Hrátky s češtinou
ilustrační foto: pixabay.com

Hrátky s češtinou

6. 11. 2017

Nedávno mne zaujala v jednom televizním programu soutěž nazvaná Kvíz. Nechtěla jsem se jí zúčastnit, vím, že je to velmi drahé, ale jenom jsem chvíli sledovala, o co jde. V tabulce bylo 16 písmen. Měla se hádat z udaných písmen povolání. Žádné písmeno se v jednom slově nesmělo opakovat. Na první pohled se to zdálo obtížné, ale při troše soustředění se začala vhodná povolání sama nabízet. Moderátorka všechna nalezená povolání psala na tabuli, aby se nemohla opakovat. Hádala se tajenka .  Zaujalo mne to a počkala jsem si na vyhodnocení. Bylo to trochu zvláštní povolání, určitě bych na něj nepřišla. Nalezených povolání bylo 35 a možná nebyla všechna vyčerpaná. Zkuste si ten kvíz také. Jako vzor nabízím pár pro rozjetí :    Poslíček, statkář, četník, tkáč a další, ty už si najděte sami . V příštím článku vám napíši tajenku.

Tady je Tabulka:

Č  / E / R / P/

K / O / S / A/
L / Í / T / K/

U / N / Ř / Á

 

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(4.3 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Švancarová
To byly kvízi,že povětšinou nikdo neuhodl,ale peníze se jim sypaly,protože tam lidé volali jako zběsilí.Ještě,že je to zrušené.
Zuzana Pivcová
K obrázkům bych ráda vysvětlila, že je dáváme k těm článkům, u kterých autoři nepošlou fota vlastní. Někdy je to obtížné najít odpovídající snímek, když máme k dispozici jen bezplatnou databázi s převahou snímků amerických. Hodně se ale snažím, aby vybraná fotka alespoň nějak s tématem souvisela. Tak se nad tím, prosím, tak nepozastavujte.
Zdenka Jírová
Pane Farský, ještě k tomu obrázku , dala mi ho tam redakce a stejně jako Vy, neumím anglicky. Přihlásit se tam můžete jedině tím telefonem. A paní Helenka jen převáděla většinu povolání jen do ženského rodu. Ta písmena se opravdu nedala použít vícekrát.
Zdenka Jírová
Pane Farský, minuta rozhovoru stojí 99 Kč a věřte mi, že je ten rozhovor velmi dlouhý, než se na vás dostane trvá to dlouhou řadu minut. Nemohu si vzpomenout, který program to byl, myslím Barrandov, ale nevím jistě. Šlo to kolem půlnoci.
Zdenka Jírová
Tam nemohla být taková povolání , kde se opakují 2x stejná písmena ,například prokurátorka má 2x R nebo čerpařka-má x A.
Hana Rypáčková
Helena jede....
Helenka Vambleki
a nemáme ženské: čerpařka, stánkařka, kurátorka, prokurátorka, notářka, senátorka, operátorka, česačka, sklářka, pekařka, statkářka, pletařka...
Věra Halátová
Riddle - je anglické slovo, znamená: hádanka, rébus, záhada. Pane, vy jste si ještě nevšiml, že bez základní znalosti angličtiny se dnes ani nenajíte v hospodě?
Libor Farský
A také nechápu titulní obrázek RIDDLE. Co to má být? Připomíná mi to mé nové slovo RYDLE. Tam je to ovšem jasné, to jsou rycí vidle.
Libor Farský
Tedy Zdeničko, běží ještě tato soutěž v nějaké TV. Pokud ano, musíme tam vyslat Helenku Červenku ! Už se ani o nic nepokouším. Jen jsem nepochopil, co je na ní velmi drahé ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...