Souhlasit? Či nesouhlasit? Musím ale vědět, proč!
ilustrační foto: pixabay.com

Souhlasit? Či nesouhlasit? Musím ale vědět, proč!

3. 4. 2018

Původně jsem měla v úmyslu napsat diskuzní příspěvek k redakčnímu článku, „Senioři budou mít od půlky června na vlaky a autobusy 75 procentní slevu“, ale raději píši samostatný článek. Osobně s touto slevou nesouhlasím, protože, podle mého názoru, je to krajně nesystémový krok. V jednom vlaku, či autobusu sleva platit bude, v jiném nikoliv, a pravidla? Darmo mluvit. Bude to, po mnoha předešlých, další „černá díra“, kam nekontrolovaně potečou peníze a k těm nejpotřebnějším se stejně nedostanou. K čemu mi bude levné jízdné, když ho, například ze zdravotních důvodů, nebudu moci využívat? Proč děláme stále věci tak složitě, když je můžeme, ve stávajícím systému, dělat jednoduše.

1) "Ruku na srdce", pokud jde o manželský pár důchodců, tak tam problém nevidím. Problém ale nastane, pokud jeden z těch dvou odejde na "druhý břeh". Většinou žena, která by si zasloužila daleko větší uznání, tak má z obecně dobře známých důvodů důchod nižší. Když zůstane sama, tak je absolutně nemožné, aby si mohla zachovat alespoň standardní živobytí, bez toho, aby musela chodit na brigády. Je to nedůstojné. Proto bych souhlasila s variantou, aby pozůstalým, pobírajícím důchod, bylo měsíčně přidáno na základní potřeby, které se po odchodu jednoho z manželů automaticky nesníží. Máme dobře propracovaný systém výplat důchodů, ve kterém by se peníze adresně dostaly tam, kam mají, a každý by se mohl svobodně rozhodnout, jestli jet na výlet, nebo jít za kulturou, atd. 

2) Pokud jde o produktivní věk, tak dám příklad: Dva živitelé rodin pracují na jednom pracovišti, jeden v místě bydliště, druhý dojíždí. Cesta za prací činí cca 1 000.- Kč/měs. Ten první má za rok na hezkou dovolenou, ten dojíždějící může sedět doma. Proč má být přespolní za stejnou práci dojížděním znevýhodněn? Zaměstnavatel přece ví, kdo mu do zaměstnání dojíždí, bral by adresné dotace a navíc, podpořilo by se tím i dojíždění za prací. Je to také jeden z důvodů, možná hlavní, proč lidé jsou raději na úřadu práce, případně na sociálních dávkách. Přes zaměstnavatele by rodiče měli dostávat peníze i pro své děti dojíždějící do škol.

