Nenávist na internetu. Pozor na ni
Ilustrační foto: ingimage.com

Nenávist na internetu. Pozor na ni

17. 4. 2018

Lži, dezinformace, komentáře plné zloby. I to je stránka internetu. Je tak snadné napsat někomu k článku či na sociální síť nenávistnou poznámku, urážku. Kdyby pisatel stál dotyčnému tváří v tvář, v devadesáti procentech by tak otevřeně nemluvil. Proč tak podléháme virtuální zlobě?

Debil, kretén a vůl jsou slova, která jsou v internetových diskusích v podstatě lichotkami. Rozmnožily se tam totiž mnohem horší výrazy. Výraz diskuse už na internetu vlastně ztratil původní smysl. Většina lidí nediskutuje, ale uráží se navzájem. V posledních letech tento jev nabírá na obrátkách. Čím dál více novinářů se setkává s tím, že jim lidé k článkům píší urážlivé komentáře a nadávky. Pozoruhodné je, že pokud jim hezky, přátelsky odepíší, řada z čtenářů takzvaně obrátí a odepíše něco ve smyslu, že to tak nemysleli. Nebo už nenapíší. Jako by se lekli, že nadávali konkrétnímu člověku, že on to vnímá, že existuje.

Organizace Člověk v tísni před časem dělala analýzu na téma projevy nenávisti v online prostoru a na sociálních sítích. „Analýza dokazuje mimořádný význam sociálních sítí a diskusních fór pro utváření veřejné debaty a jejich schopnosti nepřirozeně vychýlit naladění celé společnosti svým směrem,“ komentoval ji Ján Simkanič, který vede vydavatelství Internet Info. A dodal: „Sociální sítě a diskuse na zpravodajských serverech nejenže poskytují zázemí pro extrémní projevy uživatelů, ale kvůli technologickým vlastnostem prostředí a z pragmatických obchodních důvodů jejich dopad zrychlují a násobí.“ Jednoduše řečeno, když jsme každý den propojeni přes nějakou sociální síť s kamarády, kteří tvrdí, že jeden z našich kamarádů je debil, brzy začneme o něm tvrdit totéž. Je to smutné, ale je to v mnoha případech tak. A co je horší, do očí to dotyčnému neřekneme. Že je debil, píšeme na internet.  

Když jde o problém v malé partě lidí, je to spíše k pousmání. Jenže na stejném principu to funguje v politice, ve veřejné sféře, zkrátka v oblastech, které ovlivňují chod této společnosti. Když někdo tisíckrát na internetu tvrdí, že ten či onen kandidát na prezidenta podporuje vlnu migrace, spousta lidí tomu uvěří, byť pro to nemají jediný pádný důkaz. Bohužel, to jsou důsledky toho, že žijeme v online světě.

Velkými šiřiteli různých nepravd, lží a dezinformací, ale i pěkně jedovatých komentářů, jsou lidé vyššího věku. Ano, je to jedna ze stránek toho, že současná seniorská generace umí s internetem skvěle zacházet. Bohužel mu také mnozí z nich začali hodně podléhat a objevili jeho kouzlo beztrestného šíření zloby a nenávisti. Mnohdy si to neuvědomují a podle psychologů se tito šiřitelé zloby vlastně chovají naprosto přirozeně. Nadávky a výhrůžky se mnohem snadněji píší než říkají, navíc člověk v anonymním prostředí snadno ztrácí zábrany a má pocit, že je mu lépe, když ventiluje své frustrace.

