Afrika: jak se na cestu připravit a kam se podívat
FOTO: CK S.E.N.

Afrika: jak se na cestu připravit a kam se podívat

17. 11. 2017

Téměř všichni navštívili Afriku – tedy vlastně Egypt nebo Tunisko. Přitom na tomto kontinentu je spousta zemí, kde se našinec nemusí bát, a které teprve na objevení čekají - Jihoafrická republika, Namibie či Botswana. Kouzlu Afriky je totiž velmi snadné propadnout.

Hlavním cílem většiny návštěvníků je safari. Nejpopulárnější jsou Krugerův národní park, národní park Etosha, Chobe a další menší parky.  

Krugerův národní park v JAR
25 000 km2 velký park (to je třetina Česka) je největším tahákem Jihoafrické republiky. Park je sice oplocen, ale turista má pocit, že je ve skutečné divočině. Příroda je v jednotlivých částech odlišná: na severu je to otevřená savana, v centrální části les a v jižní mix lesa, buše a savany. Žijí zde všechna zvířata, která se v tomto regionu původně vyskytovala. Od velkých stád slonů, žiraf, zeber, impal až po skupiny lvů, nosorožců a vzácných psů hyenovitých. Pokud máte štěstí, potkáte tu gepardy, leopardy nebo vzácnější a samotářské nosorožce dvourohé. V jezerech a řekách odpočívají hroši a krokodýli, napít se sem přicházejí stáda slonů, buvolů, antilop a zeber. Je tu také možné absolvovat pěší safari s ozbrojeným průvodcem, nebo se vydat na noční pochod buší. V noci vycházejí dikobrazi, hrabáči, hyeny a komby, zvířata, která přes den není možné vidět. Pohyb je zde zjednodušený díky asfaltovým cestám vybudovaným během války v Mozambiku.  

Etosha v Namíbii
Etosha je považována za perlu mezi národními parky. Uvnitř se nachází obrovská bílá solná planina (4600 m2), která je několik měsíců v roce zalitá vodou a její nejhlubší místo má 20 cm. Přilétají sem plameňáci a další vodní ptáci. V parku potkáte žirafy, nosorožce, slony, stáda zeber, skákavých antilop, pakoně a spousty impal. Je zde také poměrně jednoduché potkat šelmy. Například leopardi chodí pravidelně k napajedlu, stačí si tu v určitou hodinu na jednoho z nich počkat. Lvi se sice přesouvají, ale i oni mají svá oblíbená místa. Hlavními hrdiny Národního parku Etosha jsou nádherné antilopy přímorožce jihoafrického. Namibie je ovšem známá pouštními slony, což je největší poddruh slona afrického. Dospělí samci běžně dorůstají osmi tun. Opět je potřeba vědět, kdy a kam vyrazit. Nejlepší dobou je období sucha, zvířata se zdržují u napajedel a stačí tak na ně pouze čekat.  

Národní park Chobe v Botswaně
Národní park Chobe se nachází na severovýchodní hranici Botswany. Park je tvořený zčásti lesem, buší a řekou Chobe a překypuje životem. „Na řece se odehrává jedno z nejúžasnějších safari, můžete se tu plavit mezi hrochy, krokodýly a dalšími zvířaty a pozorovat spoustu vodního ptactva. A slonů uvidíte stovky,“ říká Pavel Fellner z Cestovní kanceláře SEN. Botswana má největší populaci slonů a v Chobe na 11 700 km2 jich žije neuvěřitelných 120 tisíc. Nejlepší dobou k návštěvě je období sucha (od května), kdy se zvířata stahují k řece. Z lodi si můžete vychutnat pohled na slony, různé druhy antilop. Chybějí jen nosorožci, ty, bohužel, pytláci vybili.  

Kalahari a Nxai Pan v Botswaně
Kalahari je vyprahlá poušť a Nxai Pan je velká solná pánev ležící uprostřed Botswany. V nehostinné oblasti se nacházejí místa, která jsou jako rajská zahrada uprostřed ničeho. Po pískové cestě se najednou ocitnete uprostřed oázy baobabů a palem. Jezírka s vodou, která se zde často udrží celoročně, lákají velké množství zvířat. Přicházejí sem antilopy skákavé, pštrosi, žirafy, sloni, zebry... Pokud máte štěstí, natrefíte i na šelmy - lvy, gepardy a šakaly. Leopardi jsou opatrnější, ale za soumraku nebo při úsvitu se také dají zahlédnout. Nikdy byste v tomto prostředí neočekávali takové množství a takovou rozličnost zvířat.  

