Jak vařily naše prababičky: lívance, klasika naší kuchyně
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak vařily naše prababičky: lívance, klasika naší kuchyně

19. 6. 2018

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky.

Lívance kdysi byly pokrmem tak trochu svátečním, na který se těšívaly hlavně děti. Snad v každé kuchyni se tehdy také nacházel lívanečník – speciální pánev se čtyřmi kruhovými prohlubeninami. Dnes už jsou lívance pod náporem "zdravého stravování" téměř zapomenuté. Přesto si je můžete udělat, i když místo lívanečníku asi většinou budete muset trochu improvizovat na obyčejné pánvi.

Do třílitrového hrnce dáme asi litr vlažného mléka, jeden žloutek, jeden vařený a rozstrouhaný brambor, lžičku soli, dvě deka vykynulých kvasnic a půl kila mouky. Rozmícháme na těsto řídké tak, aby teklo a dalo se lít. Pak necháme na teplém místě asi hodinu odstát. Lívanečník (nebo pánev v případě nouze) lehce vytřeme máslem či sádlem, rozpálíme a teprve pak naléváme těsto. Pečeme na mírném ohni po obou stranách. Správně udělaný lívanec má opečené nahnědlé okraje, ale uprostřed zůstane žlutý a poněkud syrový.

Lívance se tradičně mazaly povidly, poté sypaly strouhaným tvarohem a navrch se kápla lžička kyselé smetany. V létě se dávalo rozmačkané ovoce, například borůvky nebo jahody. Podle chuti lze samozřejmě použít i džemy. Jinou variantou bylo sypání skořicí a cukrem.

 

Ingredience
1 l mléka
1 vařený brambor
1 lžička soli
2 dkg kvasnic
0,5 kg jemné mouky
10 dkg másla nebo sádla
30 dkg povidel
5 dkg strouhaného tvarohu
hrnek kyselé smetany

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Nejvíc se mi coby dítěti líbily malé lívance, pečené ve vytvarovaném lívanečníku.
Zorka Horká
Lívance jsem dělala běžně a teď už ne tak často, ale bez vařené brambory. Mám litinový lívanečník na tři. I bramborové placky dělám a ty docela často, peču v trobě na plech dám pečící papír. Slabě pomáznu papír sádlem. Dost dobře si nedovedu "smažení přímo na plotně" představit. Paní Ježková se asi spletla....
Věra Halátová
Lívance se u dnes nepřipravují? Magdalena Bohumila Rettigová nejsem, prababička také ne, ale lívance jsem dělala svým dětem a teď vnukovi. Bramborové placky také. Ale ne "smažené přímo na plotně" - babička je na plotně opékala, já je opékám - na sucho, bez omastku, na teflonové pánvi.
Růžena Kuželková
I já přidám "trošku do mlýna" ne sice od babičky,protože to jsem nezažila,ale od mamky byly bramborové placky to nejlepší na světě(dneska by mladí ohrnovali nos).Měli jsme na to litinový plech a byly výborné a nejen ty,ale i ostatní "pamlsky".Dneska už se to nedělá(tedy já ne,možná,že jiné kuchařky ano.Přeji příjemný večer.
Věra Ježková
Babiččiny lívance jsem milovala. S cukrem a skořicí. (A bramborové placky smažené přímo na plotně.)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...