Centrum prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve své analýze tvrdí, že lidé ve věku nad šedesát pět let jsou nejaktivnějšími šiřiteli nevyžádané elektronické pošty, takzvaného spamu. Zdánlivě na tom není nic špatného. Někdo někomu pošle mail, jenž se mu jeví zajímavý, a dotyčný ho přepošle zase dál, dalším kamarádům, příbuzným, známým. Faktem je, že spamy nyní nejvíce šíří lidé vyššího věku, mnohem častěji než mladí. Nezdá se být na tom nic zlého, ale pozor. Spam není jen zpráva, o kterou příjemce nestál, kterou dostal náhodou. Spam velmi často není zpráva založená na pravdě, nýbrž záměrně zmanipulovaná, právě proto, aby se dostala mezi co největší množství lidí, tedy ovlivňovala jejich názory, myšlení, rozhodování, činy. Takže právě prostřednictvím nevyžádané pošty se do mysli lidí dostává to, co jim tam někdo chce dostat.

Čtyřicet sedm procent  lidí, kteří rozšiřují maily varující před migrací či islámem, jsou lidé starší pětašedesáti let, další velkou část těchto šiřitelů tvoří lidé ve věku pětapadesát až čtyřiašedesát let. I to je na jedné straně přirozená věc. Lidé vyššího věku už něco prožili, mají obavy, zajímá je, kam se svět ubírá. Na straně druhé to je nebezpečná věc. Tito lidé tímto zároveň šíří zprávy, o jejichž původu, obsahu a pravdivosti sami nic nevědí. Prostě jim je někdo poslal, tak jim věří a posílají je dál.

„Stává se, že si informace, které sami šíří, senioři neověřují, protože důvěřují autoritě, která jim je poslala. Tou mohou být jejich kamarádi, bývalí spolužáci nebo kolegové,“ tvrdí Kamil Kopecký z Palackého Univerzity, který tento jev zkoumá. Čím dál více se ukazuje, že internet, který tak úžasně zkvalitnil naše životy, má své velmi temné stránky. Bohužel, ne každý je dokáže rozpoznat a bránit se jim.

Tak až zase budeme mít nutkání napsat někomu k článku, že píše o něčem, čemu vůbec nerozumí, a tudíž je debil, představme si, že mu to říkáme tváří v tvář. Že jsme se za ním vypravili, sedli jsme si s ním ke stolu a chceme s ním diskutovat. Opravdu bychom mu na úvod u toho stolu řekli, že je debil? A až nám někdo pošle mail, ve kterém bude tvrdit, že ten či onen politik krade, rozmysleme si, proč bychom ten mail měli přeposílat dál? Protože tím jeho odkliknutím vlastně sami tvrdíme, že dotyčný politik krade. Jak to víme? Mám pro to důkaz? No tak šup s ním na policii. Ale odesláním mailu se vlastně podepisujeme pod jeho obsah. Tak si nad tím obsahem aspoň trochu zapřemýšlejme.

