Povydří
Foto: autorka

Povydří

28. 5. 2017

Od Čenkovy Pily k Antíglu vede stará silnička vybudovaná pro potřeby dřevařů. Stoupá vzhůru podél řeky až na Modravu, kde Vydra vzniká spojením Modravského a Roklandského potoka. Malým podílem přispívá i potok Filipohuťský.

Šumavské potoky jsou vesměs krásné. Známé jsou jen ty přístupné z cest. Překonávají značné převýšení a překážky. Jsou plné kamenů, padlých kmenů a malých vodopádů, lemované mechovými polštáři a teď na jaře žlutými blatouchy. Ovšem Povydří je plné obřích balvanů, zbarvených omletých žul a rul. Kamenné mísy vymleté malými oblázky, které, zmítány prudkou hnědou vodou z rašeliništ, vytvořily v balvanech většinou oválné prohlubně naplněné vodou. Obří hrnce.

Těch sedm kilometrů chůze podél hučícího monstra síly vody je opravdový zážitek. Mimo sezónu, jinak tudy proudí masa lidí a prožitek z krásy a síly velebné řeky se ztrácí. V polovině cesty je jediná chata v I. zóně NP - Turnerova chata. Cenou za pobyt v lůně chráněné přírody je pouze pěší přístup. Kola jsou také zakázána. Chata je vlídná k turistům, skýtá úkryt, občerstvení i ubytování. Večery na slunné terase v posledních paprscích zapadajícího slunce při zlatavém moku nebo ranní procházky v ještě zatemněném údolí řeky a Zhůřského a Popelního potoka. Zvuk vody je trojnásobný a neustává. Je všudypřítomný. Dokonalé perpetum mobile.

Okolní stráně plné kamení tvoří kamenná moře a suťové porosty jsou v neustálém ohrožení. Udrží je chůdové kořeny objímající kameny? Stromy prý umírají ve stoje. Poničená příroda je vidět i na naučné stezce Povydří. Na mnoha informačních panelech se turisté seznámí s historií kamene, koryta řeky a života v této nehostinné krajině. Na každém kroku narazíme na stopu básníka Šumavy Karla Klostermanna. Uprostřed cesty z Turnerovy chaty na Antígl nese jeho jméno most, po kterém se dostaneme prudkým stoupáním na Hrádky. Jsou to vlastně kameny z odolné žuly, které ukazují výšku původní krajiny, před působením vody a koroze. Panna a Mnich už vykukují z korun stromů jen svými vrcholy. Osada Hrádky s loukami a starými statky je pohlazením na duši po dnech strávených v hlubokém údolí. Stará cesta lesem přes vrch se zdroji pitné vody a mokrůvkami přes Rokytu do Antíglu nás zavede zpět podél Vydry k Turnerově chatě. 350 metrů převýšení od Antíglu k Čenkově Pile. To by byl vodopád!

Divoký kaňon s obřími kameny byl překážkou v dopravě dříví z okolních lesů. Řeka nebyla splavná a vytěžené dřevo bylo třeba dopravit k pile. Nápad rozbít kameny v řece dynamitem nebyl pro náklady naštěstí uskutečněn. Nad spádem řeky byl vybudován kanál, který kopíruje vrstevnice kolem Oblíku, Spáleného vrchu nad Srním a prudkým spádem ústí do řeky Křemelné, královny šumavských řek. Ta se vlévá do Vydry u Čenkovy Pily a spolu s Vydrou vytváření zlatonosnou Otavu. Síla vody je zde využívána jako zdroj elektrické energie a elektrárna s dlouhým dřevěným akvaduktem a Francisovou turbínou je chráněnou památkou.

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Čípová
Kouzelná prezentace krásné Šumavy. A dodatečně gratuluji k ocenění od redakce.
Jaroslava Handlová
Povydřím jsem se již několikrát prošla, vždy to byl krásný zážitek. Hanko Tvoje pěkná prezentace mi připomněla dávné časy, je na co vzpomínat.
Hana Rypáčková
To jsem ráda, že se vám Vydra líbí. Je mi ta procházka kolem vody moc milá. Z Prahy se dá výlet stihnout za víkend. V sobotu v 8 z Knížecí do Srní /zastávka Antígl nebo Čenkova Pila /a v neděli z Antíglu v 16 .46 nebo z Čenkovny v 17. 01 U Vydry se krásně spí, jen pokoj je pro dva za 900,-Kč, cesta 300,-tam i zpět. Spát se dá i jinde v okolí. Nebo u mne doma.
Alena Vávrová
Hančí, blahopřeji a děkuji. Měla jsem u čest před 10 lety, vzali mne tam mladí, v Modravě mi půjčili kolo a projeli jsme podle Vydry do Antýglu a zase zpět k autu. Byla to a stále je nádhera a ráda jsem si ji připomněla s Tebou.
Jana Šenbergerová
Hanko, vždycky jsem toužila Povydří navštívit. Zatím se mi to nepovedlo, nicméně jsem nadšena i touto virtuální procházkou. Díky!
Jana Zachařová
Již 25 let tato místa procházím, Je to moje srdeční záležitost. Jana Zachařová
Alena Tollarová
Není to tak dlouho, co jsme u Vydrýska byli. A moc se mi tam líbilo. Stejně se mi líbí Tvoje vyprávění i fotky.
Eva Mužíková
Hani díky za nádherný zážitek, který jsme nemohli s Bertíkem prožít na vlastní kůži. Ale jak říkáš, není všem dnům konec.
Naděžda Špásová
Hani, moc hezké. Vždycky obdivuji tvoje video a fotky. Šumavu skoro neznáme, ale určitě se to pokusíme napravit.
Elena Valeriánová
Hanko, Tv ůj članek, video i fotečky - to je to pravé pohlazení po duši. Taky bych se na Šumavu chtěla někdy podívat. A jít po Tvých stopách, to by se mi líbilo. Ráda se dívám na seriál Policie Modrava právě pro záběry ze šumavské přírody. Díky moc a gratuluji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.