Osúch, jeden z pokladů lidové kuchyně
FOTO: autorka

Osúch, jeden z pokladů lidové kuchyně

30. 9. 2017

Moravsko-slovenské pomezí, takzvané Kopanice, jsou bohatým zdrojem výtečných receptů, které se zde zvláště v minulosti, dědily z generace na generaci. Jedním z nich je takzvaný osúch, pečivo z chlebového těsta, které je typické svou česnekovou vůní.

Zvláště teď, když si můžeme koupit čerstvý letošní česnek a média už nás začínají strašit chřipkovou epidemií, přijde skvělá, zdraví prospěšná pochoutka k chuti. Třeba se sklenicí piva, nebo ještě líp, se skleničkou kvalitního burčáku.

Název osúch je odvozen od slova suchý a v různých oblastech se skrýval odlišný produkt. Na Valašsku to byla placka pečená nebo spíš sušená na plotně nebo v peci bez použití tuku. Osúch zde býval velmi rozšířený, v chudších rodinách nahrazoval vzácnější chleba, od něhož se lišil tím, že se pekl z jednoduššího nekvašeného těsta s podílem brambor.

Například na slovenském Záhorí má dodnes stále oblíbený osúch podobu bochánků. Ve Střelné na Valašsku pečou osúchy jako slané koláče plněné zelím a uzeným masem. V rázovité obci Strání-Květná na Uherskobrodsku, proslulé svými tradičními fašanky a sklárnou, pečou osúchy z kynutého těsta, které se svým suchým, poněkud chudobným valašským předchůdcem mají společný jen ten česnek.

Česnekové  osúchy ze Strání-Květné

Těsto: 800 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 100 ml oleje, 0,5 l mléka, 60 g kvasnic
Náplň: 1 a půl Hery či másla, 2 hlavičky česneku, 1 lžička soli, podle chutí oblíbené koření – grilovací, aj.
Dokončení: 1 až 2 vejce, celý kmín.

Příprava:
V míse smícháme obě mouky a sůl. Z části vlahého mléka a kvasnic uděláme kvásek, který po vzejití opatrně přendáme do mísy, přidáme olej a postupně přiléváme zbytek mléka a mícháme tak, abychom vypracovali kypré těsto, které necháme na teple vykynout. Výbornou a rychlou volbou je mikrovlnná trouba, kterou necháme na plný výkon zapnutou prázdnou dvě až tři minuty. Potom vložíme misku s těstem, nejlépe překrytou PVC folií. Těsto nám během půl hodiny krásně rovnoměrně nakyne. Poté ho rozdělíme na šest dílů a vyválíme jako štrúdl. Na náplň našleháme tuk, přidáme do něj prolisovaný česnek a třeme se lžičkou soli, přidáme koření, ale nemusíme, česnek je dost výrazný sám o sobě. Hotovou náplní potřeme pláty těsta a stočíme. Necháme znovu nakynout a pak z nich krájíme kolečka, která klademe na vymaštěný plech a potřeme vajíčkem. Poté posypeme kmínem a mírně posolíme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů dozlatova. Na plechu necháme zchladnout.

Tip: Pokud budeme osúchy péct třeba jen pro dva, docela stačí čtvrtina surovin uváděná v receptu. Protože, jak už to bývá, nejlepší jsou čerstvé. Případní žlučníkáři ať zvolí raději k burčáku jinou pochutinu.

 

Alena Kučerová pro portál i60

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Žáčková
Osúchy jsem vyzkoušela a jsou výborné. Zítra máme oslavu a jelikož jsou děti z poloviny vegetariáni, tak dělám 4 druhy. 1x bez žádné uzeniny.1x s uzeninou. a pak podobně se špenátem a bez slaniny a se slaninou. Už se na zítřek všichni těší.
Elena Valeriánová
Já to dnes vyzkoušela. Jedli jsme je k obědu s kulajdou. A musím říct, že nám to chutnalo. Bylo to moc dobré. Pro nás dva bohatě stačilo ze čtvrt dávky. Určitě je udělám až přijedou mladí.
Jarmila Komberec Jakubcová
Jednou jsem tzv. osúch ochutnala. Ale opravdu nic moc.Znám lepší jídla.
Zdenka Jírová
Ještě jsem o tomto jídle neslyšela, ale láká mne vyzkoušet recept.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.