Zvířátka se představují: Netopýr
Foto: autorka

Zvířátka se představují: Netopýr

2. 2. 2018

Mám ráda netopýry, ačkoliv tomu tak vždy nebylo. Dlouho jsem z nich měla panický strach, neboť jako většina lidí jsem byla ovlivněna různými mýty. Například, že pijí krev, jsou vyslanci ďábla, zamotají se do vlasů, apod. Postupem času jsem o tajemných nočních tvorech hodně četla a zjistila, že se pověry nezakládají na pravdě a jsou naprostý nesmysl.

Prapodivná zvířátka si začala získávat čím dál víc moje sympatie. Nejen tím, že jsou užitečná, nýbrž i zajímavým způsobem života a svými úžasnými schopnostmi. Na rozdíl od ptáků mají křídla podobající se lidské ruce a jsou potažena kůží. Natažená kůže funguje podobně jako plachta ve větru. Umějí ohýbat klouby ve křídlech a tím za letu měnit tvar křídla. Umíte si představit, kdyby se podle nich konstruovala letadla? To bychom mohli vidět letouny s vynikajícími manévrovacími schopnostmi. Zatím takový projekt vypadá jako hudba budoucnosti, ale už se objevila první vlaštovka v podobě patnácticentimetrového modelu průzkumného letadélka, jež se umí pohybovat ve tmě naprosto neslyšně a místo vrtule mává pružnými křídly. (Vědci z Michigenské univerzity vytvořili prototyp).

dsc07506.jpg

Jde se na netopýří noc k Hanychovské jeskyni.

V naší republice žije přiblližně 27 druhů netopýrů, z toho osm druhů ve městech na sídlištích. Většinou se jedná o netopýra pisklavého nebo rezatého. V letních měsících se občas přihodí, že k nám do ložnice zalétne netopýr, což není žádná vzácnost, jelikož v sousedním domě si netopýři vybudovali kolonii přímo na půdě. Zhasneme, otevřeme okno dokořán a netopýrek vyletí. Před deseti lety ve starém bytě k nám ovšem vlétl netopýr malým okénkem  na WC a my ho objevili až ráno, vyčerpaného v záchodové míse. K naší nesmírné lítosti, chudáček, po osušení zahynul.

Video z netopýří noci v roce 2009

 Netopýři jsou zákonem chráněni a tak při opravách domů a kostelů se musí při výskytu netopýřích kolonií dbát, aby se jim nic nestalo. Na některých panelových domech při zateplování se staví budky zabudované do fasád nebo se pro ně nechávají zvláštní otvory, o čemž jsem se na vlastní oči přesvědčila  na sídlišti Dobětice v Ústí nad Labem.

 

Video z netopýří noci v roce 2009

 Velké nebezpečí pro netopýry žijící v lese v poslední době představují větrné elektrárny, což je způsobeno tím, že se větrníky netočí pravidelně. Přes den se otáčí málo a večer a v noci při velkém počtu otáček dochází ke kolizím s těmito zvláštními tvorečky. Naše republika se zapojila do programu ochrany netopýrů, když v roce 1994 podepsala dohodu o ochraně populací evropských netopýrů - EUROBATS. V rámci této ochrany se konají každoročně přibližně od poloviny srpna do začátku září akce, nazvané Mezinárodní (dříve Evropská) noc s netopýry. Jsou určeny pro širokou veřejnost, kde mohou návštěvníci zhlédnout filmy, vyslechnout přednášky a také se seznámit s péčí o handicapované jedince. Pro velký zájem se "Netopýří noci" pořádají po celé republice. Já sama jsem se zúčastnila "Netopýří noci" v roce 2009 v Libereckém kraji u Hanychovské jeskyně a každému takovou možnost vřele doporučuji. Jedná se o neobyčejně silný zážitek. Nejvíc na mě zapůsobilo, když se vraceli vyléčení netopýři do volné přírody.

Kdo chtěl, vzal pod dohledem odborníků netopýrka do ruky a vypustil na svobodu. Nejvíce měly radost pochopitelně děti. Bohužel se "Netopýřích nocí" už nemohu zúčastňovat, protože pravidelně v polovině srpna odjíždíme do Alp.

 

příroda
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Záleží na úhlu pohledu, ve tvém podání je netopýrek vlastně roztomilé zvířátko. Odteď se na něj budu dívat tvýma očima.
Jana Kollinová
Velice pěkný článek mě zaujal, informacemi i videi. Při zateplování mateřské školky, kterou míjím několikrát denně, byly rovněž pod střechou vytvořeny úkryty pro netopýry a rorýse. Některé větrací nemají mřížky. Před zahájením prací se kolem budoucí rekonstrukce se týden v noci pohyboval mladík s fotoaparátem. Jako správná "Keliška" jsem zvědavost překonávala dva dny než jsem se odhodlala zeptat co ho tak zajímá. Vysvětlil mi, že je z ornitologické organizace a monitoruje výskyt právě netopýra a rorýse ve střešních dutinách školky. Později jsem sledovala stavbu "sídliště" pro zmíněné tvory. Jejich populace v Česku hrozivě klesá a doufám, že podobná opatření budou při zateplování budou a u řady nových staveb neoddělitelnou součástí projektů. Děkuji a moc se těším na pokračování série Zvířátka se představují.
Alena Vávrová
A ještě jsem si vzpomněla - Jitko C., pamatuješ, jak na tobě za dne přistál v parku v Losinách černý netopýrek?
Alena Vávrová
U mě za okenicemi v průčelí přebývá maličký netopýrek Venoušek. Už ho večer poznám podle letu. A na půdě Valdštejnského zámku je chráněné zimoviště netopýrů.
Zuzana Pivcová
Netopýři mě fascinují. U nás na chalupě létají v létě každý večer. Kdysi jsem si myslela, že to jsou ptáci, než mi došlo, že na ty už je moc pozdě. V pražské Zoo v pavilonu Indonéská džungle je v oddělení nočních tvorů možno vidět poletující netopýry mezi lidmi. Mám malého netopýra mezi svými plyšáky, koupila jsem ho u nějakého ochranářského stánku na trzích.
Miluše Hasenohrlová
Ilono,moc hezky napsané, ale moje oblíbené zvířátko to není. :-)
Lidmila Nejedlá
Hezký článek, Ílo.
Věra Ježková
Ilonko, bojím. Okřídlená myš není nic pro mě. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...