Případ pro záhadology:  Kde se vzala pomoc...
ilustrační foto: pixabay.com

Případ pro záhadology: Kde se vzala pomoc...

23. 11. 2017

Můj příběh, který chci vyprávět, se odehrál již před řadou let. Byl však tak neobvyklý a záhadný, že si jej pamatuji i se všemi podrobnostmi, jako by se stal docela nedávno.

Tehdy jsme končili autoškolu a na závěr jsme se rozhodli uspořádat malou oslavu v jedné místní restauraci. Byl takřka začátek léta s letním počasím, do prázdnin zbývaly snad jen dva týdny.

Oslava probíhala asi tak, jak bylo obvyklé ve větší skupině lidí, kteří byli spíš kolegové než přátelé - přípitek, občerstvení, vyprávění novopečených řidičů, hudba, tanec. Rozcházeli jsme se v pozdních hodinách. Náš instruktor odvezl autem kolegyně, keré bydlely mimo Týn, pro některou přijel manžel, někteří měli cestu stejným směrem.

Já jsem odmítla nabídku doprovodu svého "tanečníka" - nebyl mi příliš sympatický a nechtěla jsem mu dát příležitost pokoušet se o nějaký bližší kontakt. Domů jsem tedy musela jít přes město sama. Z náměstí ulicí k mostu, přejít na druhý břeh řeky, pak rovně přes křižovatku a ještě pěkný kousek cesty opuštěnými ulicemi se starší zástavbou.

V těch pozdních hodinách bylo město osvětleno velmi málo, ale i tak jsem uviděla, že se v křižovatce objevil voják. Snad šel do kasáren od nočního vlaku? Ale ten přece přijel už dávno. Popošel přímo ke mně a zeptal se, kolik je hodin. Zmocnil se mě nepříjemný pocit, a tak jsem jen velmi neochotně odpověděla: "Bude za deset minut jedna". A odcházela jsem dál svým směrem. Po několika metrech jsem přímo cítila, že mne sleduje. Letmý pohled dozadu mé obavy potvrdil. Na ulici nikdo jiný nebyl, ani jediné okno nesvítilo. Přidala jsem do kroku, on však také. Domů zbývalo aspoň 300 metrů. Kdyby mě napadl, volání o pomoc by asi nikdo v takovou dobu neslyšel. A pokusit se utéct? V dlouhé sukni a botách na podpatku by to nebyl zřejmě zdařilý pokus.

Znovu jsem se trochu otočila.... Za mnou, ve vzdálenosti snad 5 metrů, stál pes - veliká černá doga - a  pár metrů za psem voják. Náhle mě napadlo, že musím psa přimět k tomu, aby šel se mnou. "Arno, pojď!", použila jsem první jméno, které mě napadlo, a pes poslechl. A tak ušla tato nepochopitelná trojice většinu zbývající cesty k chalupě.  Ještě několikrát jsem se ohlédla a psa oslovila.

Zbývalo posledních 50 metrů. Tam ale končila osvětlená cesta..... V chalupě tma, maminka byla v té době již dlouhodobě v nemocnici, jen naše fenka Lesana spala snad někde v kůlně. Už jsem se neohlédla, trochu jsem si chytla sukni a s veškerými silami jsem vyrazila k brance. Jak jsem otevírala a už ke mně přiběhla Lesana, podívala jsem se směrem k silnici, kde svítila poslední lampa... Po psu i po vojákovi ani památky. Zabouchla jsem branku a spolu s Lesanou vběhla do chalupy a zamkla všechny dveře. Pro jistotu jsem ani nerozsvítila.

A pes? V Týně v té době nikdo černou dogu ani podobného velkého psa neměl. A celou záhadnou cestu městem rozhodně v mé představě nevyvolala jedna malá sklenička vína na začátku našeho večírku.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Macéjko, to je jasné, je za tím šaman Jiří Libánský! :-) :-) :-)
Marcela Pivcová
Děkuji za příspěvky, přečetla jsem si je se zájmem, i když se některé názorově odlišují. Pro příznivce záhad mám ještě jednu: Rádio, které se už roky "samo" obsluhuje - rozsvítí displej, někdy zahraje nebo promluví a někdy se i samo vypne (opravář žádnou vadu nenašel). Nevěříte? Zuzka vám to potvrdí, tu překvapilo při návštěvě minulý týden.
Eva Mužíková
Tak to bych zažít nechtěla, jsem velký strašpytel. Hezky jsi mne napnula..
Věra Lišková
Věřím Vám, také se mi stala několikrát v životě příhoda, která dopadla dobře ačkoli mi hrozilo to nejhorší. Teprve dodatečně jsem si uvědomila, že jsem měla neuvěřitelné štěstí .
Jiří Libánský
Myšlenka má možnosti a sílu, kterou dosud nedokáže naše současné vnímání světa plně pochopit. Jen v takovýchto extrémních případech jsme schopni s tím pracovat a to ještě zcela podvědomě. Jelikož je to téma, kterým se dlouhodobě zabývám, nepřipadá mi popsaná situace zase až tak moc vyjímečná, záhadná a nevysvětlitelná.
Jana Drobňáková
Ja by som zažívala dvakrát väčšiu hrôzu, lebo sa bojím aj cudzích psov. V živote sa stávajú nevysvetliteľné situácie. Aj mne sa stali. Možno mne by „nebo“ v takej chvíli poslalo iného záchrancu...
Lubomír Müller
Marcelo, to je hororový příběh jak od Stephena Kinga. Někdo může věřit, že šlo o skutečnost, někdo může poukazovat na fatu morganu psychiky, někdo na zásah z "druhého břehu" světa. Nicméně podobné situace se nám opravdu stávají. Každý by mohl vypravovat. Já také. Ale tyhle zážitky jsou "nepřenosné", jsou jen naše. Vyprávět o nich už je pouze interpretace, kterou si druzí budou vysvětlovat po svém. Nikdo ale nebude mít "pravdu", protože ještě nikdo "pravdivě" nevysvětlil, co to je život, jaký má důvod, odkud přicházíme a kam jdeme. Na tajemné cestě života se pak dějí tajemné věci, kterým nerozumíme. Asi to bude záměr. Pak je dobré "něčemu věřit". Já věřím, že zážitek, který jste krásně popsala, byl skutečný a zapomenout na něj nelze.
Zdenka Jírová
Oprava : Za mystický...
Zdenka Jírová
Podobnou příhodu z cesty z oslavy MDŽ a střetnutí s přiopilým mužem včetně poznámky "kolik je hodin", jsem popsala ve svém článku. Jen ten konec jsem měla prozaičtější- strašně jsem začala křičet, když mě sáhl na ramena a utíkala jsem v lodičkách, u kterých jsem si zlomila cestou podpatek. Asi mi pomohl ten křik, nic mystického. ZTy mystický považuji vlastní sen, ve kterém se se mnou přišel rozloučit můj mrtvý tatínek. Věřím tomu.
Jana Šenbergerová
Panečku! Uvidět ještě dogu, bála bych se dvakrát. Jenže vím, že v život ohrožujících situacích vysílá naše podvědomí volání o pomoc, a proto je docela možné, že opravdu pomohla maminka. Lidé na hranici mezi životem a smrtí mívají rozum přesahující schopnosti. A proč zrovna v podobě dogy? Třeba se ten dotyčný psů bál. A proč napadlo Marcelu na psa zavolat? To mohlo být vnuknutí. My se takovým možnostem vysmíváme, ale kdysi se také lidé smáli možnostem, které jsou dnes pro nás normální. Zajímavý příběh.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.