Co má kdo dát?!
ilustrační foto: pixabay.com

Co má kdo dát?!

8. 8. 2017

To dáš, to musíš dát,

tomu se nelze ani smát,

jazykový patvar český,

který není vůbec hezký.

 

To dokážeš, to musíš zvládnout,

tak to správně mělo padnout.

Co bys dával, co bys nedal?

Kousek pitomosti leda.

 

Moje poezie
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Rčení "Zlom vaz " je mnohem starší, než by se zdálo. Pochází z 18. století a vzniklo v hereckých společnostech. Herci neveřili že přání dobrého se splní, většinou to dopadlo naopak. Proto přáli to špatné - vyjádřeno slovy " zlom vaz", aby se to obrátilo v dobré. S výrazem "to dáš " se to srovnávat nedá.
Jiří Libánský
Nemusí to být lingvistický klenot. Pro mne, když mi někdo řekl "to dáš", bylo vždy velmi povzbuzující. Když já jsem prohlásil "to dám", zase nesmírně motivační. Jde o psychologický efekt, který ta slova vyvolají. Vzpomenu si na předchozí situace, které jsem zvládl a překážky, které jsem překonal. Řekl jsem "to dám" a dal jsem to. Dodá mi to sebedůvěru. Když slyším "to skočíš" vzpomenu si kdy jsem co skočil. Když slyším "to propluješ" napadnou mne peřeje nad kterými jsem zvítězil. Ale "to dáš", to jsou pro mne všechny úspěchy a překonané překážky. Třeba "zlom vaz" taky nedává moc smysl. Tak až budete před nějakým úkolem nedělejte z toho jazykovědný koutek. Řekněte si "to dám" vyhrňte si rukávy a pusťte se do toho. Já vám držím palce a zlom vaz.
ivana kosťunová
A takových by se našlo...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.