Elegantní muži. Kam zmizeli?
Ilustrační foto: pinterest.com

Elegantní muži. Kam zmizeli?

9. 3. 2018

Bunda, tričko, pohodlné kalhoty. Zpravidla džíny nebo kapsáče nepříliš lichotivého střihu. To se stalo uniformou mužů středního a vyššího věku. Mají pocit, že se oblékají dobře, mladistvě. Sako či  kabát mnozí z nich vůbec nemají v šatníku. Velká škoda.

Uniformita. To je výraz, který vystihuje styl většiny českých mužů v letech. Zatímco mladíci experimentují se styly, barvami i materiály, typický průměrný český muž ve věku padesát a více tráví naprostou většinu svého života v džínách, tričku, svetru či mikině. Když je zima, nahodí bundu. Zpravidla sportovní, takovou, ve které jde do práce, na chatu, na výlet. Takovou ideálně univerzální, řekli by oni sami. A to je ještě pořád dobře. Hůř být začíná, když se oteplí a pánové vymění džíny za plandavé tříčtvrteční kalhoty, cosi mezi kraťasy a sukní, které jsou zpravidla zmačkané, protože jsou levné. Nakoupit oblečení co nejlevněji je totiž jednou z hlavních zásad mnoha pánů: přece nebudeme vyhazovat peníze, za takové zbytečnosti jako jsou kalhoty, že.

Z mužských šatníků mizí kabáty, ať už krátké či dlouhé, vycházková saka, košile, kravaty. Oblek je nyní pro mnoho mužů nepřítelem. Když ho mají, vezmou si ho zásadně jen v případech, kdy jdou na nějakou vysoce společenskou událost. Samozřejmě teď není řeč o mužích, kteří mají práci, v níž je oblek dress code, jinými slovy povinnost. Mluvíme tady o obyčejných mužských, kteří nejsou ve vysokých manažerských pozicích a nechodí na pracovní večeře do luxusních restaurací. Mluvíme o normálních úřednících, učitelích, lékařích, živnostnících, novinářích. Zkrátka o profesích, kde kdysi býval oblek naprosto běžným jevem. Dnes se v nich chodí v tričku a kapsáčových sportovních kalhotách, mnohdy s teniskami či pohorkami. Heslo většiny mužů je: hlavně pohodlně, neformálně. Tento styl si oblíbila většina pánů vyššího věku.

Je jasné, že v penzi zřejmě málokdo vyrazí na vycházku se psem nebo na nákup v tmavém obleku s kravatou. Nicméně rezignace většiny mužů vyššího věku na originalitu a eleganci je patrná a vlastně je to smutný jev. Mnozí pánové si totiž myslí, že  když si vezmou tričko s nápisem a nekvalitní  džíny z tržnice, budou vypadat mladistvě. Sako či kabát jsou pro ně symbolem jakési zatuchlosti, strnulosti, stáří.

A tak zatímco mnohé seniorky se staly přímo mistryněmi v zajímavých kombinacích oblečení a móda je pro nejednu z nich příjemnou součástí jejich života, mužská část české seniorské populace v tomto směru vysílá spíše smutnou zprávu. No jen se zamysleme, kdy jsme na ulici potkali zajímavě oblečeného muže v letech, za kterým jsme se se zájmem ohlédli jen proto, že byl prostě jiný?

Tak tady je malá inspirace dokazující, že existuje něco, co se dá nazvat elegantní a zároveň pohodlný ležérní styl pro zralé muže. Jde jen o to nebát se přemýšlet, kombinovat a nemyslet si, že ideální je nosit jen to, co nosí Lojza, Pepík a Jarda od vedle.

