Tip na výlet: Valtice - Salon vín České republiky
Foto: autorka

Tip na výlet: Valtice - Salon vín České republiky

8. 6. 2018

Logo Salon vín Mám ráda víno. Lásku k němu jsem zdědila po svém otci. Co jsem ale nezdědila,  jsou chuťové a čichové pohárky. Tatínek svého času patřil mezi nejlepší  degustátory. Snažila jsem se ho dohnat alespoň teoretickými znalostmi. Přesto  zůstávám mezi těmi, co hodnotí víno chutná – nechutná. Kde mám cítit tabák,  necítím nic, kde tóny meruněk a vanilky, cítím vůni, kterou nejsem schopna  identifikovat. Součástí mého vinařského studia jsou i různé ochutnávky. Jak se ale  dostat k opravdu kvalitním vínům? Většinou jde ruku v ruce poměr cena – kvalita.  No a pořiďte si domů několikastovková vína s tím, že zjistíte, že vám až tak  nechutnala. Proto jsem s radostí objevila (vinařům notoricky známé místo) Salon vín  České republiky.

 Dovolte mi vám toto skvělé místo doporučit. Na jihu Moravy jsou k vidění různé  skvosty, ale já se budu věnovat cca stometrové procházce sklepem Valtického  zámku. Je možné vstoupit zdarma a jen se tak kochat. Byla by to ale škoda. Připravte si 400 Kč, uchopte degustační skleničku a vstupte.

V této expozici jsou celoročně prezentovaná vína oceněná Zlatou medailí „Salon vín České republiky“. Můžete si vybrat ze tří programů, ale já doporučuji program A1 – volná degustace. Můžete procházet sami a vědomosti čerpat z informačních tabulí, nebo lze využít služeb sommeliera. Degustace je časově omezená, ale věřte, 90 minut je tak akorát. Do skleniček lijte opatrně, jen tak lehkou degustační porcičku. Vždyť před sebou máte možnost ochutnat až 100 vzorků.

               Vstupujeme do sklepa                     Vedle vzorků je nádoba na jejich případné vylití           

Na poličkách umístěných na sudech jsou otevřené, speciálními zátkami zašroubované, lahve s tematicky příbuzným obsahem. Sami si nalijete a sami hodnotíte. Hned vedle jsou o degustovaném vzorku podrobné informace. Odrůda, charakteristika, obsah cukru, přívlastek, bezcukerný extrakt, procento alkoholu, oblast, vinař, cena…

               Ochutnávková kolekce                      Charakteristiky ochutnávaných vín                    

A vy můžete po jazyku válet a ku půnebí tisknout, zjišťovat, zda váš názor je shodný s názorem odborníků, zajídat pečivem, které k degustaci dostanete, vyplachovat skleničky, aby se vám ty zázraky nemísily, a prokládat vodou z všudypřítomných barelů. Degustační vzorky nemusíte vypít, můžete je vylít a posoudit pouze buket, svěžest, dozvuk … Ale já bych řekla, že je to škoda.

              Zapít vodou, umýt skleničku                      Šroubovací degustační uzávěr                              

Můžete vzorky přeskakovat, ale i se vracet, a pokud vám zbyde čas, vrátit se k vínu, které vás oslovilo nejvíce. A degustovat, degustovat, degustovat. Můžete také nakupovat, nebo si jen tak odnést zážitek. Jediné, co vás omezuje je čas a vědomí, že je ze sklepa potřeba vylézt na „světlo boží“ a s mírně ovíněnou hlavou rozhodnout: chutná- nechutná? Věřte, že CHUTNÁ.

               Nákupní košíky                   To nejlepší z české produkce    

cestování soutěžní příspěvek
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Skleničku vína si občas dám. Ale opravdu jen občas, takže degustace není nic pro mě. Ale podívala bych se tam určitě ráda.
Hana Rypáčková
Js ráda, že je zámeček opravený. Za studií jsme tam spali při brigádách ns vojenských patrových postelích a to okolí....Degustaci jsem zažila a málem si zkazila chuť na vínko. Dobrý rok jsem měla útrum...Myslím, že jsme zajídali jablkem, chuť na jablko nezmizela...Je to dávno..
Zuzana Pivcová
Blanko, je to precizně zpracovaný příspěvek, Ale nechce se mi ani domyslet, co by se mnou taková degustace (i zredukovaná) udělala. :-D
Mirek Hahn
Jak tam bývá plno ?
Tamara Brebisová
Blanko, moc se mi líbí, jak píšeš ve svém článku - po jazyku válet a ku půnebí tisknout :-). Úplně tě vidím a hned mám chuť s tebou nějakou tu sklenku vypít !!!!
Věra Ježková
Hezká pozvánka. Kdysi jsem absolvovala jednu degustaci v Pavlově v rámci pracovního výjezdního zasedání. Na několika jsme byli v Praze – ovšem ne ve sklípku.
ivana kosťunová
Blanko- dobrá tématika a skvělý článek. Chvíli jsem uvažovala, že bych se na takovou degustaci vypravila- je to velmi lákavé- ,ale mám obavy, že bych okoštovala maximálně pět druhů, a potom by všechny vzorky dostaly u mne stejnou chuť.
Dana Puchalská
Moc hezká pozvánka na Moravu. Já byla jednou v Mikulově a sice ve sklepě Turold. Ochutnávka začala odpoledne a večer jsme byli všichni rádi, že jsme vylezli ven. Ale pak jsme nevěděli co nám chutnalo nejvíc. Ovšem jen "hrdinové" z naší výpravy šli ještě jednou. My ostatní radši zalezli do stínu a do sklepa už radši nešli. A tak jsme absolvovali prohlídku zámku a coural jsme po městě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.