Žižkov po kolonizaci venkovany
FOTO: autor

Žižkov po kolonizaci venkovany

13. 6. 2018

Takhle to tu teď vypadá, kolem našeho činžáku. Odpadky přímo na chodníku, jiné odhazované z oken bytů, směrem k popelnicím, dole na dvorku. To původní Pražané opravdu neuměli…

Ti mně odpovídající pohoršení čtenáři patří ke slušným Nepražanům.

                                                                          

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Manžel rodilý zizkovan mi nyní rika ze nezna takové místo které popisujete. O jakou ulici se jedná
Jarmila Komberec Jakubcová
V dome kde bydlíme na Žižkově je čisto a pořádek odpadky dávám do kontejneru ačkoliv jako vesničané dávají přednost vyhozen z okna
Marie Doušová
Pražané , nebo venkované na tom vůbec nezáleží, ale je to jen ve výchově a vzdělanosti lidí. Kdyby si každý uklízel kolem svého bydliště , tak by bylo hej. Takový bordel, který vyfotil Miloš je možné vidět kdekoli.
Dana Puchalská
Ano Jitko Hašková. Máte můj plný souhlas. Ve starém domě, když jsem byla malá, by se tohle prostě nestalo. A byl pořádek. Ale nemyslete si, že ty věci za dveřmi teď už nejsou. Mám sousedku co do Prahy přišla z Benešova a ta tenhle zvyk - boty a jiné věci přede dveřmi- dodržuje dosud. Zážitek č. 1. A ještě lepší je novodobý trend dávat igelitové tašky s odpadem na chodbu před dveře. Obzvlášť voňavé jsou tašky s dětskými plenkami. Týden nám nefungoval výtah a nechtějte lidi vidět ten čurbes. A ten puch co byl po celém domě. Málem jsem nosila na nose roušku. A když jsem se jich ptala proč tak mi řekli že nemají čas to snést po schodech. A to mně hlava nebere.
Jitka Hašková
Já pamatuji padesátá léta a v Praze byl pořádek. Tenkrát se ještě dodržovali zvyky jako za soukromých majitelů. Domovník dbal na pořádek v domě, nikdo si nedovolil nechávat svoje boty a jiné věci na společné chodbě za dveřmi svého bytu. Popelnice byli zamknuté na dvorku, nikdo cizí tam nemohl nic házet. Když měli přijet popeláři, domovník je vynesl před dům a potom okamžitě uklidil. Na začátku 50 tých let byli na Smíchov nastěhováni Romové, kteří vytrhávali parkety a dělali si ohníčky v bytě. S rodiči jsem se přestěhovala v r.1962 do paneláku na Červený vrch a teprve tam jsem k svému úžasu objevila, co všechno lidé nechávají za dveřmi svého bytu. Byli to přistěhovalci z venkova a podle nich to začali dělat i někteří Pražáci a bohužel se to stalo zvykem. Nepořádky kolem popelnic se začali dělat na sídlištích, kde jsou sice popelnice a kontejnery určené pro určité domy, ale jsou veřejně přístupné a tudíž je všude kolem nich nepořádek.
Dana Puchalská
U nás je podobná situace té o jaké píše Jitka Hašková. Kolem kontejnerů které jsou určené pro náš dům projede hodně automobilů. A také hodně řidičů zde zastaví a s klidem tam hodí svoje odpadky. A když jsou kontejnery plné, hodí odpadky na zem. A pak v noci přijdou bezdomovci a nechtějte vidět jak to tu ráno vypadá. Nedávno tu lítaly myši velké jako kočky. Myslím že takových snímků se dá pořídit víc.
Zuzana Pivcová
Myslím, že se dá těžko identifikovat, který nepořádek spáchal venkovan a který rodilý Pražan. Znám lidi z jižních Čech, kam jezdím na dovolenou, jako pořádkumilovné. Že by doma uklidili a bordel dovezli (obrazně řečeno) do Prahy? Celkově mám ale zkušenost, že např. v paneláku, dokud byl obecní, se řada lidí přezouvala přede dveřmi a doma se asi vznášela, avšak ve společné chodbě, když někomu upadl igeliťák s odpadky, klidně ho tam nechali nebo ten koš dokonce vysypali dole v chodbě, aby nemuseli ke kontejneru. Vy přece nepamatujete První republiku a nevím, jak dalece vzorně se chovali Pražáci třeba v 60.-70.letech. Já jsem sem jezdila k příbuzným na Vinohrady a nebyla to žádná sláva.
Jitka Hašková
Nemyslím si, že to dělají venkované, ale nevychovaní lidé. A děje se to asi nejen ve městech, ale po celé zemi. Když vezmete v úvahu, kolik je vyházeno věcí a odpadků v přírodě (lesy, louky, řeky). Na jaře se vždy organizace dobrovolníků snaží krajinu uklidit a televizi vidíte, jaké tuny odpadků se vyvážejí.
Elena Valeriánová
Opr.: plných
Elena Valeriánová
Nevím, jestli ten "bo...." vám tam dělají venkované a ani nevím koho Vy za venkovany považujete, ale podle mne to dělají debilové ať jsou z hradu a nebo podhradí. Celý život žiju na vesnice, tedy venkovanka jak poleno, ale nikdy bych si nedovolila hodit odpadky jinam než kam patří. Tak si nemyslím, že ty kartony od nápojů nám tady po vesnici vyhazují z aut Pražáci ze Žižkova. Připomnělo mi to jeden výrok herečky Dany Kolářové po revoluci, akdyž se o zájezdech diváků z venkova vyjádřila jako o autobusech pilných venkovských buranů, pro které ONI museli hrát. Nesnáším povýšenost a házení všech do jednoho pytle.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.