Žába, had či škorpion aneb co všechno se vaří ve světě
Kukuřičné cigáro kouří domorodec v Barmě. FOTO: CK SEN

Žába, had či škorpion aneb co všechno se vaří ve světě

29. 8. 2020

Žáby, hadi, škorpioni, kobylky, potkani, pavouci – to vše se může objevit jako vybraná pochoutka na talíři během cest po Asii a dalších kontinentech. Některé speciality jsou jen pro otrlé, na jiných si pochutnáte.

V thajském Bangkoku na ulici Khaosan road můžete ochutnat kobylky. Když jsou dobře upečené, chutnají docela dobře. Jen je třeba jim utrhnout nožičky, ty mohou poškrábat krk a hltan. V Malajsii zase servírují žáby, nejlépe chutnají na kari. Nejdříve žábu nasekají na kousky, přidají omáčku wok, kousky oříšků a obrovské chilli papričky. Vše se párkrát zamíchá a je hotovo.

A co třeba pečený potkan? Takovouto „pochoutku“ si může cestovatel dopřát v Barmě. Když ho nabídnou poutníkovi, který byl týden bez masa, může se stát, že neodolá. Na stolech místních lidí se objevují také kobylky, švábi a brouci, které připravují na pánvi wok. V Barmě rozhodně vynechejte místní kukuřičné doutníky, jedná se totiž o nejhorší kuřivo na světě, které dokáže turistu i prohnat. Ale vypadají lákavě a kouří je zde i ženy.

Vietnam a Filipíny
Pavel Fellner ve Vietnamu na ostrově Unicorn ochutnal také hada na kari. S oblibou ho na počkání připravují v deltě řeky Mekong. Jídla se není třeba bát, hlava s jedovatými žlázami se před přípravou odstraní. Připravují ho různě, velmi chutný je například had na kari, dušený na kokosovém mléku s cibulí, zázvorem a koriandrem. Hadí maso je jemné, chutná jako něco mezi kuřetem a rybou. Jen pozor, had má hodně kostí! Také hadí srdce s krví je vyhlášenou vietnamskou pochoutkou. Ovšem jen pro otrlé! Ti se mohou na Filipínách „pustit“ i do balutu. Jedná se o nevylíhnuté káčátko uvařené ve skořápce. Že je to nemorální? V Indii je zase nemyslitelné jíst hovězí maso. Z balutu se jí jen embryo, někdy se podává s octovým nálevem a v pikantní omáčce. Chutná jako vybraná francouzská paštika.

Žabí džus, bourec morušový a pálenky
V Peru je jednou z nejbizarnějších specialit „jugo de rana“ – žabí džus. Ve stánku s ovocem a zeleninou si vyberete příchuť – avokádo, banán, jablko, pomeranč, mango či guavo. Prodavačka vše nahází do mixéru, přidá malou žabku z terária. Přihodí ji k ovoci, přikryje poklop a mixér pustí. Za 30 sekund máte džus v plastovém kelímku. Je to prý vynikající lék na migrénu, anémii, pomáhá léčit bronchitidu a vyživovat mozek. Čína je proslavená jak vynikajícím jídlem, tak i nejroztodivnějšími výstřednostmi. Na slavné ulici Wangfujing v Pekingu je možné ochutnat bource morušového, velké masité pavouky, škorpióna, larvy, penis bůhví z čeho.

Speciální kapitolou jsou pálenky z různých koutů světa. Jednou z nejhorších je nejlevnější čínská rýžová pálenka. „Je tak odporná, že ani v deseti lidech jsme nebyli schopní vypít láhev s obsahem tři deci. Podobná, třtinová, se vyrábí v palírně na ostrově Flores. Dělají ji ve dvou kvalitách, jedna se nedá pít vůbec, pro druhou platí to samé. Raději jsem ji nenápadně zapomněl v palírně. Úplně nejhorší na světě je ovšem barmská pálenka plná škorpionů a jedovatých housenek. Tu mám doma stranou pro návštěvy, kterých se chci rychle zbavit," říká Pavel Fellner z cestovní kanceláře SEN, která vozí turisty do 150 zemí světa.

Ti nejodvážnější cestovatelé ovšem mohou vyzkoušet i další extrémní zajímavosti, jako jsou velbloudí moč či žaludek. Ale Evropanům se to spíše nedoporučuje.

cestování exotika
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Erika Kolář
Mě jako vegetariána se toto netýká.
Libuše Křapová
Já tedy nic z toho nemusím. :-( Mít na talíři brouka nebo kobylku...., no, to bych tedy musela mít opravdu obrovský hlad :-)
Zuzana Pivcová
Vím, že se říká, jiný kraj, jiný mrav, ale pro mě je to exotika pouze na dívání, ne k jídlu.
Jarmila Komberec Jakubcová
přizná se, že žabí stehýnka jsem již několikrát jedla ale v Paříži, kde je to velká delikatesa.Miluji syrové ústřice a v Thajsku jsem ochutnala také žáby. V Peru zase mi chutnalo pečené morče.To je tam velmi oblíbená pochoutka. Na ulici ve Vietnamu je taková směsice všeho co leze nebo létá, že nemůžete moc přemýšlet co je to za maso.Hada jsem snad ale nejedla.Tedy doufám. Asiaté umí vše perfektně upravit. Moje kolegyně ve Vietnamu pila žabí džus, já jsem to odmítla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.