Mys Dobré Naděje v JAR
Je to malý park na „konci světa“ nedaleko Kapského Města v JAR, je domovem několika původních druhů zvířat. Najdete zde zebry horské, bůvolce, antilopy, losy, paviány a pštrosy, kteří se rádi popásají na břehu Atlantického oceánu. Neuvěřitelná je samotná příroda a v období od července do října je šance pozorovat ze břehu velryby. Nemusíte ani nasednout na loď. Delfíni, lachtani a tučňáci se zde vyskytují celoročně. Kdo má rád adrenalin, v okolních vodách se dá zažít potápění se žralokem modravým, známým jako lidožravým, nebo bílým. I Kapské město nabízí divokou přírodu.  

 

Jak se na návštěvu připravit

Bezpečnost
Většina lidí má obavy z bezpečnosti. V turistické části Afriky jsou návštěvníci vítáni a dbá se na jejich bezpečnost. Musíte však vědět, kam už se nechodí. Například, pokud se turista vydá v Jihoafrické republice z Kapského města pěšky na Stolovou horu, je téměř jisté, že ho okradou. Stejně, jako pokud se bude procházet po downtownu v Johannesburgu nebo v některé z okrajových čtvrtí Nairobi. Mnohem nebezpečnější jsou ovšem státy v centrální části Afriky.  
Nemoci a hygiena
Dalším strašákem jsou nemoci a hygiena. Přitom turistické zóny v běžně navštěvovaných oblastech jsou velmi dobře vybavené a jídlo zde servírují čerstvé a tepelně upravené. „Žaludečními problémy trpí mnohem méně turistů než v Egyptě nebo Asii,“ říká Pavel Fellner z Cestovní kanceláře SEN. Je ovšem nutné dodržovat základní hygienické předpisy a řídit se zdravým rozumem. Lidé se nejvíce bojí, že dostanou malárii nebo jinou tropickou nemoc. Základem je mít dobrý sprej odpuzující hmyz, jíst vitamín B a při západu slunce, kdy hmyz útočí nejvíce, nosit dlouhé kalhoty, trička s rukávy i ponožky.  
Ubytování
Výběr ubytování je důležitý. V Africe najdete hotely nejrůznějších úrovní - od velmi jednoduchých až po ty nejluxusnější. Služby personálu jsou na vysoké úrovni a turistický ruch je zde velmi rozvinutý. Ubytování u národních parků turistu nadchne. Často se bydlí na farmách, ubytování má svou duši. Také velké resorty mají světovou úroveň a jsou postavené v přírodním stylu.  
Strava
Vaří zde fantasticky, hlavně v Jihoafrické republice a Namibii. Základem kuchyně jsou ryby (na pobřeží) a maso. Dělají zde jedny z nejlepších steaků na světě a to nejen z vynikajícího hovězího masa, ale také z antilop, pštrosů a krokodýlů. Ochutnejte i čerstvé ryby - krevety nebo tresku z místních vod. Zajímavá je také tradiční kuchyně, v Kapském městě je nutné ochutnat bobotie, mleté hovězí maso pečené s chlebem v sladko-pikantní omáčce s indickým kořením.  
Spolehněte se na odborníky
Odvážný cestovatel může prozkoumat Afriku na vlastní pěst. Ale kvůli bezpečnosti a zkušenostem z konkrétních míst je lepší se spolehnout na zkušenou cestovní kancelář. „Poprvé jsem jel do Afriky, abych viděla zvířata ve volné přírodě. Zamiloval jsem si ji kvůli lidem a přírodě, ta je jedinečná a s ničím jiným na světě se nedá srovnávat,“ říká Pavel Fellner z Cestovní kanceláře SEN, která vozí turisty do 150 zemí světa.  

Afrika cestování
Hodnocení:
(3 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Černoška na fotce vypadá dobře. Ale jet kvůli ní až do Afriky je zbytečně drahé. A co se týká krajiny, ta u nás se mi líbí víc.
honza jirak
tu jsem viděl v Praze na náplavce. je pěkná
Ilona Erika Kolář
Téměř všichni kromě mě.
Jarmila Komberec Jakubcová
Pře několika lety jsem navštívila Keňu. Pobyt v hotelu v Mombase byl slušný ale na ulicích města velmi nebezpečno. V národním park Tsavo je možno vidět hodně zvířat, ale dnes bych už tam neletěla. Ani už nelétám do Egypta, který jsem každoročně v tomto období navštěvovala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%