Pampeliška
Foto: autorka

Pampeliška

23. 4. 2018

Pampeliška, to je liška,

se svou zlatou hlavičkou,

zahřeje mi srdíčko.

Pampeliška je velice životaschopná. Nejen, že je to důležitá léčivka, ale musím ji obdivovat  i pro  její drzost a lásku k životu. Dere se na svět ze zákoutí úplně pro růst nevhodného, ale ona vítězí a její zlatá hlavička zazáří i na smetišti, které jí vůbec nedokáže nic ubrat na kráse. Obdivuji ji a miluji. Každý rok čekám, až se rozzáří.

Někdo tvrdí, že je to plevel, a když se mu objeví v pěstěném trávníku, zuřivě ji hubí. Není to ale jednoduché a pampeliška se brání. Její kořeny sahají do velké hloubky, jsou silné a těžko se likvidují. Je zajímavé, že tito chytráci vůbec nevědí, jak jsou i kořeny pampelišky léčivé. Hlavně, že trávník svojí krásou nenarušují.

Ona ale vůbec nedbá na zlobu zahrádkářů, směje se za plotem a snaží se znovu proniknout na jejich zahradu, aby je potěšila. Nezná totiž nenávist.

Pampeliška, jako všechno krásné, nemá dlouhý život. Její krása docela rychle povadá a její krásné zlaté vlásky se mění na šedivé chmýří, které vítr rozfoukává do okolí. Jsou to ale semínka, která nám slibují opět její jarní krásu a znovuzrození.

Tak to je koloběh života. Škoda, že mé šedivé chmýří na hlavě, keré také vítr rozfoukává, nepřinese zrození žádné. Přeji si ale, abych těchto zrození pampelišek zažila ještě v životě co nejvíce.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Také mám ráda pampelišky v trávníku a napsala jsem o nich také článek.
Jana Šenbergerová
Pěkné! Mám je ráda. Lahodí oku, i žaludku.
Marie Doušová
Hano, krásný článek a fotky také potěší oko. Moje maminka dělala z pampelišek výborný med. Já se musím přiznat , že jsem na mé zahrádce také jeden čas bojovala s pampeliškou ,ale nakonec jsem to vzdala a nyní se krásně vyjímá na našem trávníku.
Libor Farský
Nechápu proč mnozí rádoby vlastenci dávají před českou loukou přednost anglickému trávníku.
Hana Rypáčková
A je to tu zase. Pampelišky. Vloni jsem vařila med a že bych to zopákla?
Zuzana Pivcová
Vím, že kdysi byl náš dvůr v Týně pokryt pampeliškami. Sestra mě v nich vyfotila a já jsem poslala fotku Holanďanovi. Ten tyto kytky vůbec neznal. Taky si vybavím svou básničku zhudebněnou Lubomírem Müllerem pod názvem Pampeliška. A z listů pampelišek je dobrý salát, protože podporuje činnost jater a slinivky. Je ale dost hořký. Díky, Hani, to jsem se rozepsala!
Jana Kollinová
Na snímcích Hanky Š. jsou pampelišky nádherné. Znám případy, kdy pampelišky vytočí pěstitele dokonalých trávníků doběla. Mám ráda trávníky i s pampeliškami.
ivana kosťunová
Já zase vzpomínám, jak jsme právě z pampelišek pletly věnečky.
Naděžda Špásová
Hanko, hezky napsané. Pampelišky se mi líbí, a jako zahradnice, na ně pořád nadávám. Jsou rychlejší, než moje chuť k plení. Loni dcera udělala pampeliškový med a byl fakt moc dobrý. Z okna paneláku se kochám žlutými květy v krásně zelené trávě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%