Jak poznáme psychopaty?
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak poznáme psychopaty?

22. 2. 2017

V první části o tom nešťastném „okopávání“ od Fr. Mendlíka, potom (aniž bych jej tímto s nimi spojoval) o výskytu psychopatů kolem nás.  

Nejdřív k některým příspěvkům Fr. Mendlíka. Jsou všechny z 16. - 18. února a najdete je v rubrice Líbí – Nelíbí, další jsou v diskusních chatech či dokonce v komentářích k cizím článkům. Proč o tom píšu tady? Protože nechci přistoupit na jeho styl krátkých a zlých polemik (spíš invektiv) v těch rubrikách. Ty reakce by se také zveřejnily a všichni byste je četli. Proč tedy odpovídat po kouskách, když to tady může být celé najednou.   

Pane Mendlíku, napsal jste: „Vy opravdu znáte nějaké sportovce? Já jenom podnikatele bez národní hrdosti.“ – To přece není pravda, že každý sportovec je podnikatel bez národní hrdosti. Od vás to bylo úmyslně přehnané, abyste si rejpnul či někoho naštval. Vy asi sám tušíte, že to ve svých formulacích přeháníte a my ostatní (myslím normální čtenáře) víme, že to není pravda. Ale slušní lidé na to prostě pokaždé nereagují. Tím neříkám, že nejste normální (v psychiatrickém smyslu), protože vás neznám a samotná hranice normality není zcela vyhraněná, avšak vaše projevy jsou bohužel příznaky určitého deficitu. Nemusím vám dokazovat, že všichni sportovci takoví nejsou, dokonce spíš jen menšina, a nemusím to dokazovat proto, že ostatním lidem to je ze zkušenosti úplně jasné a vy se stejně nechcete poučit (zatím).

O dva dny později: „Já si za svými názory stojím, ať už se to ,,znalým" lidem líbí, nebo nelíbí.“ – Prohlásil jste mne předtím za neznalého, tak jsem se prohlásil za znalého J. Vy si přece klidně stůjte dál za svými názory, ať se mi to líbí nebo ne. Avšak kromě toho, že se ztrapňujete před ostatními, tak do sebe zažíráte tu ustavičnou negativitu, možná zlobu, možná nenávist. Ono se to postupně stává určitým způsobem vidění světa a prožívání života, a to by mi bylo líto, kdybyste v tom pokračoval či dokonce prohluboval negativní postoje.

Tentýž den: „Jestliže pane Č. souhlasíte s nevybíravými a sprostými útoky na PREZIDENTA REPUBLIKY, házením vajec, akcí Červené karty a červenými trenýrkami, nekárejte za jiný názor.“ – Zase jste to formuloval, tak, jako bych s házením vajec atd. souhlasil. „Jestliže souhlasíte, … nekárejte.“ Ale představte si, že já taky nesouhlasím, tak s čím máte problém? Vždyť to o mně dosud vůbec nevíte a já vám to nyní řeknu: se sprostými útoky nikdy nesouhlasím. Od vás to měla být zase nějaká rána pod pás, nějaké píchnutí, kousek zlé vůle. Proč?

Vy takhle umíte provokovat k polemice a člověk ne vždy odolá. Tak třeba mě napadá otázka, jak je možné, že si prezident republiky (píšete to s velkými písmeny, to je zajímavé) vůbec může vysloužit nevybíravé a sprosté útoky? Jak nás může reprezentovat někdo, kdo svými výroky vyvolává takové bouře? (A to si všimněte, že v těchto větách pana Z. nehodnotím, ani nedávám příklady jeho výroků, prostě se ptám, jak k tomu vůbec mohlo dojít, že tolik lidí nemá rádo svého prezidenta? Bylo něco takového v éře Masaryka, Beneše nebo Havla?) - Avšak já do takové polemiky nepůjdu, nenechám se vyprovokovat, musí vám bohužel stačit mé občasné stručné glosy.  

