Sex ve věku nad 60 je pro mnohé lepší než zamlada
Ilustrační foto: ingimage.com

Sex ve věku nad 60 je pro mnohé lepší než zamlada

24. 11. 2017

Sex ve zralém věku zůstává pro mnohé tabuizovaným tématem. Smyslnost a erotika ale přece nejsou jen výsadou mládí. Naopak, existuje řada aspektů, které zralou sexualitu dělají lepší a naplněnější.

Seniorský sex každopádně není věc veřejně neznámá. Řada studií dokládá, že populace šedesátníků a výše má sex v průměru 78krát ročně a polovina z dotazovaných by si navíc přála mít intimnosti ještě častěji.

Sex má v sobě potenciál proti stárnutí
Tělesná láska neposkytuje jen vnitřní sounáležitost a radost ze života. Je to našemu tělu vlastní potenciál, působící proti stárnutí. To řada šedesátníků poznala už dávno na vlastní kůži. Ve zralém věku často dohánějí, co v jejich mládí bylo zakázáno nebo odsuzováno. Kromě toho jsou ochotnější experimentovat a žijí uvědoměleji. Protože jejich životní hodiny tikají hlasitěji než u mladých lidí. Jsou případy, kdy ženy teprve po smrti svého manžela, s nímž žily řadu let, začnou v novém vztahu objevovat své tělo.

Prožitek má přednost před fyzickou výkonností
Toto sebeuvědomění je pro generaci nad 60 typické. Zjištuje, že sex neznamená špičkový výkon, ale daleko víc empatii a potěšení. To je trumf, který mohou zralí vytasit právě při sexu. Lze jím vykompenzovat vrásky a tělesné nedokonalosti.

Ženy si užívají delší milostné předehry
Sexuologové vědí, že u žen bývá s přibývajícím věkem často delší a silnější orgasmus. Svědčí jim to, že u starších mužů to trvá déle, než dospějí k vyvrcholení. Důsledkem toho je prodlouženější předehra. Další předností je i to, že už v tomto věku není potřeba dbát na antikoncepci. Zralý pár si tak může užívat sex svobodněji a neomezeněji než zamlada.

Nejlepší sex v životě?
Výzkumy zjistily, že starší lidé jsou při sexu čestnější. Partnerovi nic nepředstírají a zřídka si, jen aby udělali radost partnerovi, nechají líbit sexuální praktiky, které jim samotným nevyhovují. Mnozí říkají, že co se týče životních předpokladů k tomu, mají teď nejlepší sex. V některých případech prožijí ženy v tomto věku dokonce svůj první orgasmus. Tajemství jejich spokojeného milostného života spočívá v tom, že si oba partneři navzájem řeknou, co chtějí.

Jsou i stinné stránky
To, aby si lidé mohli až do pokročilého věku užívat milostný život, přirozeně předpokládá, aby byli zdravotně v kondici a nebyli omezováni různými tělesnými handicapy. K tomu navíc přistupuje i to, že se tělo mění nejen zvnějšku, ale i hormonálně. To může právě u žen v tomto věku vést ke ztrátě sexuální chuti. U mužů naproti tomu nastávají s přibývajícím věkem poruchy potence - např. v důsledku operace prostaty nebo užívání některých léků. V takových případech by se neměli muži ostýchat vyhledat odborníky a požádat o radu. Existuje již celá řada terapií a postupů, které lze úspěšně použít při poruchách erekce. V mnoha případech pak mohou k plnému sexuálnímu životu dopomoci i léky na potenci.

Buďte uvolněnější a přijměte samy sebe
Tělesný úpadek, související s pokračujícím věkem, nelze zastavit. Ale s trochou uvolněnosti a tvůrčího šarmu se tento proces může hodně zbrzdit. Neznamená to jen různé masáže nebo třeba cviky ke zpevnění pánevního dna. Nejdůležitější je "přijmout se taková, jaká jsem". Právě starší ženy mají problémy s tím, že si připadají příliš tlusté, staré, vrásčité a absolutně nevzhledné. Abychom si mohly užívat sex se vším všudy, je třeba mít zdravou dávku sebevědomí a uvolněnosti. Jen tak se lze, jak se říká, vrhnout do víru vášně.

Žijte i dlouhý erotický život
Sex nad 60 je oblast, která se týká mnohých, avšak společnost o ní často dosud mlčí. Přitom různé předsudky a obavy z fyzického kontaktu jsou zbytečné. I v pozdní fázi života mají přece lidé chuť neztratit tělesnou sounáležitost. A na mnohé problémy, které mohou při sexu v pokročilejším věku nastat, existují běžná fungující řešení. Máte-li tedy možnost, neochuzujte se o příjemnou stránku svého současného života.


