Psi poznají naše nemoci. Potvzují to i vědci
Ilustrační foto: pixabay.com

Psi poznají naše nemoci. Potvzují to i vědci

26. 10. 2017

Říct před pár lety, že psi rozpoznali u pána rakovinu nebo jej upozornili na blížící se epileptický záchvat, byli bychom považováni za blázny. Nyní se čím dál vědců zabývá zkoumáním tohoto jevu. Už o něm nepochybují, jen mu chtějí přijít na kloub.

Americký úřad pro kontrolu léčiv má v Pensylvánii speciální středisko, ve kterém psi očichávají krvní vzorky a tkáně. V pětadevadesáti procentech případů se trefí a poznají, kdy jde o vzorek člověka s rakovinou vaječníků, prsů či plic. A to i v případech, kdy je nemoc v počáteční fázi. Podobné pokusy probíhají v Německu a v Japonsku. Tam je hvězdou labradorka Marine. Očichává vzorky lidského dechu a stolice. V devadesáti procentech případů pozná, kdy jde o člověka s rakovinou tlustého střeva. Je to podobné, jako když psi vyhledávají drogy či výbušniny. O této schopnosti nikdo nepochybuje. Ovšem lidé, kteří tvrdí, že psi umí poznávat nemoci, bývali donedávna přehlíženi, zpochybňováni. Teď je tomu přesně naopak.

Jistá mladá Američanka přišla k lékaři s tím, že jí její fenka stále očichává prso a tak si chce nechat zjistit, zda tam nemá nádor. Ihned ji poslal na mamograf. Špatná zpráva: Nádor tam byl. Dobrá zpráva: Byl tak malý, že se jej podařilo odstranit. Žena je v pořádku. Fena Bella jí zachránila život. Být to před deseti lety, lékař by jí řekl, že se zbláznila. Teď už na podobné schopnosti psů slyší i ti největší skeptici. Žena je teď se svou Bellou častým hostem amerických televizních pořadů a dělá v tomto směru velkou osvětu: Všímejte si chování svých psů, třeba vás upozorňují, že s vámi něco není v pořádku.

Pes cítí změny v těle člověka

Pach člověka se mění podle toho, co se děje v jeho těle. Lidé  takového změny obvykle nejsou schopni zaregistrovat. Psí čich je mnohonásobně vyvinutější než čich lidský, takže vlastně není nic udivujícího na tom, že z nás psi cítí pachy, o kterých nemáme ani tušení. Dosavadní pokusy ze Spojených států, Německa a Japonska ukazují, že největší úspěšnost mají psi v označování rakoviny plic.

"Dech pacientů s rakovinou plic má podle všeho odlišné látkové složení než dech zdravých lidí. Psi s jemným čichem jsou schopni rozpoznat rozdíl již v raném stádiu nemoci," uvedl Thorsten Walles, který vedl výzkum v Německu.

Jsou zaznamenány případy, kdy psi upozornili na rakovinu kůže. Jeden popsali lékaři z britské kliniky King´s College v odborném tisku: Žena si všimla, že má na noze zvětšené mateřské znaménko, protože jí je její dva psi neustále očichávali. Několik měsíců jí olizovali nohu na stejném místě, a to i v případech, kdy měla oblečené kalhoty nebo punčochy. Jiných znamének na jejím těle si nevšímali. Časem jí na to na noze začali škrábat a fenka se jí do něj dokonce pokusila kousnout. Vyšetření ukázalo, že paní má rakovinu kůže. Byla v počátečním stádiu, takže jí psi zřejmě zachránili život.

Nad některými popsanými případy se až tají dech. Vědci do pokusů zařazují samozřejmě i zdravé lidi nebo lidi z rakoviny vyléčené, aby psy co nejvíce zmátli. U jedné ženy, která byla při pokusu zařazena ve skupině zdravých lidí, se psi chovali, jako by nádor měla. Vědci si zpočátku mysleli, že psy spletla skutečnost, že dotyčná rakovinu dříve měla, ale nádor jí byl odstraněn a vyléčila se. Psi ji však pořád označovali za nemocnou. Několik měsíců poté šla žena na běžnou kontrolu, při které vyšlo najevo, že rakovina se vrátila. Psi ji označili správně. Věděli víc, než ona, než lékaři.

Psi dopředu upozorní na blížící se záchvat

Zkoumáni těchto psích schopností se nyní stalo velmi populární vědeckou disciplínou a v zahraničí se do něj sype spousta peněz. U nás je zatím tento obor v plenkách. Ovšem i čeští zkušení kynologové rozhodně tvrdí, že na pověstech o takzvaných nadpřirozených schopnostech psů něco je.

"Psi mění chování podle toho, jak se cítíme a také poznají, kdy se mění náš pach těla," říká Hana Pirnerová, která vede sdružení Pomocné tlapky. Má zkušenosti s výcvikem asistenčních psů pro handicapované, zabývá se canisterapií. "My nejsem vědci, takže nemůžeme vysvětlit, proč to tak je, ale naše zkušenosti to jednoznačně potvrzují. Máme klienta, kterému, když se mu blíží epileptický záchvat, jeho pes začne silně olizovat ruce. To běžně vůbec nedělá. Dotyčný už ví, že když se pes takhle začne chovat, zpravidla do hodiny záchvat opravdu přijde.

Další klientka je mladá žena na vozíku, která má potíže se zrakem. Má záchvaty, při kterých zrak přechodně ztrácí. Pokaždé, než se to stane, na ni předtím její fena naskakuje. Jindy to nedělá. Ta mladá žena tak teď ví, kdy takový záchvat přijde," vypráví.

Psi se dají vycvičit tak, aby poznali, že se jeho pánovi záchvat blíží. Stejně tak jsou už nyní psi cvičení i speciálně pro diabetiky. Rozpoznají, když člověku hrozí záchvat a předem jej na to upozorní, případně mu přivolají pomoc.

Snad každý, kdo má doma pejska či kočku, ví, jak citlivě se chovají, když mají dojem, že se jejich pán či paní necítí dobře. Stačí mít rýmu, chřipku či jinou běžnou nemoc a pes či kočka jsou nervózní, jsou člověku na blízku, leží u něj. Jakoby naznačovali: Vím, že ti není dobře, ale nenechám tě v tom, jsem tady s tebou, cítím se tebou... Právě proto je máme tak rádi. Takže se jim naučme naslouchat ještě více.

Snažme se rozklíčovat, co se nám snaží naznačit. Mohou nás upozornit na vážný zdravotní problém a dokonce nám zachránit život.

domácí mazlíčci pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Tomáš Doubrava
Jsem epileptik a náš pes se s blížícím záchvatem skutečně začne chovat "divně"
Jana Baloušková
Už je to 10 let, kdy mi popsala známá objevení rakoviny kůže na noze stejným způsobem. Fenka jí stále olizovala velké, nebolící znaménko na lýtku. Lékařka, která potvrdila, že se jedná o zhoubný nádor, nevěřila, že to objevila malá fenka.
Oldřich Čepelka
Dobrý pro Seznam.
Libor Farský
Je hodně takových publikovaných případů, jen škoda, že mnohé vyjdou na plano kvůli naší neznalosti.
Věra Ježková
Pejskové jsou úžasní tvorové. My máme skvělou kočičku – kamarádku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%