Recepty na „podzimní“ jídla. A jaká vína k nim?
Ilustrační foto: Mountfield

Recepty na „podzimní“ jídla. A jaká vína k nim?

25. 10. 2017

Každé období roku má svoje: jaro první bylinky a vajíčka, léto záplavu čerstvého ovoce a zeleniny či grilování a zima klasické vánoční recepty. Jak je to s podzimem?

I ten si milovníci jídla a víno umí vychutnat. Podzim, to je období čerstvých hub, zvěřiny a sladkého, abychom lépe přežili zimní mrazy. Vybrali jsme pro vás 3 zajímavé „podzimní“ recepty a navíc vám k nim nabídneme vína přímo na míru.

 Kuřecí stehna na houbách

 Kuřecí stehna na houbách.jpg

Počet porcí: 4

Suroviny: 4 velká kuřecí stehna nebo čtvrtky kuřete se stehnem, alespoň 200 g čerstvých hub, 50 g másla, kostka kuřecího bujónu, mletý pepř, sůl, drcený kmín

Postup: Kuřecí kousky omyjeme a usušíme utěrkou, osolíme a okmínujeme.  Dáme do hlubšího pekáčku a zasypeme houbami. Přilijeme půl litru kuřecího vývaru (klidně z kostky) a přidáme máslo. Za občasného podlévání pečeme asi 45 minut. Podáváme s rýží.

Doporučené víno: Sauvignon Blanc Gran Reserva 2016 z chilského vinařství Bisquertt. Toto víno s bohatou ovocitou chutí a intenzivní vůní citrusů získalo zlatou medaili v 11. ročníku prestižní mezinárodní soutěže Prague Wine Trophy. Prodává Mountfield.

Jelení steaky na pepři s brusinkovou omáčkou

Jelení steaky na pepři s brusinkovou omáčkou.jpg

Počet porcí: 4

Suroviny: 800 g jelení svíčkové, 250 ml podmáslí, 100 ml olivového oleje, 50 g hladké mouky, 150 g kompotovaných brusinek, 50 ml pomerančové šťávy, nastrouhaná kůra ze dvou pomerančů, 1 lžíce pomerančového likéru, 1 lžička drceného černého pepře, špetka drceného nového koření, 1 lžička drceného jalovce, 1,5 lžičky soli

Postup: Z jelení svíčkové nakrájíme silnější steaky (asi 2 cm). Omyjeme je, osušíme papírovou utěrkou a naložíme alespoň přes noc, ale klidně i na celý den, do podmáslí. Z brusinek, pomerančové šťávy, kůry a likéru, nového koření a pepře připravíme omáčku: Všechny suroviny kromě likéru necháme probublávat při mírné teplotě a za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec vmícháme pomerančový likér.

Hodinu před tepelnou úpravou steaky slabě potřeme olejem a okořeníme pepřem a jalovcem. Necháme odležet. Odleželé steaky poprášíme hladkou moukou a prudce opečeme na rozpáleném oleji, z každé strany maximálně 3 minuty. Teprve teď osolíme. Steaky servírujeme s opečeným bramborem a brusinkovou omáčkou.

Doporučené víno: Carmenere Gran Reserva 2015 z chilského vinařství Bisquertt. Toto víno získalo v 11. ročníku prestižní mezinárodní soutěže Prague Wine Trophy 4. místo s vynikajícím hodnocením 91 bodů. Zaujme intenzivní chutí s kořeněným závěrem a vůní červeného ovoce, černého rybízu, pepře a čokolády.

Pravé italské tiramisu

Pravé italské tiramisu.jpg

Počet porcí: 8

Suroviny: 2 balíčky cukrářských piškotů, 500 g sýra Mascarpone, 60 g cukru krystal, 2 dl silné černé kávy, 3 vejce, 30 g hořkého kakaa, 3 lžíce likéru Amaretto

Postup: Uvaříme silnou kávu, nalijeme ji do misky a necháme vychladnout. Do vlažné kávy přilijeme amaretto.

Oddělíme bílek a žloutek u vajec. Žloutky rozšleháme se lžící horké vody a s cukrem do pěny. Vmícháme mascarpone. Z bílků připravíme tuhý sníh. Lehce a pomalu ho vmícháme do žloutkové hmoty, aby se nesrazil.

Připravíme si nádobu, do které chceme tiramisu naskládat. Dno poklademe piškoty namočenými v kávě s amarettem. Překryjeme silnou vrstvou krému, pak další vrstvou piškotů a střídáme, dokud nedojdou suroviny. Poslední vrstva musí být krém. Povrch posypeme přes sítko kakaem. Dezert necháme v lednici rozležet alespoň na 12 hodin, aby krém ztuhnul a držel tvar.

Doporučené víno: Šumivé italské víno Prosecco je důstojnou a přitom cenově výhodnou konkurencí šampaňského. Vyrábí se na úpatí Dolomit v provincii Treviso z vinné odrůdy Glera, která se v regionu pěstuje už od starověku. Prosecco se podává dobře vychlazené, doporučená teplota je 7 až 8 °C. Pít ho můžete jako aperitiv či k předkrmům. Hodí se také k lehčím dezertům a salátům s náznakem sladkosti. Ale klidně si ho můžete dát i jen tak pro radost.

Prosecco.jpg

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Mňam...
ivana kosťunová
K jehněčímu jedině červené , k tiramisu žádné. Prosecco si raději užiju samotné ...
Mirek Hahn
Vypadá to hezky.... :-) Osobně se vyhýbám kombinaci houby a víno. A dát si k Tiramisu Prosecco, tak pravděpodobně budu šumět ještě dva dny.....
Jana Šenbergerová
Tohle "chutné" čtení mě dokonale probudilo. Kdyby mi to někdo naservíroval, dělaly by se mi boule za ušima, jak bych si to užívala. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.