Čeština má nový slovní hit
Ilustrační foto: ingimage.com

Čeština má nový slovní hit

19. 3. 2018

Čeština je fakt zajímavá. A v běžné řeči ještě víc.Jel jsem v MHD, a jak tak pozoruji lidi a poslouchám, o čem a hlavně jak se baví, tak jsem jim doslova v duchu napovídal. A to s ohledem na jedno slovo, které se pomalu stává hitem v běžné komunikaci, ale v poslední době i v televizi.

Kdysi za mého mládí slovo vole znamenalo takové nutné zařazení do party puberťáků a hrdost, že se nebojíme toto slovo používat. Pak se z toho stal hit a slovo vole se stávalo v běžné řeči dosti slovem častým. Jen jsme museli vědět, s kým to mluvíme. V práci s vedením nebo s cizími lidmi jsme měli brzdu. Ale teď je zde nový slovní hit.

Jedno slovo, které člověk dá do tří vět i 5x, v čemž mě dost lidí, aniž by si to uvědomovali, usvědčili. Používá se denně všude, slyšíme ho, když se na to slovo zaměříme, téměř všude, kde se hovoří. V MHD, doma, v práci, v restauraci. A to slovo zní... JAKOBY. Jakoby ovládlo český národ.
„Víte, já jakoby jsem šla tam a tam a oni jakoby mi řekli, že jakoby musím udělat něco, a tak jsem si jakoby myslela, že mám pravdu… Nebo,… „Já jsem jakoby udělal to a to,“ a když se nestranně zaposloucháte do různých hovorů kolem vás, slovo jakoby vládne Česku.

A když se pak slyšíte samy sebe v mluvě, ono ta potvůrka jakoby vypadne jakoby i z vás. Tak jakoby jak je to. Používáte jakoby také takové slovo?
Tak jakoby napište, jak válčíte jakoby u vás s tím slovem Jakoby.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Jde o přehození slov. Mělo být: Když slyšíte sebe samy v mluvě....To je gramaticky správný tvar (4. pád - koho slyšíte?) i pro rod mužský, nikoliv hrubka. Ano, to druhé má být ...dost lidí....usvědčilo.
Miluše Datlová
taky to vidím a nejen to. Smutné je i to, že to kontrolovala i redakce. Jinak s obsahem musím souhlasit, slovo jakoby slyším dost často ve větách, kam se vůbec nehodí.
Lenka Kočandrlová
Nejen chyba "samY sebe",ale nezdá se mi ani spojení "dost lidí...,usvědčili",nezdá se mi to správně! Já osobně tzv. zvracím,když slyším slovo "WOW" (řečeno vau),jako bychom neměly naše české citoslovce náhradou! Vadí mi slyšet "sedmdesátky,osmdesátky..",pokud vím,tak jsme nazývali ty roky sedmdesátými,osmdesátými....nelíbí se mi slovo výživné (ve spojení např. výživný článek),"příjemný film", a možná si ještě později vzpomenu na další příklady hnusného zacházení s českým jazykem.Každá generace má "svoje" výroky: za nás to bývalo,že někdo "suší" (cokoliv),všechno bylo "bezva" atp. Moje máma používala slovo "žabka" ,což jsem měla být já tak třináctiletá,např. v obchodě s konfekcí se dožadovala "kabátku pro žabku" a já se svíjela nelibostí a studem...No myslím,že jako 1. příspěvek zde to stačí...
Roman Procházka
Smutné je, že nepíši o češtině jako rozbor, pouze o používání slova jakoby v běžném životě. Smutné je že jsem text protáhl Wordem kontrolou, na on line kontrolou pravopisu a chyb, co seznam umožňuje, redakce to kontrolovala a i, y... nic , žádné červené, žádne upozornění, vše OK. Smutné, že? A smutné je i to, že v půl druhé ráno se tím zabýíváte. hihi... Nejste VŠ? Učitel?
Petr Bělka
Smutné je, když někdo píše článek o češtině a udělá v něm hrubku jako prase. Najděte si jí samY.
Zdena Proboštová
"jakoby" ne, ale jenom "jako" snad všude to slýchávám často i tam kde se to nehodí. Ale ono je toho víc ... Nejvíc mě dostalo, když jsem vešla do kanceláře šéfů a tam bylo volů jak nastláno. Dospěláci a vole za každým druhým slovem ... :-)
Jiří Libánský
Mohl bych napsat že mi připadá jako by tu někdo dělal z komára velblouda. V mluveném projevu bych použil větu: "Nedělá tu někdo jako by z komára velblouda?" Běžně mluvený styl, kterým se staví věta i používání slov se od spisovné češtiny v mnohém liší a poměrně rychle mění. Připadá mi to normální. Arciže Alois Jirásek, v punktu tomto, zajisté se mnou by hrubě nesouhlasiti ráčil..
Peter Reinke
Všiml si někdo, že nyní začíná být mezi politickými a sportovními komentátory, hlavně ČT, velmi oblíbené slovní spojení "dech beroucí" ? Některým to již začíná být otřepané, tak používají i "bere dech".
Ta Babka
U nás na Moravě jsem JAKOBY nezaznamenala. Ale už dlouho nás nadzvedává NICMÉNĚ. Říkáme jim nicmeňáci a slyšívám toto slovo nesmyslně nadužívat.
Eva Riedel
Tento výraz nám už "pije krev" delší dobu, my je zase nazýváme "Jakobyti". To je ale někdy ještě slabý odvar toho co dokáže vytvořit jeden sportovní komentátor, to jsou tedy kreace, ještě že už jsem šedivá... ☺

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.