Pohoda, klídek, tabáček a jedna nezvaná návštěva
ilustrační foto: pixabay.com

Pohoda, klídek, tabáček a jedna nezvaná návštěva

9. 8. 2017

Milí čtenáři a čtenářky, překonala jsem svoji lenost a rozhodla jsem se přispět několika větami do rubriky i60.cz Můj svět.

Jsem jen obyčejná ženská, bez literárních ambici. Žiji v ČR od roku 1973.Jsem původem Polka. Ušla jsem dlouhý kus cesty životem. Kráčela jsem cestou lemovanou kopřivami, trnitým křovím i cestou poznání. Všeho jsem měla dostatek. Starosti i radosti. Až jsem se konečně dopracovala k zaslouženému odpočinku,k důchodu.

Je podvečer. Spokojeně si ležím na gauči a věnuji se své nejoblíbenější činnosti - chytání lelků. Záliba je to nenáročná, na rozdíl od sportování, cvičení a jiných mně zcela nepochopitelných aktivit. (Mimochodem, ze sportu leda tak běh, to jsem vždycky dobíhala k autobusu jako poslední, než jsem vypravila ráno dvě děti do školy a dvě do školky, modlila se, abych stihla autobus do zaměstnání, aby mi neujel. Takže v běhu mám natrénováno. Ale to je jiná kapitola mého života, o tom někdy příště).

No, a jak si tak ležím a koukám kamsi do stropu - takové chvíle ticha a pohody mám nejradši - zadrnčel dlouze zvonek u domovních dveří. Leknutím jsem málem spadla s gauče. Zvedla jsem se, narovnala páteř (bolí potvora, vždycky mi připomene, kolik je mi roků) a šla se podívat, kdo mě to jde navštívit.

U dveří stála paní s brašnou, v ruce noťas a že prý jde k nám udělat výtěry,nebo stěry?...Už ani nevím. Prý zkoumá prašnost a dělá testy proti alergii. Překvapením jsem na chvílí ztratila řeč.

"Jaké stěry! Jaká alergie! Nikoho jsem si neobjednala! " V ten moment se mi vybavily různé podvodnice, co okrádají staré lidi. Co když je to jedna z nich, blesklo mi hlavou. Začala jsem koktat, že nemám zájem. Paní odešla jinam, k jiným dveřím o patro níž a já zpátky na své oblíbené místo v obýváku. Nenechám se nikým rozladit. Zůstanu raději u pozitivních myšlenek a vzpomínek na to hezké, co bylo. Pohoda, klídek, tabáček, jak se zpívá v nějaké písničce. Tabáček mi ale nevoní, tak raději bez tabáčku. ....

Pojídám sušenky BeBe, aby mi nechyběla energie, pak si dám Disco, abych mohla zatočit s nudou, a zapiju Poděbradkou, budu mít více chuti do života. Nesmím zapomenout na Actimel, jinak budu mít oslabenou obranyschopnost. :-)... Musíme ten život brát trochu s humorem. Na ovesnou kaší,na tu také jednou dojde. :-)

 

 

Soutěžní příspěvek - Sledujete magazín i60 delší dobu, ale ještě jste neměli odvahu či příležitost zapojit se aktivně do dění na tomto portálu? Pak oslovujeme právě vás! Buďte aktivní a vyhrajte velkokapacitní flashdisky či přímo tablet Lenovo! Více informací o "Soutěži pro nováčky" včetně jejích pravidel najdete na tomto místě.

Můj příběh Soutěž pro nováčky
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Je mi sympatické přiznání k občasnému lenošení. Tak ať ten klídek a pohodu neruší žádní další vetřelci s nabídkou výtěrů apod. A kdyby se snad někdo odvážil přijít k vám s novým fíglem, tak nás zase takhle zábavně varujte. Díky.
Eva Mužíková
No vida, první příspěvek máte za sebou. Tak jen tak dál, ráda si zase nějaký přečtu. No a jestli - mne, nebo mně, žádná tragédie. Vaše čeština je skvělá:))))
Janina Svobodová
Milá paní Janino, jsme jmenovkyně, protože i já jsem původem Polka, na rozdíl od Vás jsem se narodila v Československu. Naše křestní jméno se mi líbí a jsem ráda, že mě přátelé oslovují Janino. Tolik úvodem a nyní k Vašemu příspěvku: děkuji, že jste obezřetná a nepustila jste do bytu "paní s brašnou" , kdo ví co by se stalo a my bychom si Vaše povídání nepřečetli. Máte pěknou češtinu. Moje mamka se také naučila krásně česky, jen při verbálním projevu ji "zlobilo" H a CH, ale to Češi asi nechápou. Na Vaše příhody se těší Janina
Janina Jeřábková
:-) Ano, p.Soňo, i mě občas u toho vypadne z ruky ovládač na tv
Soňa Prachfeldová
Chytání lelků je velmi prospěšná činnost zv. relaxace, I já občas chytám, až mi spadne knížka. Tuším, že je též ptáček lelek. V bytě stěry proti prašnosti ?Co si nevymyslí různí lidé. Vtipný článek .
Lidmila Nejedlá
Jano, , článek zaujal, optimismus je žádaný, prach byl, je a bude a vy jste to pěkně česky napsala. Díky.
Janina Jeřábková
Zdravím všechny,děkuji za milé vzkazy. Opravdu jsem v první chvílí nechápala, co po mě dotyčná chce,asi mám dlouhé vedení :-) Také mě napadlo jestli tu paní neposlal někdo z družstva-mám družstevní byt a jednou asi před patnácti lety prováděli v naší bytovce deratizaci, ale to by byl vzkaz na nástěnce. Později jsem se od sousedky dozvěděla,že paní nabízela nějaký zázračný vysavač za 20 nebo kolik tisíc,který nerozvíří prach,jako ten obyčejný. ... Co se tyče češtiny,to si tak jistá nejsem, ano,učila jsem se s dětmi,ale stále nevím,kdy se píše "mně a kdy mě" :-) a pokud budu mít nějaké chyby v psaní,prosím přimhouřit oko :-)
Věra Ježková
Hezké, čtivé. A výborná čeština.
Elena Valeriánová
Milá Janino, podle Vašeho příspěvku soudím, že jste mladá duchem a roky se nepočítají. Váš článek je humorně laskavý a to se mi líbí. To kdyby u mě teď zrovna někdo zazvonil, že bude provádět výtěr, tak bych mu dala do ruky hadr na podlahu a kbelík s teplou vodou. Klidně ať vytírá, jinak to budu muset udělat zítra já. Pište, hezky se to čte.
Jana Šenbergerová
Pěkné počtení. Jen tak dál.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.