Tip na výlet: Hrad Hazmburk
Foto: autorka

Tip na výlet: Hrad Hazmburk

10. 5. 2018

Asi jen málokdo nikdy neviděl obrázek zříceniny hradu Hazmburk (okres Litoměřice). Známý je obraz dvou jeho věží, vypínajících se na čedičovém kopci a tvořících nepřehlédnutelnou dominantu krajiny dolního Poohří. Skalnatý čedičový kopec vystupuje z jen mírně zvlněné okolní krajiny do výšky 418 m, a tak je viditelný na desítky kilometrů. Však učaroval nejen Karlu Hynku Máchovi, který Hanžburek, jak jej nazýval, rád pozoroval z Radobýlu nad Litoměřicemi, ale i mnoha malířům české krajiny.

Za husitských válek Zajícové, kterým hrad tehdy patřil, stáli na straně kališníků. A o nedobytnosti hradu svědčí to, že právě zde byly ukryty kostelní poklady z Pražského hradu a skutečně husité hrad nedobyli. V 15. století se však Zajícové přestěhovali na nedaleký hrad v Budyni nad Ohří, který obyvatelům skýtal větší pohodlí. Hazmburk od té doby začal pustnout.

Dnes patří státu, který jej udržuje a my si jej za vcelku mírné vstupné můžeme prohlédnout. Máme několik možností, jak se k hradní bráně dostat. Turistické cesty k hradu vedou ze všech světových stran. Většina návštěvníků přijede autem do Klapého, zaparkuje pod hradem a vydá se na cestu vzhůru cestou mezi stromy. Já však výletníkům doporučuji mnohem příjemnější cestu. Vydáme se z Libochovic po červené značce, která nás zakrátko ze silnice zavede doprava na polní cestu. Po ní zvolna stoupáme mezi poli a přibližujeme se k hradu, přičemž ho stále máme pěkně na očích. Plni obdivu pozorujeme majestátní věže i okolní krajinu a ani si nevšimneme, že vlastně jdeme stále nahoru a měly by nás bolet nohy. Na úbočí kopce jsou udržované ovocné sady. Jen poslední úsek se spojí s cestou z parkoviště a dovede nás společně až ke zbytkům brány a pokladně.

Celé temeno kopce, situovaného podélně od západu k východu, bylo zastavěno. Dolní oválná Černá věž je postavena z místního černého čediče a nějaký čas sloužila i jako vězení. My se však vydáme výše k hranolovité Bílé věži. Ta je turistům přístupná a po vystoupání 130 schodů se ocitneme na báječné pozorovatelně. Větřík nám čechrá vlasy a jako na dlani máme panorama Českého středohoří - vyskládané kopečky včetně naší největrnější hory Milešovky, vesničky i města, továrny, šachovnici polí i vzdálený Říp na východě. Přímo pod kopcem jsou nádherné ovocné sady a vesnička Klapý. Krásně si tady můžeme naplánovat další výlety, protože  České středohoří je doslova nabité přírodními zajímavostmi, hrady i zámky a neprošlápnout si nepřeberné množství tras na vlastní boty by byl hřích a tady určitě zatoužíme vydat se dál za poznáním. Sestoupíme do Klapého a po silnici se vrátíme do Libochovic. Celou cestu opět můžeme pozorovat impozantní hrad. V nohách máme příjemných asi 10 km.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Alí, líbí. Třeba mě tam někdy zlákáš, šla bych ráda. FOTKY ÚŽAS. *******
Alena Tollarová
Děkuji všem za zkouknutí a hlavně těm, komu hrad stál i za pár slovíček. Třeba se tam někdy vypravíme.
Jaroslava Handlová
České středohoří pro mne stále zůstává neprozkoumaným tajemstvím. Často jsem tou krajinou sice projížděla v rámci různých pracovních cest. Ovšem dopřát si tam turistiku dle vlastních chutí, to mi dosud nikdy nevyšlo. Chtělo by to vícedenní pobyt, uvažuji o něm. Tvoje krásné jarní fotky jsou dokonalým lákadlem. Ale věřím, že tam je to zajímavé celoročně.
Elena Valeriánová
*****
Marie Seitlová
Ali neznám, ale s Tebou jsem alespoň takto poznala. Je to krásná fotoprocházka. A to bílé kvítečko je snědek.
Hana Rypáčková
Sláva, na Hazmburku jsem byla. Ale chtěla bych se do okolí Litoměřic vrátit..Jsi dobrá tulačka...
Eliška Murasová
Ali, díky za pěknou nabídku na výlet. Ale bohužel moc daleko, tak se mohu alespoň pokochat díky Tvým úžasným fotkám a dočíst se, co jsem nevěděla. Tak to má být.
Marie Novotná
Znám v okolí pána a ten chodí každý rok 1000 km.AleTy jich máš v nohách jistě víc.Moc ráda se dívám na Tvoje fotky a články jsou psané jak od průvodce.Díky.Já tam nikdy nebyla.
Jana Šenbergerová
Alenko, pro mě je tvůj příspěvek krásnou vzpomínkou na kamarádku, se kterou jsem tam byla před lety také v máji. Jely jsme asi od Lovosic, vystoupily z vlaku na zastávce mezi poli, po kterých skutečně běhali zajíci, a obdivovaly otakárky, kteří se u hradu vyhřívali na sluníčku. Je tam moc krásně. Dík!
Eva Mužíková
Alenko, zase se Ti to povedlo. Článek i fotky, zkrátka umíš...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.