Čím pohostit vegetariány – obložená mísa
Foto: autorka

Čím pohostit vegetariány – obložená mísa

19. 6. 2018

Špenátová roláda:

Suroviny:           

  • 3 vejce
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • cca 500 g špenátu (po spaření zbyde větší hrst)
  • na špičku nože soli (může být česnek – 2 stroužky)
  • velká krabička lučiny
  • 1/8 změklého másla
  • koktejlová soudková rajčata
  • hrst vlašských ořechů

Postup:

Utřeme žloutky, ušleháme sníh, spaříme špenát a drobně nakrájíme. Vše spojíme lehkým promícháním a postupně přidáme polohrubou mouku. Přisolíme, zlehka zapracujeme a vzniklé těsto rozprostřeme na vymazaný, moukou posypaný pečicí papír (na plechu). Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 – 20 minut. Těsto nesmí být usušené ani syrové, nešlo by stočit nebo sundat z papíru.

img-20180517-01791.jpg                                        img-20180517-01795.jpg

Po vyjmutí z trouby těsto i s pečicím papírem stočíme, necháme krátce chladnout. Asi po 15 minutách roládu rozbalíme a opatrně sejmeme z papíru.

img-20180517-01797.jpg                                       img-20180517-01799.jpg

Po vychladnutí naplníme lučinou vyšlehanou s máslem.

img-20180517-01796.jpg                                       img-20180517-01800.jpg

Rovnoměrně rozetřeme, asi 2 cm od kraje poklademe rajčaty (tím se dostanou do středu rolády), částečně zabalíme a zbytek rolády posypeme posekanými ořechy.

img-20180517-01802.jpg                                      img-20180517-01803.jpg

Roládu stočíme, zabalíme do fólie a dáme vychladit. Krájíme ostrým nožem. Náplň není příliš tuhá a pozor na rajčata, aby vám při krájení nevylezla.

img-20180517-01804.jpg                                    img-20180518-01808.jpg

Jednoduché sýrové roládky:

Suroviny:           

  • 20 tenčích plátků eidamu (může být i jiný sýr, ale pozor, bez děr!)
  • pomazánkové máslo (paprikové, nebo chili)

Postup:

Každý plátek tence celý namažeme a pevně stočíme. Dáme vychladit a v polovině šikmo překrojíme.

Plněná rajčata a okurky:

Suroviny:           

  • 20 ks koktejlových kulatých rajčat
  • 2 ks užších rovných salátových okurek
  • lučina, nebo tvaroh utřený s máslem
  • slaná pražená slunečnicová semínka (nebo ořechy)
  • pažitka (petrželka)

Postup:

Z rajčat odřízneme vrch a vybereme dřeň. Okurky nakrájíme na 2 cm vysoké špalíčky a v každém vytvoříme jamku (vykrajovačem kuliček). Zdobíme lučinou nebo tvarohem. Rajčata posypeme pažitkou (petrželkou), okurky slanými praženými slunečnicovými semínky.

Hermelín s ořechem:

Suroviny:

  • 2 hermelíny
  • oříšek másla
  • rovná lžíce medu
  • 24 čtvrtek vlašských ořechů

Postup:

Hermelín rozkrájíte na 12 trojúhelníkových dílků, med zkaramelizujete v másle a potřete řeznou plochu dílku hermelínu, přilepte dílek ořechu.

Ozdoby na mísu:

Suroviny:

  • cibule fenyklu (foto pod článkem)
  • silná mrkev
  • bílá ředkev                                                                                          
  • cuketa
  • listy kopru, celeru nebo libečku
  • salát (nejlépe kudrnatý)
  • (špejle, párátka)

Postup:

Kaly - díly fenyklu seřízneme do tvaru květu (řapík listu bude dole), přiděláme párátkem z cukety vytvarovaný pestík.

Růžičky - tenké plátky ředkve a mrkve (krájíme tenká kolečka) ponoříme do slané vody, po změknutí stáčíme do tvaru růžičky. Spojíme párátkem.

Listy z cukety - vykrojíme tvar lístku a ostrým tenkým nožem vyřežeme žilkování nebo vytvoříme zubatý okraj. Konec lístku ponecháme silnější, aby šel párátkem připevnit.

Kytice - jako podklad poslouží zbytek cukety nebo ředkve. Ozdoby připevníme pomocí špejlí a dozdobíme koprem, celerovou natí, libečkem nebo listy salátu.

                                        img-20180518-01805.jpg

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Křapová
A na celou obloženou mísu také, samozřejmě :-)
Libuše Křapová
Blanko, to je nádhera. Jak napsala Zuzka, také nejsem vegetariánka, ale na tu roládu jsem dostala chuť
Zuzana Pivcová
I když nejsem zavilá vegetariánka, tak na takové lahůdky se přímo "srdce směje".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.