Senioři často neutáhnou drahé nájmy. Je stěhování řešením?
Ilustrační foto: ingimage.com

Senioři často neutáhnou drahé nájmy. Je stěhování řešením?

28. 12. 2017

Neutáhneme bydlení. Zkrátka, nám na to penze nestačí. To je problém čím dál většího počtu seniorů. Je stěhování řešením? Málokdy.

Tak se přestěhuj do menšího a levnějšího. Ta slova často slyší osmdesátiletá Anna z Prahy od svých známých, od sousedů, od příbuzných. Před pěti lety ovdověla a zůstala sama v třípokojovém velkém bytě v historickém domě. Nájemné platili z penze manžela, z její penze žili. Po jeho smrti není schopna náklady na bydlení, na jídlo a na léky sama zvládat. Už prodala i dva cenné obrazy, nedávno dokonce i zlato, které měla po mamince. Je sama, syn jí už zemřel dávno při autonehodě, má jen o něco mladší sestru a její rodinu.

„Říkají mi, ať svou bezvýchodnou situaci řeším, ale já nevím, jak. Nemám sílu se stěhovat, žiju tady od svých třiceti let. Nevím, jak se taková věc organizuje. Nechci žít jinde, to je můj domov, mám tady vzpomínky na muže, na syna. Nejraději bych se jednoho dne prostě neprobudila. Jenže já se každé ráno znovu vzbudím a je zase přede mnou den plný starostí, jak to všechno zvládnu,“ vypráví.

Smutný příběh. Podobných se odehrává mnoho. Právě lidé, kteří nejsou schopni po smrti partnera hradit náklady na bydlení, často volají na krizové linky a svěřují se se svou bezmocností. „Dostupnost bydlení pro seniory je obrovský problém. Týká se asi čtyřiceti až padesáti tisíc z nich, kteří bydlí v nájemních bytech. Velmi často jde o situaci, kdy člověk ovdověl a penze bývalého partnera mu nyní citelně chybí, protože z ní hradil nájemné,“ uvedl předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes.

Čím dál častěji se mluví o tom, že mnohé byty se pro seniory stávají doslova pastí. Jednak proto, že za bydlení v nich dávají velkou část své penze, mnohdy celou. Jednak proto, že nevyhovují jejich potřebám. Jsou staré, nejsou bezbariérové, mnohdy se nacházejí v domech bez výtahu. Pokud je člověk hodně starý a nemocný, je v bezvýchodné situaci. Platí obrovské peníze za něco, co mu vlastně nevyhovuje a nemá šanci to změnit. Ono je totiž snadné říct: Přestěhujte se. Ale kam? Bezbariérových levných bytů pro seniory je absolutní nedostatek. Navíc je pro mnoho lidí vysokého věku velmi náročné takové stěhování vůbec zorganizovat, pokud nemají fungující rodinu. Vždyť stěhování je náročné i pro lidí mladé a organizačně schopné a teď si představme ovdovělou osamělou osmdesátiletou nemocnou dámu, která má sehnat realitní kancelář, uskutečnit výměnu, vše ohlídat, aby nebyla podvedena, jezdit k notáři, na obhlídky bytů. To už je pro ni mnohdy tak vyčerpávající, že raději svou bezvýchodnou situaci nijak neřeší. Tím, jak se prodlužuje lidský věk, se navíc prodlužuje i doba, kterou lidé v takovém nevyhovujícím bytě tráví.

„Maminka ovdověla, je nemocná, ale do domova pro seniory nechce. Na jedné straně ji chápu, je zvyklá na svůj starý velký byt. Na straně druhé se už v něm nedostane do vany, sprchový kout nemá. Téměř z něj nevychází, protože jí už dělají problém i schody z prvního patra. Přispívám jí finančně, aby tam vůbec mohla žít a měla na jídlo. Ale připadá mi to jako vyhazování peněz, které padají do chřtánu majiteli domu. Máma na sobě šetří, nic pořádného si nekoupí, všechny peníze vlastně jdou na ten zpropadený byt,“ vypráví padesátiletý Stanislav z Prahy. „Už jsem pátral, zda nejsou k mání nějaké malé bezbariérové byty, ale nic takového za slušnou cenu neexistuje. Ostatně, i na místo v domově pro  pro seniory by musela máma čekat několik let. Připadá mi v tom bytě jako v pasti,“ podotýká.

