Ochutnejte myši: smažené květy akátu
FOTO: autorka

Ochutnejte myši: smažené květy akátu

9. 6. 2017

Jistě jej dobře znáte. Kvete touto dobou a připomíná se nám omamně sladkou vůní. Trnovník akát, invazní rostlina pocházející ze severní Ameriky, dovezená do Evropy jako medonosná. Odborníci tvrdí, že akátový med je jeden z nejlepších (ne-li vůbec nejlepší) a nejléčivějších medů. Nejspíš asi také víte, že rostlina vyjma květů je jedovatá, ale také léčivá a nachází uplatnění ve farmaceutickém průmyslu.

Já mám květy akátu od dětství spojené s lahůdkou, kterou rok co rok alespoň symbolicky předkládám své rodině. U nás se jim říkalo a říká „myši“.
To se natrhají květy akátu, properou se ve vodě, nechají okapat. Pak se obalí v těstíčku jako na palačinky (mléko, vejce, mouka, sůl) a osmaží na oleji. Podává se sypané moučkovým cukrem, případně i skořicí.

A proč se jim říká myši? Protože ze sladkého řízečku čouhá ocásek - stopka, na níž jsou kvítky uspořádané v hroznech. Možná budete víc znát podobnou lahůdku tohoto období, což jsou kosmatice - v těstíčku smažené květy černého bezu. Také jsem je zkoušela, ale nám přece jen víc chutnají květy akátu.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Akáty nikde nablízku nemám, ale kosmatice si dělám,jsou jemnější než květák.
Zdenka Jírová
Akátové řizky neznám, ale kosmatice si dělám, když najdu vhodnou bezinku.
Věra Ježková
Na té fotce jsou tak krásné, že by skoro byla škoda je jíst. Ale proč ne.
Svatava Páleníková
Zajímavé, o tom jsem nikdy neslyšela a skoro si to ani neumím představit.
Marie Ženatová
Děkuji za milý pro mne neznámý lahodný tip. Já skutečně znám jen ty kosmatice - v těstíčku smažené květy černého bezu, dělávám je většinou jen jednou za rok...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.