Obliba bylinek v kuchyních
českých domácností roste

Obliba bylinek v kuchyních
českých domácností roste

9. 9. 2015

Na českých zahradách, ale i balkonech či na parapetech oken bytů stále přibývá záhonů a květináčů s léčivými, aromatickými i kořeninovými rostlinami. Pěstitelé jimi nahrazují zejména zeleninu.

Podle předsedkyně sdružení pěstitelů a zpracovatelů léčivých rostlin a vysokoškolské pedagožky Mendelovy univerzity v Brně Blanky Kocourkové obliba pěstování bylin vzrůstá mimo jiné proto, že lidé "velkou" zeleninu raději nakupují v obchodech. "Pěstování bylinek je méně náročné. Pěstují je doma zejména senioři, ale i mladí lidé. Používají je hlavně při přípravě jídel," uvedla Kocourková.

Bylinky se různě míchají nebo se používají jednotlivě do všech možných pokrmů. Působí zde jako koření, zdobení jídel, přidávají se do míchaných nápojů nebo se z nich vyrábí různé bylinné čajové směsi. K nejoblíbenějším bylinkám patří bazalka, oregano (neboli dobromysl), tymián, pažitka a také koriandr, šalvěj, rozmarýn, máta, majoránka či kopr.

bylinky gastronomie
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šorejsová
Šalvěj je výborná při úpravě ryb a mas, třeba telecího, ale mám s ní i velmi dobré zkušenosti i jako s čajem při žaludečních a střevních potížích působí velmi rychle a uklidňuje.
Hana Šorejsová
Bylinky mám moc ráda a také jako Elena používám hodně. Rajčata bez bazalky si už nedokáži představit, saturejku a tymián, petrželku, libeček, mátu a rozmarýn, který už máme jako keřík.
Elena Valeriánová
:-) zapomněla jsem na medvědí česnek, kterému se naopak u nás na zahradě pěkně daří.
Elena Valeriánová
Tak to já zase na sebe prásknu, že bylinky jsou tak trochu moje hoby. Máme zahradu a na ni mám i svoje bylinky. Nejraději mám saturejku, bazalku a tymián. Bylinky používám při každém vaření, když ne jinak tak alespoň formou bylinkové soli. Letos se mi vůbec nepodařilo vypěstovat petržel a to jsem na ni úplně závislá. Každou snídani, pokud to není vánočka s marmeládou, si hojně sypu nasekanou petrželkou. A léta se pokouším pěstovat libeček, ale mé pokusy mají katastrofální výsledek. Rostlinky jsou neduživé, jen pár lístečků ať jej zasadím kamkoliv, výsledek je stejný. Takže na zahradě pěstuji: 2 druhy máty, meduňku, saturejku, tymián, pažitku, oregano, rozmarýn (ten se musí na zimu dát domů), sezónně majoránku, zimní cibuli, petrželku, celer, estragon, kopr, v létě stévii. No to je asi vše. Tajky jsem dva roky měla na zahradě fenykl, používala jsem zelené snítky (podobné kopru). Semena jsem si dovezla z Visu, ale je to dvouletka a semena mi díky mokrému létu neuzrála. To letos by to bylo jiné kafe.
Eva Mužíková
Přiznám se, že nejsem velký bylinkový nadšenec, používám běžně petrželku a pažitku,které koupím na trhu a dám zamrazit. A sušenou majoránku. Na zahrádce u domu jsem zasadila tři druhy máty, oregano, meduňku a šalvěj. Několik obyvatel si tam pravidelně chodí uštipovat pro svoji potřebu.
Zuzana Pivcová
Protože nemám zahrádku ani balkon, pěstovat byliny nemohu. Používám většinou sušené a někdy si koupím malý květináček, např. s bazalkou nebo petrželkou, tahle "zahrádka" na parapetě mi na pár dní stačí.
Jana Šenbergerová
K mým nejoblíbenějším bylinkám a naštěstí také dostupným, i když nemáme zahrádku, patří pažitka, cibulka, petržel a kopr. Občas se podaří něco vypěstovat i na balkoně, ale spoléhat se na to nedá. Mnohé jiné kupuji a používám v usušeném stavu. Nedovedu si bez nich náš jídelníček představit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.