To kyselo je moc kyselý a bramborák moc bramborovej.
Foto: autorka

To kyselo je moc kyselý a bramborák moc bramborovej.

13. 11. 2017

Také jste si vybavili Krkonošské pohádky a lakomého Trautenberka? Já tedy ano, vždycky jsem chtěla vědět, jak se kyselo vaří a jak chutná. Dnes bych si našla recept na netu a sehnat chlebový kvásek už také není problém (v Podkrkonoší se běžně prodává), ale jistě se dá koupit v menších pekárnách, kde se peče kváskový chléb. Kyselo jsem se naučila vařit až po přistěhování do Sobčic a chuť na něj dostanu právě s příchodem chladnějšího počasí, stejně jako na bramborák, zelňačku, boršč, pirohy nebo jáhlové škubánky s mákem.

Na kyselo budeme potřebovat: brambory, sůl, kmín, vodu, houby (sušené namočíme předem), chlebový kvásek, olej nebo trošku sádla, malou cibuli, vejce (na jednu porci jedno vejce), trochu 12% smetany.

Kvásek namočím do trochy teplé vody a rozkvedlám. Oloupané brambory nakrájím na kousky a dám vařit, přidám sůl a kmín. Namočené houby nechám okapat a na troše oleje podusím, aby změkly (když nemám sušené hřibovité, použiju žampiony). Podušené houby přidám k měkkým bramborám a za stáleho míchání metličkou přileju kvásek, chvíli povařím a přidám smetanu. Na cibulce usmažím míchaná vajíčka, rozdělím na talíře, přes vejce přeleju kyselo. Je to dost hustá a výživná polévka, ale těch pár bramboráčků si k ní neodpustím. Dobrou chuť!                                                                                              

 

 

 

 

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Mňó, Miluško, dobrej tip na baštu, krajová jídla já můžu. Moje babička vařila "hladkou Ančku" ;-) .
Zuzana Pivcová
Jsem z Podkrkonoší, a ačkoliv jsem byla v necelých 14 letech "odstěhována" do jižních Čech, kde je oblíbená kulajda, tak láska ke kyselu u mě zůstává dodnes, kdy už jsem 35 let v Praze. Kvásek se tu ale sežene jen ojediněle, ale občas ho máme, i když trochu jinak, než Ty, Miluš, uvádíš. Pro mě je kyselo bez konkurence, ale někteří z našich známých ho nechtěli.
Naděžda Špásová
Bramboráky máme moc rádi. A to je všechno. Kyselo nejíme a ani ho nevařím, boršč, já tomu říkám bařt, dělám jen šťovíkový, pirožky jen s kysaným zelím a slaninou, škubánky jen opečené a to tak jednou za iks let. Pohanku a cokoli z ní nesnáším od mala, kdy nám babička dělala pohankovou kaši. Ale, Miluško, určitě to kyselo máš výborné, takže všem labužníkům přeji dobrou chuť.
Hana Rypáčková
To je nápad s těmi míchanými vajíčky, lepší než mačkat vařená..Udělám...
Eva Mužíková
Miluše, děláš mi chutě hned po ránu:)))) Kyselo jsem nikdy nezkoušela, ale ty bramboráky bych mohla jíst bez ohledu na počasí každý den. Díky za typ..Bertice

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 28. týden

K nejnavštěvovanějím zemím patří v letních měsících Řecko. Už jste tam byli? To pak bude pro vás vědomostní kvíz tohoto týdne hračkou...