Chalupaření a chataření – český trend poslední doby!
Ilustrační foto: pixabay.com

Chalupaření a chataření – český trend poslední doby!

25. 1. 2018

Víkendové výlety na chaty a chalupy jsou tradiční českou aktivitou již dlouhá léta. Čísla hovoří jasně - 1/3 obyvatel České republiky vlastní chatu či chalupu a tak o tom, že je chalupaření a chataření jakýmsi českým fenoménem, není pochyb. 

Jak to bylo kdysi?

Dříve mládež jezdila do chatových osad s chutí, čas zde trávila v rodinném kruhu, nechyběla nejrůznější hřiště a další sportovní vyžití, které zajistilo zábavný program na celý víkend. Dnes je to však u mladší generace poněkud jinak. Pro dnešní teenagery a náctileté je víkend strávený na chatě s rodiči a dalšími příbuznými doslova nepředstavitelnou pohromou. Naopak pro mladé páry a rodiny s dětmi jsou víkendy strávené mimo město v blízkosti přírody opět velmi atraktivní zálibou. Důkazem je také fakt, že po Švédsku, které drží světové prvenství již několik desetiletí, jsme hned na druhém místě. A tento trend neustává. Žijeme v uspěchané době plné stresu a zátěže, proto čím dál více z nás hledá možnosti, jak na chvíli uniknout ze světa každodenních pracovních či osobních povinností. Starší generace vlastnící chaty a chalupy dokonce často po odchodu do důchodu tyto rekreační objekty nadobro osídlí a městské bydlení uvolní mladším potomkům.

Tradiční styl s příchutí moderny

Doba se mění a s ní i nároky na vybavení a komfort samotného rekreačního bydlení. Čím dál častější jsou v okolí viděny nové roubenky, sruby a další moderní rekreační objekty, které svým vybavením uspokojí kdejakého náročného milovníka pětihvězdičkových hotelů. Interiér svými vymoženostmi mnohdy připomíná moderní dům, zvolený styl se však pyšní osobitým a vytříbeným designem ve venkovském stylu. Stejně tak exteriér, na první pohled vytváří s okolím harmonický celek a působí, jakoby byl součástí chatové oblasti odjakživa. Nároky se mění, styl a půvab venkovského stylu však stále zůstává. 

Útočiště nejen pro vás

A co vy? Stále postrádáte chatu či chalupu, kde byste s chutí trávili víkendy či dovolené? Nezoufejte, možností, jak najít to pravé nejen víkendové útočiště, je celá řada. Na realitních serverech naleznete chaty na prodej či k pronájmu, je jen na vás, kterou variantu zvolíte. A pokud se obáváte koupě, zpozorněte. Vlastnictví chaty či chalupy se totiž může stát mimo jiné dalším velmi příjemným zdrojem příjmu. Díky rostoucí poptávce po poznání tuzemských zákoutí a krajů lze dnes chatu pronajmoutopravdu snadno. Cena, kterou můžete za pronájem požadovat, závisí na mnoha aspektech – lokalitě a samotné atraktivitě okolí, ročním období, velikosti pronajímaného objektu, jeho vybavení a dalších faktorech. Pokud si s pronájmem nebudete vědět rady, můžete se obrátit na odborníky z realitní kanceláře, kteří vám jistě ochotně poradí a s pronájmem objektu pomohou.

Tak, nebojte se zainvestovat do vlastní chaty či chalupy, sezona je již za dveřmi!

chaty a chalupy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Michaela Zerzáňová
Dobrý den, píši diplomovou práci na toto téma. Velmi mi pomůže pokud mi tento dotaznicek vyplníte. Moc děkuji! Zde je odkaz: https://druhe-bydleni-fenomen-ceskeh.vyplnto.cz/

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%