Polévka je grunt
Foto: autorka

Polévka je grunt

25. 4. 2017

Taky se vám to občas stává, že nevíte, co k obědu? A nebo spěcháte a řeknete si, že dnes musí stačit jen nějaká dobrá, hutná polévka.
Občas zvolím polévkovou variantu obědu. Tady mám pro vás jeden recept.

Polévka z hlívy ústřičné

1,5 l vývaru z uzených žeber
200 g hlívy ústřičné
1 malá mrkev
1 střední cibule
2 brambory
½ lusku čerstvé papriky (nemusí být)
kousek feferonky na zvýraznění chutě (nemusí být)
2 stroužky česneku
olej, kmín, pepř, sůl, mletá paprika, majoránka, nové koření, libeček

1. Do hrnce dejte vařit asi 500 g uzených žeber + 6 kuliček nového koření. Asi dvacet minut před koncem vaření přidejte do vývaru česnek, 2 oloupané brambory, na větší kusy pokrájenou mrkev, nožičky z hlívy ústřičné a libeček. Vše vařte do změknutí.

2. Mezitím si nakrájejte cibuli a na proužky hlívu ústřičnou. Rozehřejte olej a nejdříve na něm osmahněte cibuli, pak přidejte kmín, hlívu ústřičnou a restujte ji do změknutí. Potom přidejte mletou papriku a sběračku nebo dvě vařícího vývaru. Odstavte z plotny a přikryjte, vše připečené se krásně propojí s vývarem.

3. Vyndejte uvařená žebra a kuličky koření. Zeleninu rozmixujte ponorným mixérem a vše vlijte do hrnce s hlívou, řádně rozmíchejte. Tím se polévka krásně zahustí a není v ní ani gram mouky. Maso ze žeber oberte, nakrájejte a vraťte do polévky, přidejte pepř, popřípadě sůl a hlavně majoránku. Polévku ještě tak pět minut povařte. Dochuťte dle své chuti.

Podávejte s pečivem.

Dobrou chuť!

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Škoda, že vám nemohu dát ochutnat, možná byste změnily názor. Beru, že jsem se vám netrefila do chuti, ale já vás nenutím, abyste ji takto vařily. O hrdosti hlívové polévky slyším poprvé, zase jsem o něco moudřejší. :-) Ale ráda zkouším nové věci a za tuto polévku se fakt nemusím stydět. To je jako bychom třeba brambory měly vařit jenom na loupačku. Jinak vařím i dršťkovou polévku z hlívy - tu klasickou, ale také třeba tři druhy zelňačky. Je to snad hřích? Dámy , buďte kreativní. A nebo jak chcete, vše dovoleno.
Jana Slavíková
Mám ráda uzená žebírka i hlívovou polívku, ale tyto dvě chutě bych také nemíchala. Buď jedno nebo druhé.
Jitka Hašková
Polévky miluji, ale nechápu, proč ničíte hlívovou polévku vývarem z masa?
Zuzana Pivcová
Eli, já bych se polévkami mohla cpát pořád, jenže jako hlavní jídlo mi zkrátka nestačí, to bych musela sníst ten hrnec na posezení. Hlívu mám ráda jako takovou, polévku z ní nejraději nepravou drštkovou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.