Frajer nebo dědek? Každý muž by měl mít styl
FOTO: pinterest.com

Frajer nebo dědek? Každý muž by měl mít styl

21. 3. 2017

Tento text bude poněkud krutý. Pohled na muže vyššího věku v českých ulicích totiž neskýtá nic radostného. Přitom právě současná móda zralým mužům přeje, jen ji umět využít.

Zdá se, že mezi českými muži ve věku nad padesát let převládl názor, že ideální oblečení jsou vytahané džíny, případně kapsáče, tričko a sportovní bunda. Často mají pocit, že právě takto vyjadřují, že jsou mladí duchem, protože chodí oblečení stejně jako mladí kluci. K tomuto neformálnímu stylu volí často sportovní trekingové boty. Výsledek? Většina mužů chodí oblečena a obuta podobně. Ovšem, blahořečena budiž zima, když nastane léto, mnozí vymění kalhoty za bermudy co do šířky nohavic připomínající sukně a katastrofa je tímto dovršena. Argument mužů na případné výtky tohoto směru ze strany partnerek je u většiny naprosto stejný: A co bys jako chtěla, ať nosím obleky a košile? Tohle je univerzální oblečení, nosí ho všichni. Je horko, tak mám holé nohy, no a co? Ty se taky v horku nepaříš v džínách, ale máš sukni.

Tak, vážení pánové, zralé ženy vyššího věku v horku zpravidla nosí lehké vzdušné kalhoty nebo sukně v délce, která nedává na odiv nohy, které v šedesáti nejsou takové jako ve dvaceti. Pohled na mužské chlupaté končetiny plné křečových žil a stařeckých skvrn fakt není moc velký estetický zážitek. V mnoha rodinách je oblečení mužů důvodem hádek. Dámy si vzájemně sdělují: Čím je starší, tím více na sebe kašle. Nebo naopak: Čím je starší, tím nosí barevnější trička a myslí si, že tak vypadá mladší, jenže nakonec vypadá směšně.

Zlatá střední cesta? Samozřejmě existuje. Je pěkně klasická, jednoduchá. Muž, který má dobře padnoucí džíny (ne ty plandavé z tržnice) a košili, vypadá vždy dobře, ať je vysoký nebo malý, štíhlý nebo s nadváhou, ať je mu třicet nebo sedmdesát. Není důvod snažit se působit za každou cenu mladistvě zejména v této době, kdy mužská móda slaví návrat ke klasice, k opravdové mužnosti. Stačí si všimnout, kolik mladých mužů nyní nosí vousy, saka, klasické šněrovací boty. Ano, ti mladí se nyní snaží vypadat starší, mužní, zkrátka chlapi.

Tady je několik zásad, kterými kdyby se muži vyššího věku řídili, bylo by ženám na světě radostněji.

Místo trička košile
Je to tak, v košili vypadá muž jako muž. Nemluvíme teď o naškrobených bílých skvostech, které jsou vhodné na společenské události. Máme na mysli košile sportovního typu, vhodné pro každou běžnou situaci. Mnohé řetězce s dostupnou módou nabízejí mnoho druhů poměrně dobře vypracovaných košil za slušné ceny, ať už v různých odstínech khaki barvy či odstínech modré. Ty zpravidla sluší každému muži. Mají proužky, jemné káro, drobné vzorky, i když jednobarevná klasika je vždy sázka na jistotu. Košile se dá nosit zastrčená do džínů nebo splývající volně přes ně. Každopádně je lehká košile se zarolovanými rukávy mužnější než oblíbené tričko.

Pozor na barvy
Sice ze všech stran slyšíme, že bychom se neměli bát barev, ale nakonec vždy lépe vypadá muž v barvách klasických, tlumených. To znamená: modrá, hnědá, béžová, khaki, černá, šedá. Když si někdo koupí bundu složenou z různých výrazných barevných částí, bude vždy vypadat, jako by se chystal na turistický výlet. Cokoli si k ní oblékne, vždy bude vidět jen ta bunda. Ovšem k tmavě modrému či černému prošívanému kabátku se dá obléci cokoli. S klasickými kalhotami a košilí působí společensky, s hrubým svetrem a džínami sportovně. Je to stejné jako u šatníku ženského. I ten mužský by měl být postaven na několika základních kusech v neutrálních barvách.

Existují doplňky
Což mnozí muži nevědí. Nebo se tváří, že nevědí. Zatímco ženy mají často hromady pásků, šátků, šperků, kabelek, kterými oblečení oživují a proměňují, muži jako by zapomněli, že i pánské módě by měl být kladen důraz na maličkosti. Ke světle modré košili a džínám stačí vzít zajímavý výrazný pásek a z muže je rovnou pozoruhodný džentlmen se smyslem pro detail. Stejné divy udělá šála. Všimněme si, že muž s šálou vždy vypadá dobře. A právě ta může být barevná, károvaná, extravagantní a pak jednoduché klasické oblečení skvěle oživí.

Pohorky patří do hor
Pohled na nohy mužů bývá velmi smutný. Mnozí, když přestali chodit do práce, mají pocit, že k penzi patří pohodlné sportovní boty. Jistě, není nutno jít na nákup do supermarketu či na procházku se psem v nablýskaných lesklých polobotkách. Ale mít jedny boty silně připomínající pohorky a nosit je každý den, je opravdu úchylka českých postarších pánů. Existují mokasíny, jednoduché tenisky za pár stovek. Ještě nikdy nikdo nevypadal špatně, když si v létě k padnoucím džínům vzal jednoduché bílé či modré plátěné tenisky. Rozhodně to bude lepší než rozšmajdaná hnědá bagančata nebo ty příšerné páskové trekové boty a do nich ponožky.

