Pohádka - Prasátko Robík a červená řepa
ilustrační foto: pixabay.com

Pohádka - Prasátko Robík a červená řepa

17. 6. 2017

Malá Pavlínka jezdila s rodiči k dědečkovi, který měl malý statek a tam prasátka, ovečky, slepičky a husy. Pavlínka chodila ráda s dědečkem všechna zvířátka krmit a také si je hladit. Tentokrát, když zase přijeli k dědečkovi, postěžovala si maminka, že Pavlínka nechce jíst červenou řepu. Dědeček se zamyslel a říká: "To by bylo, abych ji nenaučil červenou řepu jíst, vždyť je tak sladká a dobrá a hlavně zdravá.“

Druhý den, když Pavlínka ráno vstala, řekl jí dědeček: "Pavlínko, půjdeme spolu nakrmit Robíka a ovečky, slepičky a husy?“ „Ano, ano“ volala Pavlínka „a co budou dnes papat?“ Dědeček se podrbal na bradě a povídá „Robíkovi připravíme brambory s červenou řepou ...“ a v tom se ozvala Pavlínka „Jé, to já nejím, to mi nechutná! Dáme Robíkovi něco jiného.“ Dědeček se zamračil „Pavlínko, dáme mu brambory s řepou. Robík má moc rád červenou řepu, protože je sladká a dobrá, a také ví, že je zdravá!“ a pokračoval dál „Pojď, uvaříme brambory a řepu, uvařené rozšťoucháme v míse a uvidíš, jak si bude Robík mlaskat“.

Udělali všechno tak, jak dědeček řekl, vzali mísu pro Robíka, do malé misky zrní pro slepičky a husy a celou kukuřici pro ovečky. A protože bylo hezky, sluníčko svítilo, dali všechno krmení pro zvířátka do výběhu na zahradu. Robík přiběhl ke své míse, zachrochtal a pustil se do brambor s řepou. Pavlínka se na něj dívá a myslí si „Tomu to nějak chutná, to je divné.“ Rozeběhla se do chalupy a volá „Maminko, já chci brambory s řepou, jako má Robík. To musí být dobrota, když mu to tak chutná.“ Maminka to slyší a usmívá se „Pavlínko, tedy pojď, uvaříme tu dobrotu spolu“. V kuchyni vyndala maminka brambory a červenou řepu a povídá Pavlínce: „Oloupeme brambory i řepu a dáme vařit“. Pavlínka se dívá a říká si: „Už se těším, že si pochutnám jako Robík.“ Mezitím maminka dala brambory vařit v jednom hrnku a červenou řepu ve druhém a připravila si koření, kterým vše při vaření ochutí. Pavlínka ještě na chvíli vyběhla na zahradu, kde si s dědečkem povídala o tom, co všechno mají jeho zvířátka ráda, v kurníku posbírala vajíčka od slepiček a pod stromy posbírali společně spadána jablíčka pro ovečky. „Pojďte domů, je vařeno“ uslyšeli maminku, jak na ně volá z okna kuchyně. „Dědečku, pojď rychle, maminka nás volá. Už mám chuť na brambory s řepou!“

Když vešli oba do kuchyně, uviděli na stole připravené talíře a na nich tu dobrotu, která voněla, až se Pavlínce sliny sbíhaly. Honem si doběhla umýt ruce a už seděla u stolu. Pustila se do žluťoučkých brambor a červených kostiček řepy a zvolala na maminku: „Mami, to je ale dobrota, už vím, proč to tak chutná Robíkovi. Zítra mi to uvaříš zase, viď!“ Maminka mrkla na dědečka a tím mu poděkovala za to, že Pavlínku naučil jíst červenou řepu.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
To je prima, další přísun pohádek. To jsem zvědavá, jestli si Honzík dá řepový oběd, v salátu ji vybírá a odkládá...
Zuzana Pivcová
Jste s Libuškou skoro jak rodné pohádkářské sestry. Až to tu objeví různé babičky s ještě malými vnuky, určitě jim to budou s radostí předčítat.
Libuše Křapová
Naděždo, bezva, další pohádkářka :-) Máte krásné obrázky. Já vám totiž koukla na profil a přečetla jsem si i ty, co už máte nachystané. Pokud nevíte - když si na profilu odkliknete u článku zveřejnit, jsou viditelné i pro návštěvníky. Mám taky na profilu některé pohádky, ale teď je už zveřejňuji na blogu. Zvu vás na návštěvu :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.