Například mně jsou některé názory Zemana i Klause sympatické. Nevím, proč by měly být všechny jenom špatné nebo všechny jenom dobré. Černobílé vidění je jedna z nejhorších chorob celých národů a tím spíš jejich mluvčích, které něco neustále nutí se vyjadřovat negativně ve veřejném prostoru (včetně i60.cz).

Samozřejmě, že psychologové mají mnoho poznatků a domněnek o podobném chování a umí je pojmenovat. Já to neudělám, ačkoliv to možná čekáte. Pane Mendlíku, jak si sám všímám, vy každou chvíli s něčím bojujete, pořád se musíte proti něčemu vymezovat, pořád se musíte nějak ozývat, protestovat, hodnotit. Pište humorné příběhy se skrytým ponaučením, tak vás máme nejraději. Neházejte rukama nohama kolem sebe, nebojujte tak moc. Šetřete se na důležitá témata a odstraňte z hlavy předsudky o jiných lidech. Prosím.

♠ ♠ ♠

A nyní o těch psychopatech.

V jedné tehdejší odpovědi jsem naznačil, že pánové Klaus a Zeman jsou psychopaté. To pana Mendlíka, a asi i další čtenáře, pobouřilo – jak to jen mohu vědět? Nyní to vysvětlím. V jejich případech jde minimálně o tzv. narcistní psychopatii, ovšem ještě s dalšími charakteristikami, kterými vás nebudu zatěžovat. Bohužel, je to tak. Psychopatů je všude kolem nás mnohem víc, než si myslíte. Nejsou to blázni, mají „jen“ narušené některé „povahové“ vlastnosti a základní postoje k sobě, k ostatním lidem a ke světu, a proto se chovají tak, že je jako psychopaty můžete identifikovat.

Takže to není nemoc, kterou by prostě lékaři museli léčit. To je spíš „jen“ úchylka. Ale taková, že devastuje celé okolí psychopata. Jací takoví lidé jsou? Psychopatie jsou rozmanité, soustředím se na Z. a K. V jejich případě jde (nejenom) o narcistní psychopatii. Tento rys je u obou zvlášť nápadný (nepozná se to pouze z křivých úsměvů, ale též z jejich gestikulace a slovních projevů, což vše docela dobře ukazuje televizní obrazovka a další média).   

Bývají vztahovační, protože jsou sebestřední, ale bývají také panovační, bezcitní. Jestli mají smysl pro humor, je to humor více nebo méně krutý, který druhému škodí. Často jim chybí soucit a určitě i svědomí. Vyžadují loajalitu, ke svým lidem loajální nebývají, spíš je využívají (to neznamená, že je neodměňují dobrými místy a platy, naopak, odměňují je proto, aby sami mohli pokračovat ve svém závadném chování). Lidově se tomu říká, že nemají charakter. Dále těžko akceptují cizí názor, bývají pomstychtiví, umí intrikovat (s noblesou!), nesnesou, aby je někdo v jejich blízkosti převyšoval (tzn. ohrožoval). Ostatní lidi vnímají buď jako použitelné prostředky, nebo jako překážky, které je třeba odstranit. Jsou to predátoři.

Kdyby se takový člověk projevil na veřejnosti jako hulvát (jímž zpravidla je), bude to zdůvodňovat tím, že je pouze upřímný. Jeho pomalá řeč, odmlky, spokojené grimasy apod. dělají dojem serióznosti, ale je to zadržovaná spontánnost, která by jej prozradila (ve skutečnosti v tu chvíli potřebuje být zlý, kousavý a nemilosrdný). Protože však takoví lidé mají často docela vysokou tzv. sociální inteligenci, chápou, jak se na veřejnosti chovat mohou a jak ne, takže laiky jejich chování docela dobře splete. Psychopaté, kteří se dostali do vysokých funkcí (Z. a K. nejsou jediní, ale právě pro ně to platí učebnicově), mohou být vysoce inteligentní a naučili se již mnoha komunikačním a dalším fintám. Tudíž své chování na veřejnosti mají většinou pod kontrolou. Minimálně jsou aspoň abrazivní (tzn. působí na vás jako smirkový papír, v soukromí jsou protivní, ustavičně něčím otravují či vás rovnou pořád se.ou – jak se tomu lidově říká).

