Tip na výlet: Hrad Hazmburk
Foto: autorka

Tip na výlet: Hrad Hazmburk

10. 5. 2018

Asi jen málokdo nikdy neviděl obrázek zříceniny hradu Hazmburk (okres Litoměřice). Známý je obraz dvou jeho věží, vypínajících se na čedičovém kopci a tvořících nepřehlédnutelnou dominantu krajiny dolního Poohří. Skalnatý čedičový kopec vystupuje z jen mírně zvlněné okolní krajiny do výšky 418 m, a tak je viditelný na desítky kilometrů. Však učaroval nejen Karlu Hynku Máchovi, který Hanžburek, jak jej nazýval, rád pozoroval z Radobýlu nad Litoměřicemi, ale i mnoha malířům české krajiny.

Za husitských válek Zajícové, kterým hrad tehdy patřil, stáli na straně kališníků. A o nedobytnosti hradu svědčí to, že právě zde byly ukryty kostelní poklady z Pražského hradu a skutečně husité hrad nedobyli. V 15. století se však Zajícové přestěhovali na nedaleký hrad v Budyni nad Ohří, který obyvatelům skýtal větší pohodlí. Hazmburk od té doby začal pustnout.

Dnes patří státu, který jej udržuje a my si jej za vcelku mírné vstupné můžeme prohlédnout. Máme několik možností, jak se k hradní bráně dostat. Turistické cesty k hradu vedou ze všech světových stran. Většina návštěvníků přijede autem do Klapého, zaparkuje pod hradem a vydá se na cestu vzhůru cestou mezi stromy. Já však výletníkům doporučuji mnohem příjemnější cestu. Vydáme se z Libochovic po červené značce, která nás zakrátko ze silnice zavede doprava na polní cestu. Po ní zvolna stoupáme mezi poli a přibližujeme se k hradu, přičemž ho stále máme pěkně na očích. Plni obdivu pozorujeme majestátní věže i okolní krajinu a ani si nevšimneme, že vlastně jdeme stále nahoru a měly by nás bolet nohy. Na úbočí kopce jsou udržované ovocné sady. Jen poslední úsek se spojí s cestou z parkoviště a dovede nás společně až ke zbytkům brány a pokladně.

Celé temeno kopce, situovaného podélně od západu k východu, bylo zastavěno. Dolní oválná Černá věž je postavena z místního černého čediče a nějaký čas sloužila i jako vězení. My se však vydáme výše k hranolovité Bílé věži. Ta je turistům přístupná a po vystoupání 130 schodů se ocitneme na báječné pozorovatelně. Větřík nám čechrá vlasy a jako na dlani máme panorama Českého středohoří - vyskládané kopečky včetně naší největrnější hory Milešovky, vesničky i města, továrny, šachovnici polí i vzdálený Říp na východě. Přímo pod kopcem jsou nádherné ovocné sady a vesnička Klapý. Krásně si tady můžeme naplánovat další výlety, protože  České středohoří je doslova nabité přírodními zajímavostmi, hrady i zámky a neprošlápnout si nepřeberné množství tras na vlastní boty by byl hřích a tady určitě zatoužíme vydat se dál za poznáním. Sestoupíme do Klapého a po silnici se vrátíme do Libochovic. Celou cestu opět můžeme pozorovat impozantní hrad. V nohách máme příjemných asi 10 km.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.