Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se
ilustrační foto: pixabay.com

Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se

6. 8. 2017

V oblasti soutěží jsem zvláštní úkaz. Přesto, že nejsem soutěživý typ, ráda se soutěží zúčastňuji. Pro ty, co nechápou, se jedná o to, že mi je jedno, jestli vyhraju, hlavně, že se něco děje.

Už v raném dětství jsem se zúčastnila soutěže v Ohníčku o nejlepší básničku k MDŽ. Začínala: Dnes všechny ženy mají svátek, i ta moje maminka. Radost udělá ji vyšívaný šátek či rozkvetlá sněženka? S básní jsem neuspěla, pro nedostatek místa ji nemohli otisknout (tak mi kulantně naznačili, že báseň nestojí za nic) a jako útěchu mi poslali hru Malý Vinnetou. Tehdy jsem pochopila, že nemusím vyhrát, stačí se zúčastnit a něco z toho bude.

V dospělosti jsme s pár kamarády založili Olympiádu manželských párů. V době, kdy jsme začínali, byla převážná většina disciplín sportovního charakteru. Teď po šedesátce přišíváme na čas knoflíky, házíme kostkou a v časovém termínu okusujeme jablka napíchnutá na tyči (protáčejí se a moc to nejde). Ti, co nemají svůj chrup, mají smůlu. Buď si pořídí fixační krém Corega, nebo jsou diskvalifikováni. Jejich chyba. U všech soutěží vždy převládá bojová nálada. Jen já přenechávám zápal jiným a užívám si to, že je mi v partě dobře.

Před pár lety jsem se zapojila do sbírání čárových kódů od hermelínu. Po jejich odeslání do soutěže o novou ledničku jsem obdržela kovová napichovátka na sýry. I když nenapichujeme, těším se z dárku dodnes. Stále se mi bez užitku motají v šuplíku na příbory.

Další soutěž, do které jsem s nadšením vstoupila, byl sběr korkových zátek od přívlastkových vín o zájezd do Egypta. Vinné sklepy Lechovice chtěly touto marketingovou akcí podpořit prodej svých vín. Netušily však, že já jejich výrobky kupuji ve velkém už dávno a špuntů mám již přehršel. Soutěž jsem vyhrála, ale protože jsem byla jediným účastníkem, kýžený zájezd do Egypta nebyl. Dostala jsem omluvný dopis a jako náhradu mi poslali kolekci jejich vín. A protože nejsem soutěživý typ, s nikým jsem se nepřela, nesoudila a přijala s nadšením dobrá bílá.

