Při jídle se nečte. Nebo ano?
Foto: autorka

Při jídle se nečte. Nebo ano?

23. 1. 2018

Také si čtete při jídle? Prý je to zlozvyk, nemá se to, člověk se nesoustředí na to, co jí, jídlo si nevychutná. Tak já to mám přesně naopak. Samozřejmě si nečtu při jídle ve společnosti někoho dalšího, ale jsem-li sama, pak velmi často. Při jídle prostě musím do něčeho koukat, aspoň do letáku z obchodu nebo do počítače či na televizi. Obojí si tak vychutnám mnohem víc, požitek z jídla i ze čtení se mi umocňuje. Když jsem sama doma, sednu si do křesla nebo do postele, pokrčím nohy, na klín si dám podložku a na ni tác s talířem. O kolena si opřu čtivo. A užívám si. Snažím se ovšem, aby to nefungovalo i opačně, tj. abych pokaždé, když si čtu atd., nejedla. To by to dopadlo. 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Já snídám s tabletem, ale k obědu usedám s manželem a v klidu se spolu najíme a povyprávíme, než se odpoledne rozběhneme většinou každý po svém. Číst u jídla noviny nebo dokonce knížku bych nezvládla. Tyto dvě činnosti spojit neumím, neměla bych nic ani z jedné.
Lubomír Müller
Libuško, vůbec nejlepší je u jídla si jen spokojeně "jíst", a pak teprve spokojeně číst. Máte pravdu, že jíst bez čtení, ale ve stresu, je to nejhorší, co můžeme pro své tělo udělat. Ale to, co jsem napsal já, samozřejmě předpokládá soustředit se na jídlo a na tu chvíli vypustit z hlavy veškerý tlak povinností a zmatků a nedodělaných úkolů a bolestivých vzpomínek, apod. Problém je, že vypustit z hlavy tyto okamžiky neumíme ani ve chvílích, kdy nejíme. Tohle jsou spouštěče veškerých nemocí. Ale to, co jsem napsal o jídle a práci mozku při čtení, není můj "lidově moudrý výmysl", je to lékařsky dokázáno a kdysi jsem to čerpal z nějaké studie, kterou dnes už asi nevyhledám, ale závěr jsem si zapamatoval. Ani spokojené čtení k jídlu nepatří. K jídlu patří jen "jídlo", abych to řekl obrazně. A taky jíst to, co nám přináší jistý požitek chuťový a smyslový, požitek, který však není vytvořen z nesprávných návyků, protože pro někoho je požitek sníst pět povidlových buchet, zapít sladkým kakaem, zapálit si cigaretu a navrch si dát štopečku hořkosladké becherovky. Co mu udělá cukr v krvi ví jen ta jeho krev, a po čase to pozná i její majitel. To uvádím jen jako groteskní případ, jako symboliku nesprávných kombinací, které však tolik chutnají. Ve stravování nevidím nic složitého. jen mít "pět pohromadě", tedy ten dávný selský rozum, ačkoliv už nejsme sedláci. I když - nevím, jestli si i sedláci u jídla nečetli noviny, protože jindy neměli čas. =)))) Mějte se pěkně!
Libuše Křapová
Lubomíre, to je pouze jedna strana mince. Zase je vědecky dokázáno, že jídlo snědené v pohodové atmosféře je tělu mnohem prospěšnější, než jídlo třeba i složením zdravější, ale snědené ve stresu, nepohodě, nebo třeba jen pokud sami sobě vyčítáme, že u jídla se nejí :-) takže je to vlastně jedna jedna. Stres vyvolává psychosomatické nemoci, dokonce může být i spouštěčem některých druhů rakoviny. Takže když si u dobrého jídla spokojeně čtu, dělám to vlastně pro své zdraví :-)
Lubomír Müller
Tohle není problém ani etický, ani společenský, ani ekonomický (neztrácet čas), ale zdravotní. Zároveň číst a jíst dokazatelně zkracuje život, i když to vypadá, že je nám při čtení a hodování tak dobře. Při jídle nepracuje jen žaludek, ale i mozek. Ten vše řídí. Když je mozek zaměstnán zpracováním dat z četby, nesprávně zadává data pro pochody spojené s přípravou stravy na trávení. Jednou to nevadí. Dvakrát taky ne. Snad i třikrát nevadí. Ale jak se dostaneme do návyku a čteneme při jídle častokrát, sice více přečteme, ale zbude nám méně času života na zažití toho, co jsme při čtení spolykali.
Věra Ježková
Dívky, děkuji. Tak ať nám chutná. :-)
Libuše Křapová
Tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama :-) Můžeme založit Jídločteno klub :-)
Eva Mužíková
Tak to je i můj případ. Nedokážu si sednout s jídlem k prázdnému stolu bez jakéhokoliv čtiva..... nechutná mi to, nebo jídlo rychle zhltnu..
Lidmila Nejedlá
Dělám při jídle všechno možné, čtu, luštím křížovky, sudoku, zašívám, líčím se...prostě neztrácím s jídlem čas. Je to hrůza, že???
Naděžda Špásová
Ano, čtu si při jídle, většinou u snídaně a oběda. Samozřejmě, pokud jsme u jídla sami s manželem. Je to každého věc a absolutně to neodsuzuji. Věro, ať vám chutná.
Věra Ježková
Děkuji vám za moc hezké reakce. „Vyklepu klávesnici“ je bezva, ti Špačkovi také. V práci jsem u počítače rovněž snídala a obědvala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.