Ale ne, o ponožkách v sandálech mluvit nebudeme. Protože věříme, že mužů, kteří je nosí ubývá a zdravíme tímto všechny ženy, které již své partnery přesvědčily, že ponožky do sandálů opravdu nepatří.

móda
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Fencak
Celkom zaujímavý článok. Akurat ta priložená fotogaléria mi veľmi nesedí - napr. posledný č.12 je Roberto Mancini, 52 ročný špičkový taliansky futbalový tréner a tomu sa zrejme v elegancii oblečenia máloktorý československý dochodca vyrovna. Ja využívam :aliexpres...
Karel Hyndrák
Článek je skvělý, Květoslava se tentokrát vyjímečně mýlí. Ve vzduchu je otázka i konfekčních velikostí. Některé prodejny prodávají pánské oděvy (např. saka) v německých velikostech. Já mám např. 26 B (tedy Bauch = tlustý a ještě malý). 26 bez B by byl muž aritmetického průměru výšky 185 cm (já jsem 172) a v pase má 80, já mám 100. Saka mi padnou jako ulitá (ta 26B). Je prostě třeba vědět, co se hledá. Mužský pohled na kapsáče je správný, sám mám od Bushmana (4 000 Kč), vypadá to fajn a kapes je tam asi tisíc, pořád objevuji nové, je k tomu i moskytiéra na ksicht.
Lidmila Nejedlá
Co má muž na sobě...? moji osobu až tolik nezajímá. Potřebuji vidět dovnitř.
Zdenka Jírová
Naprosto souhlasím s p. Hahnem i s p. Valeriánovou. Když si jdu vybrat boty, je to záležitost několika dnů, než obejdu obchody a kde zjistím, že mají sice mnoho hezkých bot, ale žádné nejsou pro mne nositelné. Mám za sebou několik ortopedických operací, tak je to problém. Letní šaty už sháním několik let, zatím jsem si nevybrala. Všude se píše, že přibývá seniorů, ale nikdo z výrobců nepovažuje za nutné přizpůsobit svou nabídku požadavkům této skupiny.
Elena Valeriánová
Pane Hahne, líbí se mi Vás názor. A myslím, že mi dají mnohé dámy za pravdu, že stejné je to i s ženskou módou. Hezké kousky jsou na velikost 34, 36, ale kolik je žen v seniorském věku, s touto velikosti? Mám smůlu rozhodně se k nim nemohu počítat. A ani dámy malých velikostí si mnohdy nemohou vybrat, protože nejsou cílová skupina. To jsou děvčátka tak do dvacítky.
Mirek Hahn
Nebylo mým úmyslem iniciovat organizování akcí s pánskou casual módou. Předpokládám, že cílová skupina zde je opravdu malá. Ale rád bych si občas přečetl článek o tématu, podobný tomu současnému. Bylo by fajn občas narazit na doporučení - tohle nosím, tohle se dá koupit, tohle se mi líbí a samozřejmě i na doporučení - tohle určitě nenoste, vypadáte jako kašpaři :-) Jeden příklad velkého zklamání za všechny... Manšestrové nebo tvídové sako, kdysi naprosto nezbytná součást volnočasového stylu pro pány v letech, na jaře, na podzim, zajít v něm na kávu, víno, pivo, ke kiosku, na zahrádku u hospody, na výlet s foťákem na krku, klidně i do práce na nemanažerské pozici. Světle hnědé nebo stříbřitě šedé, se záplatami na loktech, snadno kombinovatelné s teplými i studenými tóny, se společenskou i sportovní obuví. Univerzální sen. V ČR za rozumné peníze nesehnatelné. Buď hadr za pár korun, který, ani nový, nedrží tvar, propásnutá fazona na mladého hubeňoura nebo zastoupení tradiční anglické značky a v tom případě to cena vystřelí na level generálních ředitelů a za tu cenu se v tom nemůžu ani opřít o strom. Obávám se, že se téma velmi rychle vyčerpá, protože prostě chybí nabídka. Producenti jsou očividně přesvědčeni, že pokud jsme v letech tak jsme odporně bohatí :-) Takže jako dosud : většinu koupíme v C&A a k tomu občas jeden značkový kus na kombinování, když nám pravděpodobnost dá naději, že se ten den nezprasíme :-)
Ilona Erika Kolář
Naďo, není to tam moc drahé, ale zase kvalita nic moc. Syn si tam koupil jednou boty a po pár nošení se rozpadly, tak nadával.
Naděžda Špásová
Líbí se mi příspěvek pana Hahna, je opravdu erudovaný. Škoda, že na jeho profilu o něm není ani čárka. Pokud vím, tak jediný specializovaný obchod pro pány v ÚL je Bandi. Nevím, jak je cenově dostupný českému důchodci, ale vzhledem k určitě drahé reklamě v TV, spíš ne. Zkusit vyfotit naše drahé polovičky není špatný nápad.
ivana kosťunová
Mužské populaci se tento portál doposud málo věnoval, bylo by to fajn. Z té soutěže by se možná mohli rekrutovat i modelové.
Jan Raška
Dobrý den, paní Kollinová, uvažovali jsme o tom, ale nevím, zda by byl zájem. Také jsme uvažovali zorganizovat soutěž "Sekáč roku", že by si muži pořídili oděvy v nějakých lepších secondhandových obchodech, které by daly slevu za prezentaci na portále, ale také si nejsem jist, zda by muži našli odvahu. A co se týče prezentace "normálních" oděvů pro muže - rádi bychom, jen asi není pořádná nabídka. Pokud znáte ze svého okolí nějaké zajímavé obchody či butiky s pánskou (i dámskou módou), dejte nám vědět, my je oslovíme a vymyslíme nějakou akci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.