internet
Hodnocení:
(3.8 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Mirek Hahn
Já chápu, že to tak vidíš... Ale při nejlepší vůli, osobně, to nevnímám jako útoky na určitou skupinu, prostě to tam nevidím. Vidím pár faktorů, které mají senioři společné, tak nějak přirozeným během světa.
ivana kosťunová
Tak si přečti článek JX Doležala v Reflexu. Vlastnosti, které uvádíš, se vyskytují v každé věkové skupině, ale zesměšňovat a dehonestovat seniory se jaksi promíjí. Proč? To vážně nevím. Asi proto, že se senioři nebrání. Proč se nebrání? Stydí se a jejím trapně.
Mirek Hahn
Tepání do seniorů jsem nezaznamenal, ve veřejném prostoru jsou teď tepáni multikulturalisté... Ale napadnutelní a zranitelní jsou proč? Protože jsou důvěřiví? Protože věří proklamovaným heslům a neanalyzují slibování nemožného? Nebo proč?
ivana kosťunová
Senioři nejsou neprůstřelní, právě naopak. Jsou snadno napadnutelní a snadno zranitelní. Zkus si něco podobného napsat o nějaké národnostní menšině a budeš obžalován z rasové nenávisti. Prostě se stalo hitem sezony, do seniorů rázně tepat.
Mirek Hahn
....a proč tedy populisté a podvodníci tak cílí především na seniory, když jsou senioři tak "neprůstřelní" ? Asi náhoda....
ivana kosťunová
A to je přesně ten závěr, ke kterému ten článek směřoval. Už jsem si myslela, že jsme tu debatu uspokojivě uzavřeli, ale nedá se nic dělat. Takže : Senioři nešíří hoaxy, nekupují předražené hrnce(kde by na to vzali?) , umí si vyhledat potřebné informace a už vůbec nezapříčinily propad tradičních stran. Alespoň ne ve větší míře , než ostatní věkové skupiny. Ani z předmětné studie to nevyplývá.
Jiří Libánský
Ať chcete nebo ne, způsob myšlenkových pochodů se mění během života. Jinak uvažuje dítě, jinak dospělý a jinak senior. Je to tak dobře. Závisí na tom základní orientace v životě. Lidstvo k tomu dospělo mnoha miliony let vývoje a uložilo si to do genů. Nejkritičtější myšlení má jedinec ve svém nejproduktivnějším věku. To má ve společnosti postavení nejen vůdce, ale i sběratele informací. Dosud senior nikdy ve společnosti neplnil tuto funkci. Stařešina dosud nikdy sám informace nezískával. Jeho úkolem bylo působit jako zdroj zkušeností. To se změnilo a senioři si získávají informace sami. A jak je jim dáno geneticky, důvěřují jim. Tedy, když toho někdo zneužije a dodá jim nepravdivé informace, oni udělají to co mají geneticky dáno. Podle svých bohatých životních zkušeností vše zhodnotí a udělají závěr. Proto nakupují za desítky tisíc hrnce, vysavače a deky. Proto šíří hoaxy. V naší společnosti seniorů přibývá. Proto také propadávají tradiční strany a do vedení státu se dostávají politici i strany, které operují na bázi populismu. Spoléhají na to, že silácké řeči o vlastní dokonalosti a úspěšnosti budou přijímány mnoha lidmi, kteří si nedokážou vyhledat informace o skutečném stavu věcí a kteří neodhalí, že ta tvrzení se opírají o někdy až nehorázné lži.
Dana Puchalská
Honzo děkuji. Byla to vášnivá debata. Ono je smutné, když si lidé z takového prima chytrého pomocníka jako je internet udělali hnusneho pána. Kolovaci @jsou na pováženou. Já mám dost přátel, ale jejich adresy vždy mažu. Nevím proč by měly ty adresy lítat dál. Je to od některých lidí nezodpovědné. Já jsem komunikativní, ale soukromí si chráním a snažím se o toto i u jiných. Minule mi kamarádka posla milý vzkaz, ale před mojí adresou bylo 30 pro mně neznámých lidí. Tak jsem je musela pracně odstranit. Píšu ji to neustále ale je to zbytečné. A pak takhle vzniká řetězové neštěstí. Hezkou dobrou noc.
Helenka Vambleki
Rozklikla jsem si výsledky na www.starcinanetu.cz a musím se přiznat, že i já jsem respondent tohoto výzkumu, přišel mi dotazník e-mailem a jsem tedy jedna z těch 1072. Ta tisícovka je "normální počet" pro žádaný průzkum a průzkum je opravdu objektivní. A zde se dostávám k tomu věku-do dotazníku se uvádí opravdový pravdivý věk a proto jsou údaje o stáří respondentů tak přesná. Švindlovat s věkem není možné, protože jsem zaregistrovaná a chodí mi několik různých dotazníků do roka /na cokoli - bankovní sektor, politické názory, naposled asi před týdnem otázky o dodavateli energií
Helenka Vambleki
Jitko, souhlasím s těmi adresami, to by mne taky mohlo klepnout, když vidím ty hady adres a představím si, jak i mne někdo takhle posílá mezi divou zvěř. Ale ne každý si všimne po několika úpravách Seznamu že při přeposlání je v textu světle fialový rámeček Zobrazit původní e-mail a že teprve když na něj klikne, rozbalí se text, ze kterého by se měly adresy odstranit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.