Útržky vzpomínek: Krátká cesta stoletím
Foto: autorka

Útržky vzpomínek: Krátká cesta stoletím

25. 4. 2018

Uranie
Když jsem byla malá, bydleli jsme v Praze v ulici Na Maninách. Maminka se mnou chodila do parku U Uranie. Pamatuji se na pódium, které tam vyčnívalo nad zemí a na němž jsem si hrála. Až jako dospělá jsem si uvědomila, že to byl pozůstatek kdysi slavného divadla. Působilo asi 43 let, největší rozkvět zaznamenalo v době okupace. Hrály v něm takové osobnosti jako Vítězslav Vejražka, Rudolf Deyl, Marie Vášová, Blanka Waleská, Miloš Nedbal, František Filipovský, Felix le Breux, Nelly Gaierová, Hana Vítová nebo František Hanus. S divadlem také spolupracovali Josef Hlinomaz, Dana Medřická, Adina Mandlová, Zdenka Sulanová a další. V roce 1946 divadlo shořelo.

Pohřby dvou prezidentů
Jedna z mých nejstarších vzpomínek. Je listopad roku 1957. Jsou mi tři roky a kousek. Stojím na zamřížovaném okně v přízemí velké budovy na nábřeží. Vedle mne je maminka a spousta dalších lidí. Po nábřeží jde dlouhý průvod. Okno je Státní plánovací komise (dnes Úřad městské části Praha 7). Nábřeží je Kapitána Jaroše. V průvodu vezou zemřelého prezidenta Antonína Zápotockého.

O mnoho let později, v září roku 1979. Stojíme s kolegyněmi z práce na Těšnově. Míjí nás smuteční průvod. Tiše vzdáváme čest panu prezidentu Ludvíku Svobodovi.

Zmizely sochy
Jako dítě jsem chodívala s rodiči z Holešovic na procházku na Letnou. „Ke Stalinovi“ a „pod Stalina“. Z jedné takové procházky mě rodiče odvedli na pohotovost, odkud jsem putovala do nemocnice s diagnózou infekční žloutenka. Když jsem si vyšla po několika měsících klidového režimu s rodiči opět na procházku, Stalin už na svém místě nestál.  

Jela jsem na přijímací zkoušky na Pedagogickou fakultu UK do Brandýsa nad Labem. Místní mi ukazovali cestu: „Je to ta budova, před kterou stojí Masaryk“. Když jsem do Brandýsa přijela znovu po prázdninách, TGM už tam nestál. Nyní tam socha opět je, pouze o trochu blíž k náměstí.

 

Fotografie:

Uranie

Zadní strana divadla a přilehlá zahrada: https://cs.wikipedia.org/wiki/Lidové_divadlo_Uranie#/media/File:Uranie.png. Autor: Praha moderní i historická ve 250 obrazech, Dort & Panzer, Volné dílo. https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7028227

Pohřby dvou prezidentů

Ant. Zápotocký: www.obrazky.cz

Úřad MČ Praha 7: autorka

L. Svoboda: http://retrofotr.cz/files/foto/thumbs/1414080425-svoboda-pohreb-9.jpg

L. Svoboda 1: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/velky-pohreb-historie-ceskoslovensko/r~i:gallery:24101/r~i:photo:434500/

L. Svoboda 2: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/velky-pohreb-historie-ceskoslovensko/r~i:gallery:24101/r~i:photo:434498/

Zmizely sochy

J. V. Stalin: https://cs.wikipedia.org/wiki/Stalinův_pomník

Autor: Miroslav Vopata, taken by my grand father, uploader Krokodyl – my own scan, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2148246

T. G. M: autorka

 

1948-1989 Můj příběh Příběhy naší republiky
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Je fakt, že nám v paměti zůstanou opravdu jen útržky zážitků a událostí. Ale Ty jsi je podala reportážně zajímavě. A oceňuji i práci s prameny. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%