Odlišné názory chápou typicky jako důkazy hlouposti jiných nebo jejich nepřátelství a nutkavě se s nimi snaží vypořádat. Pro ostatní lidi zcela pochopitelnou a běžnou různost názorů vnímají jako útok na sebe (na svou jedinou pravdu), jako ošklivý naschvál od druhého člověka, který je ohrožuje tím, že má jiný názor. Bývají punitivní (rádi trestají, alespoň slovně). Bývají nedůvěřiví či podezíraví. Nikdy nezapomínají. Nikdy neodpouštějí. Jsou zlí.   

Rozhodně všichni nejsou ti narcistní (sebestřední), rozmnaitých psychopatií je spousta, protože skoro každý rys osobnosti může vyhřeznout za hranice normálního chování a prožívání. Mnoho psychopatů je mezi politiky (v demokracii i diktatuře totiž dobře systémem vzlínají, nebudu však zdržovat popisem tohoto mechanismu - dobrým příkladem psychopata je Stalin). Mnozí další se však dostávají do pozic šéfů firem, soudců, policistů, ředitelů škol, vedoucích úředníků či různých kontrolorů. Psychopati své podřízené uštvou. Obchodníci vás bez skrupulí okradou (určitě jich je dost mezi šmejdy). A ovšem, ti všichni nejsou psychopaty jen v zaměstnání, ale taky doma. Potřebují proto za manželku určitý typ žen, které k nim budou vzhlížet a uctívat, ale to tu rozvádět nebudu.

Rád bych připsal, kdo psychopati určitě nejsou a je jedno, jestli se to zrovna mně nebo vám líbí či nelíbí. Psychopaté pravděpodobně nebyli nebo nejsou například Babiš z ANO, Sobotka z ČSSD, Fiala z ODS, Schwarzenberg z TOP09, Bělohrádek z KDU-ČSL, bez stranické příslušnosti například Medek, Havel, Halík, Horáček, asi i Robejšek (Realisté) a množství dalších. Doufám, že jsem zvolil dostatečně rozmanité politické spektrum, abyste to přijali bez nepřátelství a černobílých předsudků. Fanatismus a osobní nevraživost už dokázaly napáchat dost špatného.

♠ ♠ ♠

Jak jsem napsal v úvodu, nebaví mě a nechci pořád s někým polemizovat, mlátit kolem sebe, pořád se nějak bránit nebo útočit. Tak se prosím na mě nezlobte, že nebudu reagovat na žádné osobní komentáře a invektivy. Naproti tomu psychopaté v politice či podobná jiná obecná témata, to mne skutečně zajímá a znepokojuje a k tomu se podle potřeby vyjadřovat budu. Posílám ke zveřejnění 19. 2. 2017.

 

Poznámka redakce: Dali jsme možnost panu Čepelkovi vyjádřit se. Další autorské texty, které se budou týkat ostatních čtenářů však vydávat nebudeme. Žádáme tímto, abyste zanechali nejrůznějších invektiv či hádek. Jak jsme již dříve upozorňovali, nebudeme to tolerovat. Pro výměnu názorů slouží výhradně rurbika Ring. Děkujeme za pochopení.

