Jak mě oslovila vážná hudba
ilustrační foto: pixabay.com

Jak mě oslovila vážná hudba

8. 2. 2018

Ve svém životě jsem dříve jako mladá dívka vážnou hudbu moc neposlouchala. Když jsem se seznámila se svým budoucím mužem, který vážnou hudbu miloval, tak jsem se s ní začínala seznamovat. Chodili jsme na koncerty a já byla okouzlená. Milovala jsem menší tělesa, jako například klavír a housle. Hudba mě vždy naplňovala smutkem a nádhernými pocity. Sama jsem začínala vyhledávat koncerty a prožívat úchvatné pocity krásy, lásky, smutku, štěstí a klidu v duši. Neměla jsem jednoduchý život (ten mi znepříjemňovala  lupenka), ale můj manžel mě vždy podržel a já si ho hodně vážím. Za to, že mě přivedl k vážné hudbě a já ji začala milovat, vděčím jen jemu.

Dnes se těším z oper, které mě také nadchly a které jsou mojí láskou a nezapomenutelným zážitkem. Přeji každému, aby poznal sílu vážné a krásné hudby plné vášně, napětí a pocitu štěstí. Taková skladba " Vltava"  Vás pohltí a vidíte před sebou bublající a proudící řeku, jak nabírá sílu, a máte pocit, že když zavřete oči, vidíte ji v celé své kráse. Je mnoho skladeb, které miluji a není třeba je tady rozebírat a chce to jim dát šanci se s nimi seznámit.

Novodobá vážná hudba mě moc neoslovila, budu asi dost konzervativní, ale zatím jsem k ní nenašla  správný přístup. Je na mě moc chaotická a někdy mám pocit, že i pro mě neposlouchatelná. Byla jsem na koncertě ruského dirigenta novodobé vážné hudby, ale byl to pro mě šok. Nikdo v sále jsme nepochopili, že už to, co začali hrát, je koncert, ale mysleli jsme, že teprve ladí nástroje. On byl znechucen obecenstvem a my jeho hudbou. Možná, že novodobým skladatelům vážné hudby nerozumím a nebo nechápu, ale snad budou v budoucnu také rozdávat radost  a dobrý pocit z hudby. Moc bych jim to přála.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Od dětství mám vážnou hudbu ráda.Ale raději ji poslouchám v soukromí na rozdíl od rockových koncertů. Vadí mi smrkání, kašlání, jsem v nebi a spadnu do sálu. Taky nás rodiče přitáhli k hudbě Liškou Bystrouškou a i my na ní brali vnoučata. Už za rok na ní vezmu Honzíka. Muzicíruje rád.
Alena Tollarová
Vážná hudba mě celkem míjela až do chvíle, kdy k Mladému světu bylo připojeno CD Peter Dvorský, Operní árie. Je tam mj. i několik árií z La Bohémy. Úplně jsem se do ní zbláznila a pouštěla pořád dokola a začala jsem říkat kam se hrabe celý pop. A když jsem seděla v ústeckém divadle v 1. řadě na Bohémě, byla jsem v 7. nebi, jinak se to nedá říct. Koukám, že bych taky o tom mohla napsat celý článek ...
Marcela Pivcová
Pro mne existuje hudba,kterou mám ráda, také od samého dětství. Nejen naše maminka, ale i děda, měli rádí hudbu a zpěv, děda hrál na housle a dokonce naši vzdálení předkové patřili mezi hudebníky. Gramorádio s deskami, magnetofon a pak i CD přehrávač je stále výbavou mé domácnosti, stejně jako kytara. Jen za varhanami musím absolvovat cestu do kostela. (Klavír zústal na chalupě). Z hudby si vybírám - z různých žánrů, jen mě neláká dechovka, moderní "klasika" a dnešní příliš nemelodická také-hudba. Ze studia na VŠ- Ped.fakulta- vím, že naši profesoři nesouhlasili s označením "vážná hudba" - je v ní přece množství skladeb, které vúbec vážné nejsou. To mám raději všeobecné "klasická".
Zdenka Jírová
Jako asi 14 letá dívka jsem si prosadila doma hudební školu a učila se zpívat. V té době jsem poznala i koncerty vážné hudby, mně se v té době líbily hlavně opery a chodila jsem na ně docela pravidelně do našeho divadla. Nejsem z Prahy, kde je plno divadel a hudebních síní, v mém okresním městě to byl vždy svátek, když přijeli umělci z Prahy a zazpívali. Později jsem přešla i na koncerty, vznikl u nás Krušnohorský symfonický orchestr. Učarovala mně nejen Má vlast, ale také Dvořákova Novosvětská, i Čajkovský. Na koncerty chodím stále, jen na opery už málo, moc jsem se zklamala jejich výpravou. Myslela jsem, že je danou součástí příslušné opery Bohužel, jakási " modernizace" , což je skrytý název pro šetření, mne překvapila tak hluboce, že jsem musela odejít po prvním jednání z Figarovy svatby, nezvládla jsem to. Rovněž nedoporučuji Rigoletto v novém aranžmá. Bez dobré hudby se asi nedá žít. Tu moderní také nemusím, jsem věrná klasikům 18. a 19. století.
Blanka Macháčková
Notoricky známé pasáže z vážné hudby mě vždy dostanou. Uchvátil mě seriál Verdi a pak už to šlo samo. Jen je potřeba mít klid a dobré rozpoložení.
Ilona Erika Kolář
Klasickou hudbu jsem měla ráda od malička.Když jsme chodili ve škole na povinná představení,spolužákům se to nelíbilo, mně ano a byla jsem nadšená. Novodobá klasická hudba, to je něco, co se mi vůbec nelíbí, ostatně si myslím, že vše nádherné již bylo vymyšleno. Syn píše recenze na představení v internetovém magazínu Opera plus (Notebook MIchala Maška) a co napsal koncem ledna, když se vrátil ze Salzburgu z koncertu D. Barenboima, to mě opravdu znepokojilo. Jeden z nejvýznamnějších sálů v Evropě a neskutečná ostuda a pohrdání uměním. Barenboin dvakrát přestal hrát, protože tam zvonily telefony, jeden člověk si koncert nahrával, ale spustil se mu playback a neuměl ho zastavit. Celá recenze je zde: https://operaplus.cz/mozartwoche-barenboim-proc-vlastne-chodime-koncerty-notebook-michala-maska-46/
Elena Valeriánová
Nejsem zrovna muzikální, ale hezkou hudbu nebo i píseň si ráda poslechnu. Vltava je i moje srdeční záležitost. Kdysi jsme byli na letním představení opery Carmen, bylo to na nádvoří zámku ve Šternberku. Celou dobu lilo jako z konve a přestože bylo léto, byla šílená zima. Vydrželi jsme to a nelitovali. Bylo to úžasné.
Zuzana Pivcová
Naše maminka milovala klasickou hudbu a brala nás již coby školní dítka na koncerty. Naštěstí to pro mě nebylo násilí, takže jsem si lásku k této hudbě zachovala dodnes.
Naděžda Špásová
Abych pravdu řekla, tak klasická hudba mě jaksi minula. Samozřejmě, že nejsem žádný neuk, co se týče děl a autorů vážné hudby, ale prostě jí jen neposlouchám. Mám jedno opravdu oblíbené a to je Ravelovo Bolero.
Jitka Hašková
Já jsem měla od dětství ráda především operu. Moji rodiče měli hodně gramodesek s operními ariemi a celou Rusalku. Také mě brali na opery do ND. Na koncerty jsem začala chodit až jako starší.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%