Záhada
Ilustrační foto: pixabay.com

Záhada

23. 3. 2018

Omlouvám se předem, ale třeba to také tak máte. Zvuky v mém bytě mám v malíčku a nejen ty v bytě, ale v celém domě. Rozeznávám tikot několikerých hodin, sepnutí kotle, vrzání dveří, praskání v ratanověm křesle, zvuk dešťových kapek padajících na parapet.

Ale teď jsem zaslechla takový úplně jiný zvuk, který jsem nemohla k ničemu přiřadit. Byl docela tichý, jemný, jako když tlapička nějaké šelmičky našlapuje mezi korálky, jako když králíček dupne ve vystlaném pelíšku. Zdá se mi, že je to mimo dům, někdy ale docela blízko. Snad za oknem něco dělá ťuk...ťuk...ťuk. Vyhlédla jsem z okna a uviděla na protějším domě  pár vrabcú, jak vyzobávají něco z okapu. Že by byli  i u nás? Ale to bych nemohla přeci slyšet, nebydlím pod střechou. A ten zvuk je jiný, znám to, když si sedne ptáček na parapet a poskakuje tam.  Šustí drápky o plech. Tenhle zvuk je takový plyšový...přesto zřetelný... vtíravý... až naléhavý.

Často se zastavuji a naslouchám mu. Pronásleduje mě a vtírá se mi do uší, takové jemňoučké mollové ťuk...ťuky...ťuk, přichází s ním vzrušení a touha ten zvuk identifikovat. Aha, včera bylo větrno, to se určitě zachytila nějaká větévka v mříži a průvan jí ťuká do okna.  Nebo se vrátil ten hladový kocourek, který si chodil na terasu pro něco k snědku. Vyhlédnu ven, na terase je poprašek sněhu a v něm ani stopa.  

Dnes ráno to ťukání bylo tak blízko, jako by se ten zvuk ozýval i ve mně a rozechvíval mi srdce. Jsem plná energie a běžím k oknu. Je modré nebe, slunce svítí do zahrady, na zídce terasy se hašteří dva načepýření kosi a sýkorky jim k tomu zpívají zvonivými hlásky. Bože, jak jsem to mohla nepoznat! To na mne ťukalo přece jaro.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Limi, za co se omlouváš? Za to, že umíš tak pěkně popsat ťukání jara? Já to neumím, tak si o tom ráda přečtu. Leč jaro jen udělalo kuk a zase někam odfrčelo. Jen moji úhlavní nepřátelé - doupňáci - jsou tu už 14 dní a určitě neodfrčí. U nás nástup jara byl bohužel předznamenán oním vrkú vrkú a opětovnou okupací našeho balkónu.
Zuzana Pivcová
Žádného ducha jsem při čtení nečekala. Jaro mě přimělo k úsměvu. Já jsem nedávno ve svém malobytě najednou pozdě večer opravdu uslyšela divné cizí zvuky, které jsem nebyla schopna identifikovat. Docela mě to zneklidnilo. Až pak jsem zjistila, že se mi odtrhl kus fototapety (která už něco pamatuje a je pěkně vyztužená) na zdi u postele, To vydávalo takové zvuky. Ještě, že na mě nespadla ve spánku!
Hana Šimková
Lidmilko já jsem asi nahluchlá, ale žádné jaro neslyším.Slunce venku sice svítí, ale když vyjdu ven profoukne mě celou, ten nepříjemný a stálý severák. Jak já vám závidím, že už k vám přišlo. K nám ještě ne, asi se někde zdrželo.
Naděžda Špásová
Netušila jsem, co to bude, ale že to bude sranda jsem tušila. Se máš, že u vás klepe jaro, u nás zatím klepe akorát kosu, myslím to jaro.
Marcela Broumová
Ke konci čtení jsem se lekla, že bude pokračování a já si zvědavostí ukroutím hlavu. Navíc ta fotka, u Lidmilky se zabydluje nějaký ušák? Už se usmívám a jdu se také jarně zaposlouchat.
Marie Novotná
Umíš napínat,jen co je pravda.Já stále častěji slyším v temné noci cosi plíživého.A jsem rozhodnuta !-zítra řeknu: Pojď dál,mé stáří. :-)
Jana Šenbergerová
Krásně jsi to, Liduško, napsala. Přes svůj hlučný tinitus bych zaregistrovala přicházející jaro sluchem jenom tehdy, pokud by se ohlásilo pořádnou bouřkou. Že přichází, poznám bezpečně podle chování ptáků, ti se žádným sněžením ani mrazem nenechají zmást.
Zdena Proboštová
Dostala jsem o sousedky takový ten bateriový osvěžovač vzduchu, který v nějakých nastavitelných intervalech vypouští do prostoru vůni. A než jsem odhalila, kdo že tu dělá takový divný rámus, dost jsem se nahledala. Ale už to vím a tak jsem v pohodě :-) Jo zvuky jsou ...
Věra Ježková
Lidmilko, první slovo, které mě napadlo, se shoduje s Ivaniným: půvabné. Díky. A hezké jaro! (Ovšem ten tinnitus je fór - dobrý.)
Hana Rypáčková
Strašně jsem se rozesmála po přečtení tak napínavého povídání. Myslela jsem , že to byl tinnitus.... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.