móda muži
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elen Zajíčková
Že nepatříme k národům, kde se lidé s vkusem rodí, to je všeobecně známé. Vkus nemáme pod kůží, a teprve se mu učíme . Pánové ale s hodně menším zájmem. Bohužel! Zvykla jsem si, že když je muž umytý a voňavý , je to vlastně výhra! A když je navíc upravený , a má nesešlapané a čisté boty, tak to je už bonus navíc. A to neřeším, zdali má oblek, či džíny. Když je muž šik, je to bohužel skoro vždy cizinec. Nebo našinec, žijící ale v zahraničí. Takže je vidět, že i prostředí může inspirovat. Doufejme, že naše krásné ženy budou dostatečnou inspirací a dohlídnou i v tomto směru na své muže.
Jana Šenbergerová
Štíhlý muž je na tom podobně jako štíhlá žena, může si v podstatě obléknout cokoliv a sluší mu to, viz fotogalerie pod článkem. Ale ruku na srdce, kolik si jich udrží štíhlost i ve stáří? A pak začíná problém. Ve společnosti se mi muži v obleku líbí, jinde jsou mi milejší v čemkoliv jiném. V letních vedrech je mi upřímně líto všech, kteří musí nosit oblek s vázankou.
Věra Halátová
To mi připomíná mou matku, která měla idol muže - tmavé, husté vlasy, ne moc vysoký, hladce vyholen, dobře naladěn, nejvíce se jí líbil herec Jiří Vala. O sobě byla přesvědčena, že je pěkná a elegantní a o otci totéž. Neuznávala sportovní oblečení. Jen si vzpomínám, jak otce dokázalo rozzuřit, když nemohl rozepnout všechny knoflíčky u košile a uvázat si kravatu. Můj muž i moji synové jsou sportovní typy. Nenosí rifle, ale outdoorové oblečení. Šolnu se šlajfkou oblékají na svatby, případně pohřeb. Ať si každý chodí, jak uzná za vhodné. Když mluvím s nějakým člověkem, vůbec si nevšimnu, co má na sobě. Možná bych si všimla, kdyby neměl na sobě nic. To snad není v životě důležité - hadry.
Magda Škodová
Ty obrázky ve fotogalerii nejsou špatné, ale co je děs, to jsou ty chlupaté ksichty. Planeta opic? A džíny se sakem, k tomu škarbály na boso...Stačilo by oholit, ostříhat a nakoupit v obchodě a ne u Vietnamců.
ivana kosťunová
Ale vždyť je to jednoduché - základ kvalitní dobře padnoucí džíny, kvalitní sako , případně vesta - a máte základ šatníku, ke kterému střídáte doplňky. Oblek a dlouhý kabát jen pro slavnostní příležitosti. Nedá mi to nezavzpomínat na podnikatelskou mód z počátku 90. let. : kovbojské boty, černé kalhoty, fialové sako s ohrnutými rukávy, jako doplněk mobil u pasu , případně zlatý řetěz na krku. Myslím, že dnes se oblékáme podstatně vkusněji :))
Milan Jelínek
Jsem šedesátník a při oblékání mám někdy problém.Pokud jedu na osadu do lesa,je to jednoduché.Jestli se mám pohybovat po městě,je tu křehká hranice mezi elegancí a trapností.Uvítám každou inspiraci pro svou věkovou kategorii.Oceňuji články p.Hofmanové,které tímto děkuji.
František Pašingr
Je neuvěřitelné kolik lidí by mi chtělo mluvit do stylu oblékání. Je přece jasné, že ke každému klobouku musím mít patřičný outfit.
Dana Puchalská
A co teprve ten šílený nápad s tepláky pod kolena? To je fakt zážitek. Když to má na sobě pěkný mladý kluk tak to ano. Ale u těch co nejsou zrovna hubeňouři a nebo spíš vypadají jako kuličky je to fakt tragédie. A Zuzana má pravdu. Někdy si v MHD připadám, že jedu na hromadný sraz trempíků. Nebo na slet atletů. Nedbalá elegance se mi líbí, ale ta je vidět někdy málo. Bohužel. A přitom by to těm mužům bez ohledu na věk sedlo. A nemusí to být jen bohatí pánové, stačí jen přemýšlet a kombinovat.
Zuzana Pivcová
Některá zaměstnání oblek u mužů vyloženě vyžadují, skoro jako uniformu. V Londýně v City člověk jiného neviděl. Všimla jsem si ale, že i v Praze jezdí část mladých mužů, byť jen metrem, do práce v obleku. A nevyčištěné boty, za které nás kdysi kritizovali, už také neplatí. Samozřejmě existuje i ta tzv. nedbalá elegance, takže i džíny, bundy nebo sportovní saka, trička, ale nejhroznější jsou v létě opravdu u starších nepříliš štíhlých mužů ty bermudy na gumu, nošené pod břichem, které nezakryje ani tričko nebo rozepnutá košile.A to se nejedná o vycházkové oblečení do přírody, nýbrž o cestování MHD v Praze.
Libor Farský
Po celý život, tedy i za mlada, jsem kravatu nosil jen když to bylo nezbytně nutné - k promoci, u maturit, na pohřbu. Na vlastní pohřeb bych prosil nahoře bez.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.