergická na zvířecí strst, protože mě zvířata provázela od dětství.
Lidmila Nejedlá
Lenko, krásný příběh jednoho psího kamaráda, člena rodiny.
Jaroslava Korpášová
Pěkně sepsané vzpomínky na Benušku, byť ono tedy - ty poslední roky, když to tak počítám, bude brzy bezmála 20 let. Šíleně ten čas letí....
Lenka Hudečková
Děkuji všem za milé reakce...psaní je moje láska...(mimo jiné :-) )
Jarmila Komberec Jakubcová
Pěkný článek. Paní Lenka umí nejen fotit ale i zajímavě psát. Jméno kocoura Felix je asi hodně rozšířené, měla jsem v dětství také kocoura Felixe.
Marie Seitlová
Moc hezky a s láskou napsaný článek.
Naděžda Špásová
Leni, moc hezky jsi to napsala a jestli je na fotce Bena, tak byla opravdu krásná.
Zdenka Jírová
Nádherný článek psaný srdcem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.