Největší mamut „žije“ v Česku, na Dolní Moravě
FOTO: autorka

Největší mamut „žije“ v Česku, na Dolní Moravě

26. 4. 2018

Mamut se vrátil na Dolní Moravu, do zmodernizovaného střediska, které leží pod Králickým Sněžníkem téměř na hranici Čech a Moravy. Je to místo, odkud lze vyrazit na mnoho zajímavých túr, ať už jste sami nebo s vnoučaty.

Největší letošní novinkou na Dolní Moravě bude třináctimetrový mamut, který v soběskrývá (je třináct metrů vysoký a 31 metrů široký) dvě patra zábavy pro děti. Ty si zde mohou vyzkoušet, jestli zvládnou přehlušit mamutí řev, shlédnou video vysvětlující způsob jejich života, ale také se mohou proskočit po liánách. Děti se stanou objeviteli a cestu si budou klestit skrz dobrodružné stezky s popadanými kůly, tunely, mezi liánami a ocitnou se i v jeskyni.

Obě patra jsou propojená - do toho druhého se leze jednou mamutí nohou lanovým komínem nebo se děti mohouvyškrábat přes lezeckou stěnu se šplhacím tunelem s gumovými pásy. Zpět na zem se dostanou dvacet čtyři metrů dlouhým tobogánem v chobotu.

Mamut se na Dolní Moravu svým způsobem vrátil. Před milionem let se tu totiž proháněla mamutí stáda a ve zdejší řece se našly mamutí kly.
Je to další z velkých investic střediska, do kterého v zimě vyrážejí lyžaři a v létě turisté. Velkou atrakcí Dolní Moravy je i Stezka v oblacích stromů, odkud je vidět široko daleko. Ke stezce v nadmořské výšce 1116 metrů je nutné vyšlapat pěšky nebo vyjet lanovkou. Dosahuje výšky 55 metrů a procházet se „v oblacích“ umožňuje i 710 metrů dlouhá dřevěná lávka. Po té je možné jet s vozíkem i kočárkem. Nejkrásnější je to zde večer, kdy středisko utichne a slunce rozehraje mraky do červena. Na jedné straně vidíme do Čech, na druhé máme jako na dlani jesenickou hřebenovku.
Bavit to zde bude i vnoučata. Na stezce jsou sítě určené k prolezení z jednoho patra lávky do druhého.Na vrcholu stezky se nachází „kapka“,síť ve výšce 50 metrů. Když se na ni postavíte, vidíte dolů (doporučuji jen pro otrlé). Odvážné děti (ale i dospělí!!!) mohou k cestě dolů využít parádní 100 metrů dlouhý tobogán s okénky a několika klopenými zatáčkami.

Lanový park s pěti dráhami, bobová dráha, lezecká stěna, vodní park s mnoha atrakcemi, lesní království v korunách stromů na závěsných žebřících, pískový svět s prolézačkami, letní tubingové dráhy, ani obří vzduchová trampolína – to jsou další atrakce Dolní Moravy, které budou bavit vnoučata.

Na túru
Dolní Morava je také ideálním výchozím bodem pro turistiku. Největším lákadlem je dobýt Králický Sněžník. Ten je z vrcholové stanice lanovky vzdálený deset kilometrů. Odtud se vychází po modré, která se na chvíli mění v zelenou, aby se pak vrátila zase k modré (rozcestí pod Babuší - vrchol Sušina - Stříbrnická - Králický Sněžník). Pod vrcholem pramení řeka Morava a kousek odtud stojí symbol Králického Sněžníku – kamenná soška slůněte. Stojí tu od roku 1932 - na paměť 10. výročí založení skupiny Jescher. Prý má magické schopnosti – kdo se dotkne chobotu, může si něco přát. Je tu krásný výhled na masív Hrubého Jeseníku. Pozor při návratu – ne všude je označená Dolní Morava, je tu možné snadno zabloudit.

Značky také vedou na rozhlednu Klepý na česko-polské hranici na stejnojmenném vrcholu. Z parkoviště Pod Klepáčem sem vede červená turistická trasa. Tam i zpět je to 14 kilometrů.

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
To je úžasné a krásná reportáž, děkuji. Škoda, že to mám tak daleko...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%