Trubičky se šlehanou nivou nadchly i Josefa Abrháma
FOTO: autorka

Trubičky se šlehanou nivou nadchly i Josefa Abrháma

29. 3. 2018

Rauty - pro někoho povinnost, pro jiného vzácná příležitost ke kulinářskému zážitku. V Uherském Hradišti i širokém okolí patří mezi nejlépe hodnocené rauty ty, které připravují pod vedením svých pedagogů studenti ze střední odborné školy sídlící na ulici Jiřího z Poděbrad, ve městě se jim důvěrně říká „Jiříci“.

Mezi největší lákadla, která ze stolů „Jiříků“ zmizí nejdříve, jsou nivové trubičky. Když před lety obdržel herec Josef Abrhám čestné občanství ve svých rodných Kunovicích, nechyběl raut a na něm samozřejmě trubičky s nivou. Na doporučení místních si nabídl a už volal svou manželku – „Popelku“ Libušku Šafránkovou, aby také ochutnala. Oba pak nešetřili slovy obdivu a nadšení. „Jiříci“ se právem dmuli pýchou.

Trubičky se šlehanou nivou jsou dobrým tipem na vynikající pohoštění pro velikonoční koledníky. Je to dobrota, která nás rozhodně finančně nezruinuje. Máme-li v sobě dostatek trpělivosti a šikovné ruce, můžeme si trubičky vyrobit i sami. Klidně použijeme kvalitní kupované listové těsto. Sýr bývá dostatečně slaný a chuťově výrazný, tak další úpravy nejsou nutné. Touto pěnou s pomocí zdobícího sáčku s nástavcem plníme z obou stran trubičky. Pozor, aby střed nezůstal prázdný, to by nám koledníci dali! A máme hotovo a můžeme servírovat na stůl. Dlouho se tam ti drobečci neohřejí.

Suroviny a postup práce

1 balení listového těsta, vejce, sezamové semínko, tuk – olej příp. sádlo, 100 g nivy či jiného „modrého sýra“, 100 g másla, smetana

Listové těsto si rozválíme na asi deset centimetrů široké pásy na sílu stébla. Rádýlkem z nich nakrájíme dvoucentimetrové pásky, které navíjíme na malé, tukem lehce potřené kovové trubičky, které lze koupit v prodejnách s domácími potřebami. Tento polotovar potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Zprudka upečeme v rozpálené troubě na 250 st. C. 

Po upečení necháme mírně vychladnout a opatrně stáhneme korpus z kovové trubičky. Připravíme si náplň z nivy. Modrý sýr rozdrobíme nebo nastrouháme nahrubo na struhadle, smícháme s máslem a dle chuti trošku zjemníme neslazenou smetanou a dobře našleháme, až máme krásně nadýchanou náplň. Po vychladnutí trubiček je můžeme začít plnit sáčkem se zdobícím nástavcem.

Podáváme s pivem, nebo ještě líp s červeným vínem, třeba s výtečným Svatovavřineckým z hradišťských vinohradů. Porozumí si i s vínem z jižní Moravy, z Mělníka, zkrátka s tím, které máme nejraději.

 

Alena Kučerová pro portál i60

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Tomanová
Jsou výborné k vínu i pivu :-)
Milena Znamenáčková
To musím vyzkoušet, vypadá to opravdu dobře. Mojí dietě se to asi zamlouvat nebude, ale pár kousků snad vadit nebude.
Zdenka Hillová
vypadá to mńam (nemám kov. trubičky mrknu se v obchodě snad koupím )
Milada Tomanová
Hned zítra ty trubičky zkusím, zatím jsem je plnila šlehačkou, nebo krémem. Bude to dobrůtka.
Alena Vávrová
Bohužel taky nemám potřebná udělátka.
Marie Doušová
Musí to být mňamka.
Libor Farský
Já to nebudu umět, nepozval by mě někdo?
ivana kosťunová
Také bych se nechala zlákat
Věra Ježková
Musí to být mňamka, ale nemám ani kovové trubičky, ani sáček se zdobícím nástavcem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...