Kuchařští mistři: Ladislav Douša
FOTO: archiv autora

Kuchařští mistři: Ladislav Douša

22. 6. 2018

Šéfkuchař restaurace Čapí hnízdo se zaměřuje zejména na francouzskou kuchyni a ryby. Sám ale má nejraději pečené kuře s bramborem a rajčatovým salátem. 

Jakou kuchyni nejraději vaříte a proč?
V technice přípravy používám základy kuchyně francouzské. Co se týká surovin, rád pracuji se surovinami z Itálie a z Asie. Francouzská kuchyně dává mým pokrmům při přípravě takovou tu poctivost, opravdovost, pečlivost. Výběrem kvalitních a zajímavých surovin se moje kuchyně stává čitelná a vyvážená. Takové Toskánsko a severní Itálie je pro mě evropský surovinový ráj. Poslední dobou připravuji často pokrmy z quinoy, cizrny, krup a podobně.

Co je specialitou vašeho podniku?
Bez poctivé svíčkové bychom nemohli být, na druhou stranu jsme vyhlášení čerstvými rybami a úpravami krevet s asijským dotykem.

Se kterými surovinami pracujete nejraději a proč?
Mám rád každou čerstvou surovinu, ale poslední dobou rád pracuji s asijskými surovinami. Mají pro nás Evropany netypickou a zajímavou chuť, ať už to jsou asijské houby, nepřeberné množství omáček, past a dalších ingrediencí.

Co umíte dle svého mínění nejlépe?
Rád připravuji ryby a tradiční francouzské pokrmy, silné a kvalitní omáčky.

Jaká jídla máte nejraději?
Pečené kuře, pouze dobře osolené, s máslem a vařenými bramborami s pažitkou. K tomu rajčatový salát. Nic víc.

Která restaurace je vaší oblíbenou a proč?
Oblíbená restaurace je ta, ve které pracuji, neboť v ní trávím nejvíc času. Když už se dostanu do jiné s rodinou na oběd, tak většinou navštěvuji podniky kamarádů a kolegů.

Nejexotičtější pokrm, s nímž jste se setkal? A nejméně vábný?
Žádný nevábný pokrm jsem nechutnal. Když jsem byl v Africe, ochutnal jsem snad všechno, co má nohy a běhá: žirafu, antilopu, opici, zebru… Vybavuji si jen tužší vláknité maso s nádechem zvěřiny.

Jaký je váš vztah k české klasice?
Velmi dobrý. Jsem Čech, tak by bylo smutné, kdybych se k české kuchyni stavěl zády. Jen mě trošku mrzí, že česká klasika se vinou doby minulé a lenosti dnešních kuchařů smrskla na „smažák, nekvalitní svíčkovou, koleno a špatně upečenou kachnu se šedivou uho šťávou“. Ke kvalitě „meníček za 79“ je škoda se vůbec vyjadřovat.

 

Milan Ballík pro portál i60

 

 

 

 

gastronomie kuchařští mistři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Erika Kolář
Děkuji, nemám zájem.
Libor Farský
Jano, děkuji. Já jsem, nevím proč, měl dojem, že se jedná o českou restauraci v cizin.
Jana Šenbergerová
Libore, Čapí hnízdo je víceúčelový areál vhodný pro pro trávení volného času jednotlivců a rodin. Nachází se necelých 50 km jihovýchodně od Prahy, mezi Benešovem a Olbramovicemi. Zřejmě tedy jde o Restaurant Lihovar, který se nachází v tomto areálu.
Elena Valeriánová
V restauraci Čapí hnízdo zřejmě nikdy obědvat nebudu a skoro třicet let po Sametu se vymlouvat na "dobu minulou" je poněkud alibistické. Prostě poctivost se dnes nenosí ani v kuchyni, za vším jsou jen rychle a lehce vydělané prachy.
Libor Farský
Zajímalo by mne proč ten název Čapí hnízdo. Že by bylo na jídelníčku také "čapí stehýnko"? :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...