vztahy a sex
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.8 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Josef Kult
Ono to i s tou erektilní dysfunkcí nemusí být úplně v háji, míval jsem známého, který říkal " dokud jazyk, prsty mám, ničeho se nelekám" a je to pravda, pokud si dovedou oba navzájem vyhovět, chce to jen trochu zájmu, jde přece o ty hezké pocity a pocit blízkosti...
Miroslava Pravdová
Seznámila jsem se s mužem o kterém jsem nevědělě že mu ženské tělo nic neříká.Já velmi strádám po této stránce a nevím, jak na něj,aby stále neopakoval, že už jsme staří,že sex je pro mladé a on už má vybráno.Jinak je to moc milý člověk, jen ten sex?????
Prokop Bubenicek
Od mladi neznam nic lepsiho nez sex, sport, pozitky, lenoseni a zase sex a pozitky. Praci jsem se snazil vyhybat, zil a ziju chude, ale stale i ve veku 79 let radostne sexuju. Jsem tak rikajic "tovarnim jezdcem VIAGRY" na penezich nesetrim a pod rouskou vselijakych slibu lakam mlade zeny 45+ zvane "osudovky" jen proto aby se mnou prozily kvalitni sex.... muj zivot jsou jen nezodpovedne radosti a neveru nepokladam za neveru ale za naplnovani zivota. Zijeme jen jednou a cim vic pozitku a radosti tim vetsi poteseni a je dobry ze tim sexem to jde naplnit. Proto sexu v kazdem veku zdar. A nenechavejte mne v tom samotnyho.
Zuzana Pivcová
Pro pana Boleslava: Pokud se muž a žena, kteří žijí sami, spolu dokážou bavit i o jiných oblastech, tak proč by se nemohli bavit i o sexu? Ovšem nemám na mysli třeba nějaké oplzlé anekdoty ze strany jednoho, které nebudou konverzačnímu protějšku příjemné. Takový lehce erotický hovor nemusí být hned "na plnou pusu", co a jak. A podle reakce svého protějšku uvidíte. :-)
Helena Špalková
Pro paní Zuzanu Pivcovou:Moc Vám děkuji za to ,že mě neodsuzujete.Proč bych neměla být upřímná?Zvláště na tomto portále.Je mi velmi příjemné,když se žena nad 60 let,nazývá dámou, či paní,než přihlouplým "holky".Ano,ten věk tu je,ale musíme ho umět nosit,tak jako kila navíc.Já jsem se narodila jako tlusté miminko,tlustá jsem byla celý dosavadní život,ale moje přítele mi záviděly všechny ty hubené a hladovějící,i když jsem byla třeba o dvacet let starší.Já jsem toho nikdy nezneužívala,ale podle své zkušenosti mohu říci,že se skutečný chlap,radši ztratí v záhybech mého těla,než aby si užil zátiší s klíčními kostmi!
Boleslav Komárek
Čekal bych více otevřenosti od můžu. Ale překvapuje mne, že je to naopak. Souhlasím s příspěvky od žen. Především, že k milování patří láska a k lásce patří pomilování. Jedno bez druhého je pro jedince strádáním. Muži dávají větší přednost pomilování - pro ženy je pomilování bez citu jen polovičním zážitkem. Naopak ženy potřebují hodně cítit, že se líbí a přitahují mužskýho. Potřebují projevovat něžnosti a romantiku. Chlap je v tomto někdy barbar. Tato popsaná filosofie je příkladná pro lidičky před 60 tým rokem. Co ale potom? Když žena v pozdějším věku už nemá potřebu se pomilovat a muž ano? A naopak, když muž po šedesátce už sex nezvládne? Láska tady pořád je. Ale chybí to druhé. Pokud ještě žijí oba dva - jeden druhému se nějak přizpůsobí. Ale pokud zůstane muž nebo žena samotní a ženě chybí pohlazení a hezké slovo a chlapovi chybí přitulení a vzrušení? Co potom? Jednou mi matka řekla, když jí bylo 65 let. Synu představ si - tvůj otec se zbláznil, on to ještě chtěl. V tu dobu jsem byl mladý a zastyděl jsem se. Ale dnes, když si na to vzpomenu mně bylo otce líto. Takže další věc. Mohou si dva - muž a žena, kteří už žijí samotní, spolu povídat o sexu? O erotice? Myslím, že ne. Protože by měli obavy, jak to ten druhý přijme a co si o mně pomyslí.
Jiří Libánský
Nemá smysl popírat, že muži jsou dost ješitní. A v této oblasti tedy extra. A připadá mi, že s věkem ještě víc. Já s hrůzou zjišťuji, že mne to často také bere. Ale když ono to uspokojení ješitnosti tak často přináší velmi příjemný pocit.
Zuzana Pivcová
Paní Heleno, klobouk dolů před Vaší otevřenou upřímností. A Janičko, na Tvé vyjádření jsem čekala, i když už jsem dopředu věděla. :-D
Helena Lišková
Ano,to mohu z vlastní zkušenosti potvrdit.Mám to štěstí v životě,že jsem svoje tělo objevila v 15 letech,a to se svým manželem.Celých 45 let jsme měli nejdříve bouřlivý,pak rafinovaný a nakonec úžasný sex,snad každý den,co byl manžel(hudebník),doma.Nestydíme se přiznat k občasným nevěrám,ale byly to vždycky záležitosti na jednu noc,diskrétní,ale byly,to přiznávám.Šlo spíše jen o pocit,moci se k někomu přitulit,v momentální samotě.Dnes je mi 63let,vzhledem k tomu,že manžel trpí naprostou erektivní dysfunkcí,už pro nás soulož nepřipadá v úvahu.Je mi to trochu líto,připadám si "trochu odstrčená od mísy",ale těch nádherných 45 let mi za to stálo! A to,co jsem objevila v těch hanbatých obchodech,to si s mým šikulou užíváme fest.A dvakrát do roka,to mám svůj nezapomenutelný víkend s mladším přítelem.A všichni jsme šťastní! Tak že ,milí vrstevníci,Užívejme si života,pokud nám stačí dech a klouby!
Alena Vávrová
Už nevím, kde jsem to moudro vzala, ale věřím mu: "Sex bez lásky zanechává tělo chladným. Láska bez sexu dělá z duše pustinu." A platí to pro každý věk.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.