Jak vařily naše prababičky: tradiční škubánky s mákem
Jak vařily naše prababičky

Jak vařily naše prababičky: tradiční škubánky s mákem

20. 4. 2018

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky.

Jedním z dnes už téměř zapomenutých jídel našich prababiček jsou škubánky – rychlý, nenáročný a přitom chutný pokrm, který šlo pořídit za pár korun. Na venkově dokonce úplně zadarmo.

Jak na to? Brambory oškrábeme, nakrájíme a zalijeme horkou osolenou vodou. Vaříme, ale ještě před dovařením do měkka vodu slijeme a nahradíme horkým mlékem. Posypeme moukou, přikryjeme pokličkou a pak teprve necháme na mírném ohni dovařit (cca 10 až 15 minut). Přidáme máslo, rozmačkáme a ušleháme. Lžící namočenou v horkém sádle z takto vzniklé hmoty vykrajujeme noky. Podáváme posypané mákem umletým ve strojku a moučkovým cukrem.

Pokud nám uvařený materiál zbude, nemusíme mít makové škubánky opakovaně. Pro zpestření je možné místo sypání mákem a slazení noky také posolit a lehce osmažit na pánvi.

 

Ingredience
1 kg brambor
10 dkg hrubé mouky
6 dkg másla
4 dcl mléka
3 dkg máku
3 dkg moučkového cukru
sůl
trochu sádla

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Moje babička dělávala v létě škubánky s brusinkami rozčvachtanými v mléce. To byla mňamka. Nemám ráda škubánky osmažené.
Věra Halátová
Škubánky se snad vaří pořád. Já je sice neumím uvařit, je to české jídlo. Už mnohokrát mi známé ženy říkaly, jak je mám připravit. V tom receptu je hrubá mouka, ale v postupu není napsáno, kdy se ta hrubá mouka použije. A škubánky se nevaří. Tam mouka se tam musí propařit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...