EXPO 67 – československý pavilon dobývá svět
FOTO: Zámecká restaurace Expo 67, archiv autora

EXPO 67 – československý pavilon dobývá svět

25. 11. 2017

Je 21. duben 1967, v kanadském Montrealu se otevřely brány světové výstavy. Výstavy, která znamenala výsostný úspěch naší expozice. Tím dnem začal neutuchající zájem o Československý pavilon, lemovaný i šestihodinovými frontami. Však jej také do ukončení výstavy navštívilo přes osm milionů návštěvníků.

EXPO 67 předvedlo naši zemi v tom nejlepším světle. V době závodů o dobytí vesmíru a technických zázraků jsme do Montrealu přivezli - pohádku. Postavami poetického exkurzu do dějin malé zemičky kdesi daleko v Evropě se staly Věstonická venuše, obrazy mistra Theodorika, třebechovický betlém, expozice skla, porcelánu, bižuterie. Také Kinoautomat s nejspíš prvním interaktivním filmem  na světě - Člověk a jeho dům.

Svou roli, a vůbec ne druhořadou – sehrálo naše pohostinství. Čtyři provozy Československé restaurace Praha - snack bar, Staropražská restaurace, Zámecká restaurace s luxusními salonky Křišťálovým, Loveckým a Hráčským. Ještě  Bratislavská restaurace s ohništěm, a mimo pavilon umístěná Slovenská Koliba.

Na pořadu byly staročeské kmenové receptury – koprovka, svíčková na smetaně s brusinkami a houskovými knedlíky, vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, nebo moravské řízky na smetaně s klobásou. K tomu čtyři druhy ryb, v Kolibě pak třeba živáňská. Z moučníků jablkový závin či moravské svatební koláče. Vůbec tedy není divu, že kuchaři během výstavy připravili úhrnem 233 552 porcí jídel!

Z nápojů trumfovalo pivo, věhlasné ovocné destiláty, svérázná borovička, a znamenitá vína. Mimochodem, svou premiéru si v Montrealu odbyl i dodnes masově rozšířený Beton, vymyšlený nápojáři přímo na místě coby aperitiv.

Sečteno, podtrženo: montrealské vystoupení znamenalo úspěch, na jaký naše gastronomie od té doby už padesát let čeká. Přitom restaurace nenabízely – až na speciality – v receptech žádné převratné kotrmelce. Na to, aby uvedly labužníky z celého světa v nadšení, stačily „jen“ osvědčené, lety prověřené krmě českých hospodyněk a kuchařek. Jedním z nejoblíbenějších jídel byl bažant na slanině, padlo na něj pět tisíc opeřenců. Navíc se stalo velkou atrakcí, když host objevil v mase brok. Jako relikvii a důkaz toho, že pták byl skutečně uloven, šťastný nálezce – pokud si nezlomil zub – uchoval brok coby vzpomínku na jedinečnou večeři.

Dnešnímu monetárnímu světu vládnou čísla. Proto mi dovolte přidat ještě jeden navýsost úderný argument o českém úspěchu. Československá restaurace Praha s 513 místy (třetí nejmenší z devíti nejnavštěvovanějších) utržila 3 345 418 kanadských dolarů. V přepočtu to znamenalo tržbu 6 250 dolarů na židli. S převahou nejvíce ze všech!

Zatímco v květnu, kdy EXPO 67 začalo, znal Československo sem tam někdo, v říjnu, kdy se brány pavilonů zavřely, jistě každý. Alespoň z oněch osmi milionů návštěvníků, kteří naším pavilonem prošli.

 

Milan Ballík pro portál i60

gastronomie retro
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Ano byla to skvělá výstava. Celý svět koukal na to co tahle malá země v srdci Evropy dokáže. A vařili tam pouze ti nejlepší ve svém oboru. nedávno o tom byl v ČT1 pořad. Vím o tom své, manžel řadu těch mistrů kuchařského umění znal osobně.
Zdenka Jírová
Když jsem se vdávala v roce 1963, jedním ze svatebních darů byly příbory podle Expo 58 a mám je dodnes. mají trochu neobvyklý tvar nože.
Zuzana Pivcová
Před pár lety jsem nahoře ve Staroměstské radnici viděla výstavu o EXPO 58 včetně dobových dokumentárních filmů. Tam se Československo asi poprvé blýsklo. A Montreal 67, to už byla jasná předzvěst Pražského jara. A bylo opravdu pozoruhodné, že najednou byla naše socialistická politika druhořadá a na výstavu se vezlo opravdu to nejlepší, co z naší země vzešlo. A hlavně se s tím svezla řada papalášů, na tohle jim Západ nevadil.
Jitka Hašková
Světové výstavy - to se vždycky komunisti snažili předvést a dali do toho neomezeně peněz a lidem dali volnou ruku. V r. 1958 byl v Bruselu v České restauraci můj strýc, já jsem měla nabídku jet na EXPO 67 jako hosteska, ale rodiče mi to tenkrát rozmluvili, báli se, že bych nedokončila vysokou školu, kde už mi zbýval jenom rok,

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.