„Mnozí starší lidé těžce snášejí změnu prostředí, obtížně se adaptují na nové. A je v podstatě jedno, jestli jde o stěhování do domova pro seniory či do jiného bytu. I kdyby šlo o byt lepší, hezčí, oni se v něm často nebudou cítit dobře. Změny se ve vysokém věku zvládají obtížně,“ připomíná geriatr Hugo Přibyl.

Velmi častým jevem je, že staří lidé, kteří mají problém uhradit náklady na bydlení, o tomto problému mlčí. Nechodí na úřad žádat o příspěvky na bydlení, nevědí, na co mají nárok, nijak na svou neutěšenou situaci neupozorňují. „Jedná se o specifický problém seniorů. Mnohdy neradi využívají možností, které jim stát nabízí, například sociální dávky na bydlení. Vnímají to jako vlastní selhání nebo dokonce ostudu,“ uvedla socioložka Kateřina Kňapová z obecně prospěšné společnosti Alternativa 50 +, která na problém seniorské chudoby upozorňuje.

Mezi sociology se tento jev čím dál častěji nazývá neviditelná chudoba seniorů. Neviditelná, protože jen málokdo tuší, že paní, která bydlí v krásném velkém bytě v centru města, ve skutečnosti jí denně jeden rohlík a k němu pije ten nejlevnější čaj, přičemž jeden sáček použije na třikrát. Moc radosti ze života nemá. Drží ji při něm vlastně jen nepřetržitá starost, jak vyjde s penězi poté, co zaplatila nájemné, plyn a elektřinu. Ano, i to je jedna z podob seniorského života. Je dobré o ní vědět.