Možná by stálo za zmínku, k čemu stát, potažmo ČD, musí živit tak megalomanského administrativního molocha? Chodit do zaměstnání se NEROVNÁ chodit do práce a pracovat by se mělo vyplatit. Kdo nepracuje, ať sedí doma na vlastní odpovědnost a s plným vědomím, že „Bez práce nejsou koláče“. Stohů papírů, ze stále do kola, bezesmyslu vyplňovaných tabulek, se nikdo nenají. Vykonaná práce má být za každým vidět a přinášet celé společnosti užitek. 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.3 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Jiří, děkuji za včerejší diskuzní příspěvek a dovoluji si ho vnímat, jako hezký dárek k dnešnímu svátku :-) Dnes po osmi měsících, které uplynuly od napsání tohoto článku, tuto problematiku vidím stejně, jako v době jeho napsání. "Útoky" a nejapné poznámky v osobní rovině, v bohaté diskuzi níže, vypovídají o jejich autorech, stejně jako článek vypovídá o mně. Kasa není bezedná a platí zde zákon fyziky o spojených nádobách. Pokud chci dostat něco navíc, tak z logiky věci vyplývá, že druhý nutně musí dostat méně, bez ohledu na to jakou měrou se na skutečnosti obě strany podílejí. Přeji všem krásný den a berte život s :-) !!!
Jiří Libánský
Článek se mi líbí. Pokud se peníze nedají učitelům, kvůli tomu, aby měli studenti slevu, je to krátkozraké. Pokud peníze na slevy seniorům se vezmou z podnikatelské sféry, promítne se to do jejich nákladů a vzápětí do ven. Někteří senioři se sice svezou levněji, ale zvýšené ceny pocítí i ti, kteří niksm nejezdí. Ovšem ceny zvyšují ti zlí podnikatelé, zatímco hodný strýček peníze rozdává. Zajímá se někdo, kde ty peníze bere? Například sleva pro dojíždějící do zaměstnání by motivovala např. nezaměstnané, aby se jim vyplatilo pracovat i mimo místo bydliště a ulevilo by to úřadům práce atd. Příkladů by asi bylo víc. Třeba finančně podpořit rodiny, kde se starají o nemohoucí rodiče, aby nemuseli být v nějakém zařízení. Opravdu nejde o závist. Jde o to, aby lidé přemýšleli, jestli jde o skutečný prospěch společnosti, nebo je to gesto, které nám, jako společnosti nepomůže, spíš uškodí, ale jde jen o popularitu politiků.
Jitka Caklová
Při této diskuzi jsem si vzpomněla na článek Tomáše Horáčka https://www.i60.cz/clanek/detail/8837/stanme-se-konecne-sobci Mladá generace versus senioři a senioři versus mladá generace, na obou stranách dospělí lidé. Docela by mě zajímalo, kdyby některý institut udělal průzkum, jak by vypadaly křivky na grafu, které by v rámci rodiny ukázaly, kolik dospělých dětí přispívá svým rodičům k jejich „mizerným“ důchodům a kolik důchodců ze svých důchodů podporuje dobrovolně, mnohdy i nedobrovolně své dávno dospělé „děti“. Mě se článek T.H. líbí a naštěstí se nás jedno ani druhé netýká.
Eva Mužíková
Já bych zase navrhla, aby senioři měli zadarmo veřejné toalety:))) Nojo, ale jak by k tomu přičli muži, kteří díky své jednodušší " technice " veřejná WC nevyužívají tak často jako my, ženy... ach jo
Jarmila Komberec Jakubcová
Ano od státu bychom neměli nic očekávat, každý se musí start jen sám o sebe.Nelíbí se mi že stát chce pořád co nejvíc získat na daních aby mohl pak jako hodný strýček přerozdělovat a politici se mohli tvářit jako dobrodějové. Každý asi s nás by věděl co je potřeba financovat přednostně. A nikdy nebudeme spokojeni.Tak já přeji všem, kteří rádi cestují tak si uplatní slevy na dopravu a ti co jsou nejraději doma ať jim to přejí.A kdo nechce slevu uplatnit ten si u pokladny ČD či Autobusů koupí plné jízdné. Nevěřím, že bude probíhat kontrola občanek komu z nás je už 65 let.Tak to určitě fungovat nebude.
Oldřich Čepelka
Jsem vůči státu minimalista, snažím se od něj chtít co nejmíň. Dosud se to dařilo. Když chce někdo jet vlakem, a´t zaplatí. Když chce kouřit, a´t si zaplatí léčení vlastní rakoviny. Když ovdoví, chápu, že bude třeba dva roky ve stresu, ale pak, když chce, může si najít někoho do dvojice, aby se to životem lépe táhlo. Na stát bych moc nečekal. Snaží se nás provázet od kolébky do hrobu, protože si lidé odvykli starat se o sebe. Babiš sype všem kolem sebe, aby se zalíbil před volbami a ČSSD neměla co rozhazovat. Asi dojde brzy na pastelkovné jako za tatíčka Paroubka.
Zorka Horká
Při vší úctě paní jano, plastový pytel do pece? To by nám Zelení nedovolili :-)
jana zelená
Papírový pytel se může protrhnout. Dnes se používají černé pytle z umělé hmoty.
ivana kosťunová
Na co rakev ? Nás už budou sázet do pece rovnou v papírovým pytli :))
Zorka Horká
No a nebo třeba na rakev?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.