Jak uvařit pouze pro dva?
FOTO: autorka

Jak uvařit pouze pro dva?

24. 2. 2018

Když jsem si přečetla článek o tom, zda vaří lépe ženy nebo muži, dostala jsem chuť na téma vaření také něco napsat. Vařím už od dětství a vařím dost ráda. Moje maminka říkávala, že vařím proto, že mám mlsný jazýček. Osobně si myslím, že vařím i z jiných důvodů. Hlavně proto, že je potřeba někoho nakrmit. Vařím hlavně pro svou rodinu a pro své přátele. Dávám přednost vaření z dostupných surovin. Preferuji jídlo čerstvé a rozmanité. Nerada trávím při vaření a pečení dlouhé hodiny, a tak často vymýšlím, jak si to usnadnit, ovšem bez újmy na chuti a kvalitě jídla.

Na samém počátku tohoto tisíciletí jsem si založila webové stránky www.ceskahospodynka.cz týkající se vaření a pečení. Ze začátku to bylo hlavně proto, že mě nebavilo stále hledat, tisknout nebo někomu posílat recepty. Brzy mě však začalo sdílení receptů a hlavně zkušeností s ostatními lidmi bavit. Dodnes stránky doplňuji novými a hlavně osobně vyzkoušenými recepty. Se srozumitelným popisem i pro ty, kteří se vaření a pečení věnují pouze občas.

Když synové dospěli a vylétli z rodného hnízda, všimla jsem si, že stále častěji řeším problém, jak dobře a efektivně uvařit pouze pro dvě osoby. Uložit velké hrnce, kastroly a pánve kamsi hluboko dozadu do kuchyňské linky bylo docela snadné. Horší však bylo změnit letité návyky v připravovaných množstvích i druzích jídla. Zpočátku se mi často stávalo, že jsem navařila pro pět dospělých osob, jak jsem to dělávala léta. Prostě zvyk je železná košile. A pak jsme ve dvou jídlo konzumovali několik dní nebo se stěhovalo v krabičkách do mrazáku.

Po čase jsem se nové situaci přizpůsobila. Postupně jsem si vytvořila řadu oblíbených receptů pro dva. Nabídnu vám drobnou „ochutnávku“ z této oblasti. Třeba to bude i pro vás vhodná inspirace.

Jídlem, které snadno a rychle připravíte v malém množství, je určitě tzv. čína. Existují stovky receptů. Těm, kteří mají občas rádi něco trochu ostřejšího, nabízím pro inspiraci jeden z mých oblíbených.

 

Vepřové nudličky s pórkem

Zelená čína

400 g vepřové kýty
1 pórek
1 lžička škrobové moučky
sójová omáčka
1 chilli paprička
2 stroužky česneku
kousek čerstvého zázvoru
olej

Připravíme si předem všechny suroviny, protože vlastní příprava tohoto jídla je velmi rychlá. Maso nakrájíme na nudličky, posypeme škrobovou omáčkou a promícháme.Bílou část pórku nakrájíme na kolečka, zelenou část na trojúhelníčky (lépe se vyjímají v jídle). Oloupaný česnek nakrájíme na tenké plátky, zázvor na malinké kostičky. Jemně pokrájíme i chilli papričku, ze které jsme odstranili semínka.

V hlubší pánvi rozpálíme asi 2-3 mm oleje a opečeme v něm připravené proužky masa. Opékáme asi minutu. Pak maso vyjmeme a uchováme v teple. Přebytek oleje vylijeme. Můžete použít i malé množství oleje, ale masové nudličky pak nebudou tak křehké. Do stejné pánve přidáme česnek, chilli papričku a zázvor a vše na malém množství oleje orestujeme. Pak přidáme bílou část pórku, promícháme a asi po minutě vrátíme do pánve opečené maso. Nakonec přidáváme zelenou část pórku a po jeho zavadnutí i sójovou omáčku podle chuti. Podáváme s rýží.

Jídlo je mírně pikantní, závisí to na druhu chilli papričky a množství zázvoru.
K rychle připraveným a lehkým jídlům patří určitě těstoviny. Vyzkoušejte si třeba tuto méně obvyklou přípravu špaget.

