To je šok: Jediné tučné jídlo může vést k onemocnění srdce
Ilustrační foto: ingimage.com

To je šok: Jediné tučné jídlo může vést k onemocnění srdce

19. 4. 2018

Nový výzkum odhalil dramatické a téměř okamžité změny v cévách po konzumaci jednoho tučného jídla. Studie vyšla v časopisu Laboratory Investigation a přináší šokující závěry. Především pro milovníky rychlého občerstvení a typických českých jídel.

Je dobře známo, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků je jedním z faktorů, který přispívá ke vzniku srdečního onemocnění. Většina z nás už mnohokrát slyšela, že dlouhodobá konzumace tučných jídel nás ohrožuje. Ale je vůbec možné, aby účinky jednoho jídla byly okamžitě rozpoznatelné a dokonce škodlivé? Tuto otázku si položili vědci z Medical College of Georgia v Augustě a laboratorními testy zjistili následující.

Tučná jídla a červené krvinky

Studie se zúčastnili zdraví muži, kteří pravidelně cvičili a měli normální hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Polovina z nich dostala koktejl s vysokým obsahem tuku, ta druhá s nízkým obsahem. Vědci provedli čtyři hodiny po jídle účastníkům laboratorní vyšetření krve se zaměřením na dopad obsahu tuku na červené krvinky. A proč právě na ně? Červené krvinky jsou velmi důležité pro zdraví našeho srdce. Rozvádějí kyslík ke tkáním a svým složením mohou ovlivňovat i vlastnosti cévní stěny.

Co způsobila tučná strava?

Vědci zjistili u účastníků několik změn červených krvinek. Změnily velikost a tvar. Už nebyly hladké, ale objevily se na nich „hroty“; rostla sedimentace erytrocytů a změny byly pozorovány i v monocytech, které představují jeden z typů bílých krvinek. Kromě toho vědci odhalili další významnou změnu, a to zvýšení hladiny enzymu (MPO), který je spojován s tvorbou volných kyslíkových radikálů; ty se pak podílejí na kornatění tepen; to vzniká v důsledku ukládání tukových látek do stěny tepny. Volné kyslíkové radikály mohou vést k narušení funkce červených krvinek, ale i cévní stěny.

Vyšetření ke stanovení rizika onemocnění srdce a cév

„Lidé by měli především snížit ty rizikové faktory, které jsou ovlivnitelné - nekouřit, jíst dost ovoce a zeleniny, udržet si normální tělesnou hmotnost a pravidelně se hýbat,“ říká na úvod profesor Jaroslav Racek, vedoucí Ústavu klinické biochemie a hematologie v Plzni. „Jedním z vyšetření ke stanovení rizika kardiovaskulárních problémů, infarktu a mozkové mrtvice, je lipidový profil. Ten zpravidla zahrnuje vyšetření celkového cholesterolu, HDL-cholesterolu, LDL cholesterolu a triacylglycerolů. V případě nežádoucích výsledků může lékař pacienta odeslat na speciální pracoviště k doplnění metabolických či genetických vyšetření.“ (Podrobné informace o těchto vyšetřeních na www.laboratornitesty.cz).

Výsledky výzkumu mají i svou pozitivní stránku. Měly by nás přimět více přemýšlet o tom, co jíme, a jaké to bude mít pro nás důsledky. Pokud totiž dietní chyby opakujeme znovu a znovu, naše tělo si s tím už neumí poradit.

srdce zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Proto asi už léta při odběru krve u lékaře musíte přijít nalačno. Na to přišli američtí vědci teprve teď? Podle všech "amerických" výzkumů je s podivem, že lidstvo ještě žije.
Jana Šenbergerová
A to netušíme, jak může být nebezpečné vstát ráno s postele. Stejné nebezpečí se skrývá za chmurnými myšlenkami. Omlouvám se za neadekvátní reakci na tak vážné téma, ale nějak nemám chuť si ji odpustit.
Libuše Křapová
Já mám pocit, že američtí vědci mají samé šokující výzkumy. Ještě nedávno byly zakázány třeba vejce, máslo, nyní se to doporučuje, to samé je z light potravinami. Nedávno jsem četla, že jsou škodlivější, než potraviny neodtučněné. Řídím se podle toho. Co je americkými vědci zakázáno, je zdravé (samozřejmě v určité míře). Co je doporučeno, tomu se raději vyhnout. Jím, na co mám chuť.
Margita Melegova
Vseho s mirou, vcera tucne, dnes sama zelenina, po secteni mi vychazi rovnovaha, tak proc si lamat hlavu.
Jarmila Komberec Jakubcová
Tlustý bůček a různá mastná jídla nejím už asi 30 let. Vždy jsem k tomu měla silný odpor.To si raději dám něco zeleniny.
Jarmila Komberec Jakubcová
Je zajímavé, že nedávno jsem četla zde obrovskou chválu na různé úpravy bůčku a spousta íčkařů byla nadšena.
Věra Ježková
Tučná jídla mi nechutnají, ani nedělají dobře. Ovšem třeba takové teplé, nebo i studené škvarky, to je něco!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.