psychika
Hodnocení:
(3.3 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Nelíbí se mi, že se zde pere špinavé prádlo před tisíci čtenáři.Vždy se vyděsím, jak stoupá sledovanost našich článků.Jsme na Novinkách totiž.
Marie Muchova
Psychopat dokaze likvidovat cloveka a to velmi umně. Jejich mozek je nastaven pouze na vyhru a udelaji pro ni vse.. a ano.. jsou to predatori. Znicit nebo ziskat. Nic mezi. Neprejte si mit psychopata v rodine..
Oldřich Čepelka
Říkal jsem že nebudu reagovat a neměl bych tady. Pan Zeman psychopat je, ale o vás (jak naznačujete) to nevím a tak to nemohu tvrdit. O p. Mendlíkovi jsem to taky netvrdil (viz 1. věta článku), protože ho neznám a ani to není veřejně exponovaná osoba, stejně jako vy nebo já a jen podle psaných slov by si odborník nikdy nedovolil hodnotit. Máte pravdu, psychopat je u někoho nadávka, ale tak to nikdy nepoužiju, je to totiž vážná diagnóza. A neřekl jsem nic neslušného, čtěte znova. Měla jste o mě správné mínění, všimněte si mých vstřícných komentářů z minulých měsíců. Negativismus p. M. už byl příliš velký, upozornil jsem, ať zmírní. Bez nadávek a invektiv. Nikdo neškodí a neubližuje? Na účet třetích osob se to děje snadno, začal s tím p. M., viďte? Názorovou různost vítám a vaše názory přece respektuji, kdy jsem to neudělal? Nepodsouvejte mi zlovůli a skončeme tuto osobní rovinu, vyrovnejte se s tím, vy to dokážete.
Jarmila Komberec Jakubcová
Pane doktore Oldřichu Čepelko-protože jste označil pana prezidenta za psychopata (nevím zda je to Vaše dagnóza, protože jste pana Zemana sám vyšetřoval či léčil)? nebo to jen máte z druhé ruky? A pokud je prezident psychopat mohu být klidně i já ale nejen já. Psychopat je i nadávka. To samé se mi nelíbí co píšete o panu Mendíkovi, nedovolila bych si ho takto podat jako vy. Také jsem s ním občas nesouhlasila, ale vždy vše v rovině slušnosti.Víte já jsem vás považovala za člověka moudrého a slušného, který vnese na íčko porozumění a spíše bude názorovou roztříštěnost trochu "krotit". Protože je zde názorová různorodost, někdo rád fotí, někdo raději píše poezii či prózu. Myslím, že tady nikdo nikomu neškodí a úmyslně neubližuje. Já Vám Vaše názory neberu a respektuji je, Vy prosím to udělejte stejně. Děkuji
Oldřich Čepelka
Ano, do Ringu by to bylo lepší, ale ten je pro krátké příspěvky. Ano, psychopatům nevadí, že jsou psychopaté (ale je jich mnoho druhů). Neurotikům zato vadí, že jsou neurotici. Ale i těch je řada „druhů“ a několik stupňů intenzity (závažnosti). Sám jsem jeden z nich, naštěstí ne těžký. Důležité je čelit tomu tak, aby to neškodilo ostatním, vykompenzovat to např. prací, sportem, uměleckou prací (nikoliv třeba pitím ani manželky bitím).
Soňa Prachfeldová
Mudr. František Koukolík : Nejzákladnější cíl psychopatů je jen jeden - moc a to pokud možno absolutní, samoúčelná moc. Mít moc, obvykle znamená mít přístup k majetku i sexu, manipulování s ostatními. Nejsme odborníci , mě by ani nenapadlo vyloženě někoho jmenovat, k tomu skutečně právo nemám i když je ta svoboda slova že . V první části - pojednávání a rozebírání výroků pana Mendlíka, se mi toto jeví velmi nevhodné a patřilo by to skutečně do Ringu. Nedám ani tu jednu hvězdičku !
Ilona Erika Kolář
Došla jsem k závěru, že čím je člověk psychopatičtější, tím má v dnešní době větší úspěch.
Jarmila Komberec Jakubcová
Ano jsem psychopatka. A přiznám se, že mi to vůbec nevadí.
Jarmila Komberec Jakubcová
no coment
ivana kosťunová
Opět článek, který měl spíš patřit do Ringu ( píšu s velkým R ,protože je to název rubriky) .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.