Hrátky s češtinou: Kdo chce, může zapojit hlavu
FOTO: autorka

Hrátky s češtinou: Kdo chce, může zapojit hlavu

27. 5. 2017

„Bolí mě z tebe hlava,“ – kolikrát jsme tuto větu vyslovili? A mě jednou napadlo, že hlavu zmiňujeme v mnoha situacích, přeneseně, nadneseně. Přidá někdo další výrok k těm následujícím?

Kroutí nad tím hlavou; nech na hlavě; nemá to hlavu ani patu; žene se do toho bezhlavě; hodit něco za hlavu; má v hlavě piliny; tloukl hlavou o zeď; hlavou zeď neprorazíš; jde mi z toho hlava kolem; div mi hlava nepraskne; honí se mi to hlavou; bije ho hlava nehlava; nevím, kde mi hlava stojí; dát hlavy dohromady; mám hlavu jako střep; něco jim rozpálilo hlavy; nemá, kde by hlavu složil; na tom si srazíš hlavu; umýt někomu hlavu; ručíš za to svojí hlavou; hlavu ti neutrhne; blesklo mi hlavou; vrtá mi to v hlavě; horká hlava; má hlavu plnou plánů; nasadil by na někoho psí hlavu; dělat si těžkou hlavu; stouplo mu to do hlavy; postavit se na hlavu; postavit si hlavu; práce nad hlavu; přerůstá mi to přes hlavu; leží mi to v hlavě; lámat si hlavu; má svou hlavu; zabedněná hlava; nechat rozležet v hlavě; myšlenka mi straší v hlavě; otevřená hlava; to nemáš ze své hlavy; nemá na to hlavu; zachovat chladnou hlavu; je na hlavu padlý; pustit něco z hlavy; počítá z hlavy; kolik hlav, tolik rozumů; od hlavy k patě; kočičí hlavy; stáli hlava na hlavě; strkat hlavu do písku; mít hlavu v oblacích; hlava děravá; mít máslo na hlavě; chytit se za hlavu;…

 

Hrátky s češtinou
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Div se mu hlava nerozskočí, tomu aby to člověk nalil do hlavy, má hlavičku jak z pr.u kuličku.
Jana Šenbergerová
Má tvrdou hlavu, je tvrdohlavý. To je ale hlavička! = umí si poradit.
Zuzana Pivcová
Ještě jsem si vzpomněla na obraty: hlava rodiny, hlava státu, církve, hlava pomazaná, padá mu hlava únavou, je to svéhlavička, a ze Švejka (na strážnici): Pane vachmajstr, voni jsou hlava!
Jana Kovářová
Hlava to nebere
Marie Pudichová
Ztratit hlavu (pro někoho, pro něco). Ten má hlavu jen proto, aby mu do krku nepršelo, nebo aby nemusel seno nosit po kasách.
Drahomíra Stínilová
Taky mě napadá-má hlavu na svém místě, nebo- nosí hlavu na pravém místě. Ale Zuzko k tomu Co není v hlavě..., já mám zase pořekadlo, to však nesouvisí s hlavou-Skleróza je matka turistiky.
Zuzana Pivcová
Teď jsem si ještě vzpomněla na Má hlavu jako starosta (velkou) a Necháme to koňovi, ten má větší hlavu.
Zuzana Pivcová
Vzpomínám si, že tu na téma "Hlava" psala právě Hanička Šimková, ale to Vy jste tu ještě dávno nebyla. Každé zábavné pojetí je dobré a vyžaduje dost velké přemýšlení. Mě jako doplněk (snad jsem to nepřehlédla) napadlo pořekadlo Co není v hlavě, musí být v nohou.
Hana Šimková
Měla jsem tady článek Hlavonožci a je to ně co podobného.
Elena Valeriánová
Úsměvný článek. Napadlo mě "má hlavu jen na čepici, jsi hlavička otevřená," a uvidíme jestli mi ta moje hlava ještě něco přinese.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...