Mateřídouška úzkolistá pomáhá proti zánětům i proti nadýmání
Foto: archiv autorky

Mateřídouška úzkolistá pomáhá proti zánětům i proti nadýmání

26. 6. 2018

Kdo z nás by neznal mateřídoušku. Dokonce po ní byl u nás pojmenován časopis pro malé děti. I v básních se o ní dočteme. Tak je to oblíbená bylina. 

Malá vytrvalá bylina, která roste na suchých a slunných stráních a má silně vonící růžové nebo purpurové květy. Najdeme ji i na vápencových půdách. Sbíráme listy i kvetoucí lodyhy právě v době kvetení od května do září.

Má antibakteriální a dezinfekční účinky.

Léčebné účinky - vnitřně při nadýmání, pomalém trávení, plynatosti a říhání a při kašli, zevně působí při rýmě nebo ucpanému nosu, je účinná při bolestech kloubů.

Sirup proti kašli
200 gramů cukru svaříme s 300 ml vody a do tekutiny vmícháme 20 gramů čerstvé mateřídoušky. Necháme přes noc při pokojové teplotě stát . Potom přidáme šťávu z půlky citronu a tekutinu slijeme a přecedíme. Sirup nalijeme do malých lahviček z tmavého skla a uchováme v chladničce.

Nálev proti nadýmání
1 polévkovou lžíci sušené drogy zalijeme šálkem vroucí vody a necháme 15 minut vyluhovat. Pijeme 3 šálky denně. Tento nálev lze využít i k oplachování mastících se vlasů, k omývání mastné pleti a k výplachům dutiny ústní.

Protiplísňová koupel
Do 3 litrů vroucí vody vhodíme 200 gramů natě a necháme přejít varem. Pak nádobu zakryjeme pokličkou a necháme 20 minut vyluhovat. Scedíme a vlijeme do lázně.

Olej proti bolavým kloubům
Do sklenice volně nasypeme bylinky a zalijeme je panenským olivovým olejem. Necháme na teplém místě 14 dní vyluhovat. Poté přecedíme a slijeme do lahvičky z tmavého skla.

bylinky recepty
Hodnocení:
(4.8 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Fungující. Vyzkoušela jsem je.
Hana Rypáčková
Mám mateřídoušky plnou zahradu, ale když daruji trs, nechytí se.Chce chudou vyhřátou mez.
Zorka Horká
Mě by zajímalo, proč je na úvodním obrázku květ majoránky? Chybička se vloudila? http://oilswithg.com/top-10-marjoram-essential-oil-benefits/marjoram-uses-3/
Elena Valeriánová
Pani Dano, zajímalo by mě, jestli ty uváděné recepty u vašich článků máte osobně vyzkoušené. Jestli fungují. Děkuji.
Věra Ježková
Mateřídouška voní krásně. To si dokonce pamatuji. A Karel Jaromír se mi vybavil taky.
Naděžda Špásová
Mateřídoušku mi nějaká potvora sežrala na skalce. A taková byla hezká.
Marie Doušová
Používání a recepty vždy přijdou vhod . Dík.
Jana Kollinová
Líbí se mi autorčina fotografie mateřídoušky. Dívám se a cítím nezaměnitelnou vůni této bylinky. Měli jsme ji na zahradě.
Zuzana Pivcová
Vybavila se mi jako první báseň Kytice a vtělení zemřelé matky do mateřídoušky. O účincích bylinky jsem si ráda přečetla až teď, díky.
Dana Puchalská
To si piš a jak !!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.