Expedice na Severní Mys
FOTO: archiv autora

Expedice na Severní Mys

2. 11. 2017

Do Norska jsme se vydali v rámci naší 19.superexpedice Skandinávie – Norsko. A zamířili jsme na sever. Naším konečným cílem byl NordKapp, tedy Severní Mys.  

Severní Mys je vesměs označován za nejsevernější část evropského kontinentu, i když to není úplně pravda. Je však takto všeobecně chápán a tak u tohoto nepřesného označení zůstaneme i my. My jsme v rámci superexpedicí Money Club navštívili nejjižnější části naší rodné Země. Mys Dobré Naděje v Jihoafrické republice a nejjižněji situované lidské sídlo v Argentině – Ushuaiu a ještě kousek od Ushuaie památník ve formě majáku,označený jako „Konec Světa“. A nyní jsme tedy na vlastní oči viděli nejsevernější část Evropského kontinentu.  

Když jsme projížděli severním Norskem po příjemných silnicích, v mnoha úsecích jakoby vybudovaných podle jakéhosi gigantického pravítka, znovu a znovu jsme si uvědomovali, že opravdu stojí za to tuto nádhernou zemi vidět. Ty neskutečné fjordy, pohádková jezera a fantastické hory. V Norsku je celkem kolem 16 000 jezer. Ano, všude jsou hory a všude je také voda. A všude jsou samozřejmě také lodě. Do řady míst se člověk dostane pouze lodí. Už se nedivím, že Vikingové stavěli nové a nové lodě. Nejdříve jezdili zřejmě od „vesnice k vesnici“ a potom se vydávali stále dále do světa. A nakonec až do Ameriky! Před Kolumbem?!   Když hovoříme o té cestě po silnicích, je dobře si připomenout, že Norsko je ohromná země, která se rozprostírá z jihu na sever v délce 1 900 km. Její území však nemá příliš příhodný tvar. V nejširším místě je 430 km široké, avšak místy se zužuje až na 25 km a v nejužším místě je široké pouhých 6 km. Jeho rozloha je 323.878 km2. Obyvatel zde však není mnoho. Zhruba tolik, kolik představuje polovička obyvatel malé České republiky.  

Při cestě Norskem je neustále na co se dívat. A my jsme se také neustále dívali a žasli. Je to prostě skutečně úžasná země. Vrcholem všeho fantastického byly Lofoty a Vesterály – jednoznačně pohádkové ostrovy. Je až neuvěřitelné, že Norsku patří na 50 000 ostrovů. No a nakonec přišel samozřejmě nepřekonatelný NordKapp. Nesmírně zajímavá však byla i další místa a další fantastické zážitky. Špičková byla několikahodinová plavba lodí za ohromnými velrybami. Vyplouvali jsme z osady Andenes  na severní špici ostrovů. A měli jsme štěstí. Gigantické velryby se vyloženě předváděly přímo u lodi, resp. v její bezprostřední blízkosti. Moc zajímavá byla rybářská osada Nusfjord, kde jsme zblízka viděli sušení tresek. Sušené tresky jsme si samozřejmě také koupili a po návratu domů jsme si na nich pochutnávali. Líbil se nám romantický rybářský přístav Henningsvaer, velmi zajímavé bylo Lofotr – Vikingské muzeum v Borgu, kde jsme viděli též věrnou kopii vikingské lodě „Lofotr“, měsgtečko Alta, město Bodo, kam jsme doletěli letadlem a odkud začalo naše vlastní putování po severním Norsku, osada Leknes, severská osada Honningsvág, a mnoho dalších míst.  

Viděli a navštívili jsme toho skutečně hodně. Navíc nám zcela mimořádně přálo počasí. Pouze na NordKappu nás trochu pozlobilo, ale řekli jsme si, že k nejsevernějšímu výběžku evropské pevniny to nepochybně patří. A velmi jsme mimochodem obdivovali norské motoristy. Jsou až neuvěřitelně ohleduplní k pěším a jezdí po silnicích v naprostém souladu s dopravními předpisy a pravidly.   Všichni jsme se shodli v tom, že superexpedice Norsko byla výrazně úspěšná a krásná!

cestování
Autor: Jan Žižka
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Do Norska už mě také osud zavál, a byla jsem tomu moc ráda. Úžasná země. Při pohledu na fotku sobů jsem si vzpomněla na Bergen, kde jsem koupila na tržnici krásnou kožešinu, která už nám přes 10 let zdobí stěnu chaty a připomíná mi první setkání v přírodě s těmito krasavci (tak jsem s Norskem spojena navždy).
Hana Rypáčková
Souhlasím, Norsko je krásná země.
Elena Valeriánová
Když čtu takový článek, tak se mi zasteskne po dálkách. A já sním. Ale pak kouknu na výpis z banky a .... Krásně se to četlo, uvítala bych i podrobnější popisky jednotlivých míst. A více fotek. Děkuji.
Zdenka Jírová
Bylo to moc hezké povídání, o Norsku dost píše i mluví jako o krásné zemi, i když trochu chladné.
Eliška Murasová
V Norsku jsem byli před pěti léty.Drsná příroda i počasí, ale neuvěřitelně krásná země..Velké vzdálenosti, ale není to na obtíž, naopak už cesta je zážitek, dívate se a žasnete. Moc doporučuju navštívit, protože tam to pochopíte proč....
Jitka Hašková
Norsko mne láká, ráda bych se tam podívala, ale nemám s kým, samotné se mi tam nechce. Děkuji za zajímavé povídání.
Blanka Macháčková
Norsko mě ze severských zemí, které jsem měla možnost vidět, jednoznačně oslovilo nejvíce. Nádherná země.
Jana Šenbergerová
Je báječné, že se díky sdílení zážitků můžeme podívat i do míst, kam bychom se sami nikdy nedostali, ani nevydali. Zajímavé, dík.
Zuzana Pivcová
Lituji, že jsem se tam nikdy nepodívala. Před více než 20 lety jsem jako návštěvníka vojenského archivu poznala pána z Bergenu s manželkou. Byli to skvělí lidé, už v důchodu. Většinu roku žili v chalupě kdesi v lesích i bez elektřiny. Přitom Gunnar byl dříve šéfem nějaké firmy. Mluvili i o lidech, jací jsou přímí a poctiví. Chalupu nechávali otevřenou, kdyby někdo zabloudil, aby tam případně mohl přespat. Jednou se to stalo, že tam někdo přenocoval a za jakousi konzervu jim tam nechal s poděkováním peníze. To bych chtěla zažít u nás!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...