 

Citrónové špagety s tuňákem

Citronové špagety

2 porce špaget (nebo linguine)
2 malé konzervy tuňáka
2 lžičky kaparů
100 g černých oliv
50 ml olivového oleje
50 g másla
1 citrón
1 feferonka
2 stroužky česneku
čerstvá bazalka
sůl

Připravíme si předem všechny suroviny. Česnek oloupeme, pokrájíme na plátky. Z dobře umytého citrónu nastrouháme kůru a vymačkáme všechnu šťávu. Z feferonky odstraníme semínka a pokrájíme ji. Tuňáka z konzervy rozdělíme na menší kousky. Špagety uvaříme dle návodu na obalu.

Pokračujeme přípravou citronového oleje. Olivový olej nalijeme na pánev, přidáme máslo a rozpustíme. Přidáme na plátky nakrájený česnek a feferonku. Trochu orestujeme, česnek by neměl zezlátnout. Přidáme nastrouhanou kůru z citrónu a šťávu z celého citrónu. Promícháme a odstavíme ze zdroje tepla.

Uvařené špagety smícháme s připraveným citrónovým olejem, přidáme tuňáka, olivy, kapary a lístky bazalky. Lehce promícháme a podáváme.

Jako poslední inspiraci jsem vybrala palačinky, pro změnu s náplní z bryndzy a špenátu.

 

Palačinky s bryndzou

Palačinky s bryndzou

Těsto na palačinky:
1/2 l mléka
2 vejce
190 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
trochu muškátového oříšku


Náplň:
100 g bryndzy
400 g čerstvého špenátu (i baby)
1 menší cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce smetany
50 g másla
sůl
mletý pepř

Nejdříve si připravíme těsto na palačinky. Suroviny smícháme do hladka metličkou a těsto necháme chvíli odstát.

Zatím si připravíme náplň do palačinek. Špenát propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pokud máme klasický špenát, odstraníme stopky a pokrájíme (u baby špenátu nemusíme). Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Oloupaný česnek prolisujeme. Brynzu si rozdrobíme. Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm cibuli. Přidáme špenát a lehce promícháme. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a přidáme česnek. Nakonec přidáme brynzu, jen lehce zamícháme a odstavíme ze zdroje tepla. Tepelná úprava špenátu by měla trvat jen pár minut. Špenát spolu s bryndzou vytvoří zelenobílou hmotu.

Pak postupně smažíme palačinky a plníme je připravenou brynzou se špenátem. Podáváme teplé, třeba s přílohou čerstvé sezónní zeleniny. Tyto palačinky jsou dobré i studené, pokrájené se mohou stát zajímavou součástí studených mís.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kollinová
Citronové špagety s tuňákem mě lákají a určitě vyzkouším.
Jana Šenbergerová
Chutné počtení. :-)
Hana Rypáčková
Palačinky a amolety s různou náplní, na slano a sladko, to je rychlovka pro jednoho jako vyšitá.Liborku, zkus vidličku, milý Lojzo, vidličku ( trochu sody na zkypření). :-)
Zdenka Jírová
Dčříve jsem vařil pro celou rodinu. Teď vařím jenom pro sebe a je to umění, většinou to řeším tak, že mám část oběda i na druhý den, jen přílohy obměním, pokud to jde. Když toho uvařím víc než mohu sníst, volám dceři a vnučce, ať přijdou na oběd či večeři.
Marie Seitlová
Na vaše stránky jsem se koukla, recepty jsou zajímavé.
Elena Valeriánová
Recepty jsou lákavé a váš web je přehledný a zajímavý. Určitě se tam vrátím.
Zuzana Pivcová
Jsou to lákavé recepty a hlavně úměrné množství. Když si to ještě vydělím dvěma, možná z toho něco použiju. Díky!
Věra Ježková
Pro dva vařím běžně. Část týdne i pro jednu. A ráda. Vepřové nudličky s pórkem dělám, špagety s tuňákem taky. Palačinky moc neumím, špenát nemusím. Dnes jsem dělala k obědu omelety – jednu s osmahlými žampiony, druhou s pórkem. Jen jsem na každou pánev mrskla osolená vajíčka rozkvedlaná s mlékem. Večer bude sekaná.
Naděžda Špásová
Na vaše stránky se určitě kouknu, jídlo vypadá moc pěkně, dělám něco podobného. Jen ten špenát bych asi nepoužila. Taky jsme dva, občas tři, ale udělám toho vždycky víc. Chodím občas do práce, tak aby bylo i na druhý den. :-)
Libor Farský
Šmarjá, já jsem dostal takovou chuť na ty Vaše "Palačinky s bryndzou", jenže já neumím udělat to těsto...Žádnou metličku jsem nikdy v ruce neměl ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.