Podzimní odstíny života
Ilustrační foto: Pixabay

Podzimní odstíny života

23. 10. 2021

Vždycky jsem měla ráda podzim, ne ten studený a uplakaný, ale ten hýřící barvami, teplý a přátelský, kdy babí léto nám dávalo zapomínat, že se blíží dlouhá a studená zima, kdy budeme za dlouhých večerů vzpomínat na letní dobrodružství a zážitky nejen z cest. Jak jdou roky, trochu se mění i naše nálady a názory na tento čas. Babí léto skoro neznáme, plískanice nám kazí podzimní náladu a nám nezbývá než věřit, že zítra či pozítří vysvitne slunko a dá nám ještě naději pookřát.

Letní střevíčky mě neznámou řečí prosí, abych je ještě neposílala na zasloužený odpočinek. Ráda jim vyhovím, protože sama doufám, že ještě letos spolu někam vyrazíme, třeba na procházku nebo za nákupy. Jak snadné vklouznout  do sandálků a nechat se vést, kam nás jen napadne, mé nohy jim budou vděčné a já taky. Půjdeme krajinou i ulicemi měst a budeme se ještě letně usmívat a doufat, že to není letos naposledy!

Vždycky jsem měla ráda podzim, za mlada jsem milovala vůni tlejícího listí, cítila jsem z něj naději na nové začátky a úspěšné konce, romantická setkání a spokojený život. Dnes mám jiné pocity, sama prožívám podzim života a tato pořád ještě pro mě vůně, mně spíš napovídá, že brzy přijde zima, že moje sandálky budou čekat se mnou dlouhý čas, než zase spolu půjdeme ven! Někteří moji vrstevníci to řeší tak, že odlétají do teplých krajin, na rozdíl od vlaštovek jen na jeden či dva týdny, prodlouží si tím léto a naberou nové síly. Sama jsem to už zkusila a můžu jen doporučit.

Podzim může být různobarevný a jeho odstínů bezpočet, mám ho ráda a i když dnes už dávám přednost jaru a létu, barevné lesy a červeň šípků a jeřabin, ty okamžiky babího léta, mě vždycky dostanou. Co na tom, že zrovna dneska prší, možná zítra už nebude a já nazuji své sandálky a poběžím vstříc hezkým zážitkům v tento letně podzimní čas.

 

 

Z archivu - náš portál obsahuje přes deset tisíc čtenářských příspěvků, nejrůznějších příběhů ze života, vzpomínek, ale i cestovatelských tipů, rad či gastronomických receptů. Připomeňme si vybrané příspěvky, které obohatily tento portál. Patří k nim i tento, který jste si právě přečetli.
glosa Můj příběh stárnutí
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Porcalová
Také podzim miluju, moc a čím dál víc, tak jak odpovídá i mé životní etapě. Jako dítě neodolám žádnému krásně vybarvenému listu javoru, nosím si je domů, vystavuji, kochám se.
Naděžda Špásová
Na podzimu mám ráda jeho barvy, počasí moc ne.
Jan Zelenka
Jitko, je to krásné, vyjadřuješ přesně i moje pocity. Všechno to pěkné, co mne v životě potkalo, se odehrálo na podzim. I ten podzim života má své plusy. Jen se jich nebát a využít je.
Eva Mužíková
Také se ráda brouzdám vysokou vrstvou spadaného listí. Musím si ještě chvilku počkat, listy stále pevně drží na stromech. Stačí jeden silnější mráz a rázem budou lesní cesty jako pozlacené.
Zuzana Pivcová
I po letech jsem si tohle Tvé vyznání ráda přečetla. Podle tehdejšího svého komentáře jsem si připomněla, že jsem před 9 lety ještě nosila oranžové oblečení. Je to už dávno. Ale oranžový podzim je krásný stále.
Alena Velková
Mám ráda babí léto a barevné stromy prozářené sluníčkem, ale občas na mě přicházejí podzimní chmury...tak už se těším na jaro :-)
Jana Šenbergerová
Ač jsem se narodila v létě, podzim je mým nejoblíbenějším ročním obdobím. Ještě ne zima, už ne vedro. Před námi dlouhé zimní večery a příslib i jistota jara. Troufám si tvrdit, že jako celek není v žádném ročním období příroda tak neskutečně barevná. Jaro, to jsou různé odstíny zelené, žluté, bílé. Léto je plné temnějších zelení, barevných luk a zahrad, zima nechává svou menší barevností odpočinout naše smysly, ale podzim, ten je vybičuje tak, že fádní zimu vnímají jako odpočinek, bez kterého se v přírodě nic neobejde, ani člověk. Jitko, moc krásně jsi nám představila podzimní odstíny života. :-)
Alena Vávrová
Jsem také "májová" , a tak miluji jaro, ale hned po něm podzimek - ten čas posledních hřejivých slunečních paprsků a s nevídanou barevností přírody - prostě to naše babí léto. A sandálky, ty taky zouvám velice nerada. Moc hezké Jitko, ať se ti daří i dál rozdávat pohodu.
Lidmila Nejedlá
To je hezké, Jitko, jak jste příchod podzimu propojila se svými sandálky. Také je nerada odkládám. Co se dá dělat, těšme se na jaro.
Vendula Jirásková
Jituško,já miluji jaro,když se vše probouzí a voní,ale barevné podzimní listy také stojí za to! Pěkný den

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%