To kyselo je moc kyselý a bramborák moc bramborovej.
Foto: autorka

To kyselo je moc kyselý a bramborák moc bramborovej.

13. 11. 2017

Také jste si vybavili Krkonošské pohádky a lakomého Trautenberka? Já tedy ano, vždycky jsem chtěla vědět, jak se kyselo vaří a jak chutná. Dnes bych si našla recept na netu a sehnat chlebový kvásek už také není problém (v Podkrkonoší se běžně prodává), ale jistě se dá koupit v menších pekárnách, kde se peče kváskový chléb. Kyselo jsem se naučila vařit až po přistěhování do Sobčic a chuť na něj dostanu právě s příchodem chladnějšího počasí, stejně jako na bramborák, zelňačku, boršč, pirohy nebo jáhlové škubánky s mákem.

Na kyselo budeme potřebovat: brambory, sůl, kmín, vodu, houby (sušené namočíme předem), chlebový kvásek, olej nebo trošku sádla, malou cibuli, vejce (na jednu porci jedno vejce), trochu 12% smetany.

Kvásek namočím do trochy teplé vody a rozkvedlám. Oloupané brambory nakrájím na kousky a dám vařit, přidám sůl a kmín. Namočené houby nechám okapat a na troše oleje podusím, aby změkly (když nemám sušené hřibovité, použiju žampiony). Podušené houby přidám k měkkým bramborám a za stáleho míchání metličkou přileju kvásek, chvíli povařím a přidám smetanu. Na cibulce usmažím míchaná vajíčka, rozdělím na talíře, přes vejce přeleju kyselo. Je to dost hustá a výživná polévka, ale těch pár bramboráčků si k ní neodpustím. Dobrou chuť!                                                                                              

 

 

 

 

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Smetana se tam vlije nakonec a nesmí přejít varem. Je to pak takové "panské kyselo" , chťově o něco jemnější :))
Marcela Pivcová
Oblíbené kyselo občas, když seženu kvásek, také uvařím. Tak, jak nám je vařila maminka nebo babička. Začínám vařením hub (lesních), k těm pak přidám rozmíchaný a rozředěný kvásek, osolím a povařím, pak dám v ruce rozmačkané vařené brambory, trochu uškvařeného másla a na másle upečené vajíčko. To je všechno - smetanu ani cibuli maminka nedávala.
ivana kosťunová
Moji rodiče pocházely oba z Podkrkonoší, takže kyselo se u nás jedlo často. Připravuji ho stejně, jenom na závěr přidám smetanu. Bramboráčky ne, ono je to dost syté samo o sobě. Ale výživné a zdravé :))
Alena Vávrová
Mňó, Miluško, dobrej tip na baštu, krajová jídla já můžu. Moje babička vařila "hladkou Ančku" ;-) .
Zuzana Pivcová
Jsem z Podkrkonoší, a ačkoliv jsem byla v necelých 14 letech "odstěhována" do jižních Čech, kde je oblíbená kulajda, tak láska ke kyselu u mě zůstává dodnes, kdy už jsem 35 let v Praze. Kvásek se tu ale sežene jen ojediněle, ale občas ho máme, i když trochu jinak, než Ty, Miluš, uvádíš. Pro mě je kyselo bez konkurence, ale někteří z našich známých ho nechtěli.
Naděžda Špásová
Bramboráky máme moc rádi. A to je všechno. Kyselo nejíme a ani ho nevařím, boršč, já tomu říkám bařt, dělám jen šťovíkový, pirožky jen s kysaným zelím a slaninou, škubánky jen opečené a to tak jednou za iks let. Pohanku a cokoli z ní nesnáším od mala, kdy nám babička dělala pohankovou kaši. Ale, Miluško, určitě to kyselo máš výborné, takže všem labužníkům přeji dobrou chuť.
Hana Rypáčková
To je nápad s těmi míchanými vajíčky, lepší než mačkat vařená..Udělám...
Eva Mužíková
Miluše, děláš mi chutě hned po ránu:)))) Kyselo jsem nikdy nezkoušela, ale ty bramboráky bych mohla jíst bez ohledu na počasí každý den. Díky za typ..Bertice

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.