Teď každý den soutěžím na íčku. Vyplňuji kvízové otázky, hledám odpovědi v paměti nebo na internetu (to častěji) a čekám každé pondělí na výsledek. Už mám nakročeno na knihu. Určitě se z ní budu těšit jako ze hry Malý Vinnetou, napichovátek i kolekce vín. Nemusí přece pršet, stačí, když trochu kape.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Ráda soutěžím hlavně ve vědomostních soutěžích, dokonce jsem se před časem účastnila soutěže "Chcete být milionářem?", kde jsem se sice nestala milionářem, ale slušnou výhru jsem si vysoutěžila. Popsala jsem to ve svém článku zde na íčku. Soutěžím ale i když o žádnou závratnou cenu nejde. Mně stačí vědět, že jsem uspěla.
Věra Ježková
Nejsem soutěživý typ. Kvízy si dělám pro zábavu, na sbírání čehokoli, abych pak za to třeba něco vyhrála, nemám trpělivost. Někdy pošlu mailem tajenku křížovky. Před lety jsem posílala tajenky do Katky. S koncem roku jsem se rozhodla, že už si ji nebudu kupovat. Jaké bylo mé překvapení, když jsem začátkem dalšího roku vyhrála 1000 korun za vyluštěnou křížovku!
Jana Šenbergerová
Jsem na tom podobně. Mám doma řadu užitečných věcí, knih i obrázků, které jsem vyhrála podobným způsobem jako vy. I když mě baví zúčastnit se, o výhru nejde, ale dojde-li i na ni, vždycky potěší. :-)
Lidmila Nejedlá
Nesoutěžím. Můj životní horoskop mi říká: Nabydeš jmění jen prací svých rukou.
Helenka Vambleki
V roce 2002 vyhlásila RAMA soutěž pro školní třídy - sbírej víčka od Ramy. Vařila jsem na Morávce na třech turnusech tábora a víček bylo opravdu hodně. Odnesla jsem je do školy na Morávce, aby děti pokračovaly ve sbírání a zúčastnily se. Přišla povodeň do Prahy, lidi asi měli jiné starosti, než sbírání víček a kupodivu, ta třída z Morávky vyhrála jednu z cen - pro každého žáka digitálky. Měla jsem velkou radost, když mi to učitelka řekla.
Alena Tollarová
Paní Blanko, tady na íčku je víc soutěží než kvíz, to poznáte časem. Fotíte? Pak máte příležitost hned ve dvou fotokláních. A vlastně velká část mých článečků jsou soutěžní příspěvky. Některé byly i úspěšné. A Vy se svým stylem psaní určitě budete mít šanci. Až nějaká to soutěž zase přijde.
Marcela Pivcová
Soutěživý typ také nejsem - do televizní soutěže bych vůbec neměla odvahu vstoupit, z trémy bych si odpověď i na tu nejsnadnější otázku nevybavila včas. A sbírat kódy a body za nakoupené výrobky? Na úspěch nějak nevěřím, i když jednou jsem kódy odeslala - měl za ně být magnet: plyšové minizvířátko. Když výhra nepřicházela, napsala jsem, že musím žáky ve škole od takovýchto soutěží odrazovat, protože se k výhře možná také nedostanou. Obratem mi místo dvou zvířátek přišel balíček se čtyřmi...
Zuzana Pivcová
Článek se mi moc líbí. Soutěživý typ nejsem. Tedy ve smyslu soutěžení s jinými účastníky ve vědomostech či zručnostech, a navíc ještě veřejně!! Pokud byly někde vyhlášeny soutěže ve sbírání něčeho (jako u Blanky kódy z určitého výrobku), tak jsem to po listopadu naivně dělala také, třeba od Vitany, kde slibovali za určitý počet kódů šálek na polévku a sbírat se mělo neomezeně. Místo 4 šálků, na něž jsem měla nárok, mi po urgenci milostivě poslali jeden, že je z posledních. A tak to bylo ve víc případech, stylem Každý druhý vyhrává nebo Prvních 300 dostane....Po svém příchodu na i60 jsem hned zkraje dostala, aniž bych tušila, že je to možné, první cenu za povídku a pak snad ještě asi 3x něco, ale teď už ne, protože "patřím k inventáři". :-)
Naděžda Špásová
Jsem asi soutěživá, ale k veřejné účasti mě svazuje tréma a sbírací lenost. Za totáče jsem byla ve Videostopu. Seděla jsem v první řadě a když na mě zamířila kamera, tak jsem málem omdlela a musela to říct sousedka. Jednalo se o Františka Filipa a věděla jsem to proto, že jsem s ním několikrát pracovala. Blanko, opět jsem se pobavila. Je dobře, když někdo umí vtipně psát. Jen tak dál.
Helenka Vambleki
Taky se ráda zúčastňuji soutěží. Před deseti lety jsem za tři slova/pojmenování penzionu ve věži/ dostala poukaz na týdenní pobyt pro dva...využila jsem své nemocenské/páteř/ a poprosila o výměnu za permanentku na bazén a ...dostala ji v hodnotě 7000Kč-hurá-tři roky plavání zdarma! Pravidelně se zúčastňuji soutěže ve Scrabble a v místní soutěži v Bohumíně už se mi podařilo být třetí a druhá, tak snad jednou dosáhnu i na první místo. I tady na íčku už jsem párkrát vyhrála a dokonce jsem v posledním měsíci začala luštit i několik let opomíjený kvíz - ale při své skleroze občas zapomenu a pak mi chybí body :-) Teď jsem to začala řešit tak, že soutěžím ihned po půlnoci :-) Takže snad se štěstí unaví a přisedne i na vola. Myslím, že jsme národ soutěživý, jen - třeba v případě zdejší Fotosoutěže, aktéři často nečtou pravidla-ke své škodě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.