bydlení důchody
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Silvie1 Koutcká
Stěhování kvůli vyšším nájmům je teď pro spoustu lidí opravdu ta nejschůdnější cesta. Má matka se také teď musela stěhovat za Prahu. Sice díky: https://stehovanikoruna.cz/ to nebylo tak náročné, protože má firma opravdu hodně doplňkových služeb, které nabízí a tudíž si poradila se vším sama. Co se týče ale samotných nájmů, je to teď opravdu hodně nasazené a je třeba počítat, že to půjde už bohužel jen výš.
Helena Dohnalová
Vážený pane CARTERE můj byt ve kterém bydlím už 40 let , stál v socialismu 105 korun. Tady je odpověď na Váš dotaz.
Danuše D'Engeli
Je to velmi smutný článek a já mám zkušenost ze svého okolí. Můj známý, kterému je 92 let žil v jednom velikém bytě 60 let se svoji manželkou. Museli se přestěhovat, protože nezvládli placení nájmu. Bohužel paní onemocněla rakovinou a můj známý přestal vidět na jedno oko a velmi zeslábnul. Přesto vše překonal a to jen díky tomu, že má mnoho zálib. Vím, že po 60 letech, kdy člověk má "vyšlapané" cestičky, své obchody, známé tváře, které potkává, to vše je těžké opustit. Ale on to dokázal! Tak mu tímto blahopřeji.
Dana Puchalská
Pane Clife Cartere kolik je Vám s dovolením let? Nebo to byl snad pokus o vtip? Tak to se Vám jaksi vůbec ,ale vůbec nepovedlo.
Eva Mužíková
Před pěti lety jsem se odstěhovala z bytu 3+1 do nalého 1+kk s balkonem. Všechen nabytek jsem rozprodala, či rozdala a opatřila si nový. Zbavila jsem se zbytečností, převezla jsem ovšem všechny kytky. Jsem spokojená, práce spojené s úklidem lehce zvládám. Vzhledem omezeným šatním prostorům se nejméně jednou ročně zbavuji s lehkým srdcem toho, co téměr vûbec nenosím. Něco daruji, něco rozpárám a použiji. Mám ráda změnu, koupím si nové, neokoukané.......které časem opět vyměním:)))))
Ka Pr
Sousedé nebývají vždy právě ideální. I přesto jsou v případě postupujícího stáří a invalidity jím vyvolané, těmi prvními, těmi nejbližšími, kteří mohou pomoci, nebo tu pomoc přinejmenším zavolat. Pokud své sousedy znáte po desítky let, je vám jasné, že stěhování je krokem do neznáma, často blízkým hazardu. Mimoto v bytě který znáte se můžete pohybovat téměř poslepu, a do určité míry to platí i o domě a jeho nejbližším okolí včetně dopravních a nákupních možností. Panuje zde názor, a zřejmě i jakési předpisy, že domy o čtyřech patrech mají být opatřeny výtahem, a domy o třech a měně nikoliv. Tyto podmínky jednoznačně pomíjejí potřeby seniorů. Bydlení v přízemí. Často bývá téměř bezbariérové. Zapomnětlivý člověk ponechá otevřená okna, a bývá následně vykraden. Bydlení v patře s balkonem. Na balkoně lze za příznivého počasí sedět, a například i sušit prádlo, i "neomezeně" větrat. Jak pomoci, jak řešit? Jednoznačně výstavbou dvojbytů !!! Příklady: garsoniéra + garsoniéra, 1+1 + garsoniéra, 2+1 + garsoniéra, atd. Zpočátku je majitelem/i obýván jen jeden z obou, děti v druhém propojeném, později odděleném, po jejich odstěhování možno pronajímat, a po úmrtí jednoho z majitelů je možno pronajímat onen větší z obou. Výtah s bezbariérovým přístupem z bytu i z ulice, jakož i balkón by měl být samozřejmostí. Bohužel mám pocit, že ani současná výstavba nic podobného nezohledňuje.
Clif Carter
Jak to řešili nynější senioři v minulosti,když byli mladí?V socialismu byly malé platy a bydlení bylo prý ještě vyšší.Jak mohli přežít?
Zdenka Jírová
Když jsem zůstala sama ve velkém 3. pokojovém bytě s nájmem velkým jako moje penze, okamžitě jsem to začala řešit. Byt jsem prodala i se zařízením, nijak jsem na tom nevydělala, ale úpravy nábytku pro malý byt, který jsem si s pomocí realitky našla, by byly dražší a ani by se mi tam nábytek nevešel. Za zbytek peněz z prodeje bytu vyšlo i na pár kousků nábytku, takže jsem spokojená, mám malý 2+1 s balkonem, dům má výtah a je velmi slušný, čistý, s dobrými nájemníky. To bylo před 11 lety a jsem ráda, že jsem tuto akci uskutečnila včas, přišly nemoci, špatně chodím a dnes by mi to dalo velkou práci to zorganizovat.
Věra Ježková
Přítel bydlel řadu let ve velkém bytě nedaleko Národního divadla. Když dům převzal soukromník, musel se odstěhovat, protože platit nájem by nezvládl. Od té doby bydlí v novostavbě u Rokytky. Velmi brzy si tam zvykl, byt je dostatečně velký pro něj i pro nás oba, okolí je hezké. Stěhování pro něj ale bylo psychicky velmi náročné – dosud vidím jeho výraz, když z bytu odcházel naposled. Se vším mu pomáhala i jeho dcera.
Marie Franková
Při odchodu do důchodu je třeba se připravit také na situaci, kdy zůstane jeden z partnerů sám, tzn. včas se přestěhovat do menšího bytu, včas si podat žádost do domova pro seniory v místě bydliště nebo v místě příbuzných, ale také v době zaměstnání necpat vše dětem, to je minulost, ale pořídit si penzijní připojištění, stavební spoření... Těchto rad jsou už léta dennodenně plné noviny.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.